Victor - HTX

Victor, HTX

Jeg har valgt HTX, fordi jeg interesserer mig mere for naturvidenskab end oldtidskundskab. Jeg tror, at der er mange, der vælger gymnasiet på grund af det sociale. Hvor dem, der vælger HTX vælger det på grund af fagene. Faktisk synes jeg, at det sociale liv er rigtigt godt her.

 

Josephine - HTX

 

Min far er ingeniør, og jeg har altid været meget inspireret af ham. Derfor har jeg valgt, at jeg også gerne vil være ingeniør. Jeg tænkte, at jeg lige så godt kan spore mig ind på det, jeg vil, i stedet for at tage det almindelige først. På HTX får jeg fag, jeg kan bruge, hvis jeg gerne vil bygge bygninger. Jeg føler helt klart, at jeg har valgt rigtigt, for jeg føler, at jeg kan fordybe mig i fagene.

Min vejleder i folkeskolen syntes, at jeg skulle i gymnasiet, men jeg ville ikke tysk eller oldtidskundskab. Jeg kom på besøg her, hvor det var hyggeligt, og jeg kunne mærke sammenholdet, så var jeg ikke i tvivl.

 

Jasmin - HTX

 

Jeg var i tvivl, hvilken linje jeg skulle vælge, men jeg valgte så biotek-linjen, fordi den handler om kroppen: Hvad der sker inden i ens celler på bestemte tidspunkter. Det giver mig ny viden om, hvordan kroppen reagerer på det, vi spiser. Man lærer, hvad man ikke skal byde sin krop, når man finder ud af, hvor skadeligt det er.

Jeg vil gerne være sygeplejerske eller læge eller noget i den retning. Noget, der har med bioteknologi at gøre.

Jeg valgte HTX, fordi jeg vidste, der var et miljø, hvor jeg kan være mig selv uden at skulle tænke på, hvad andre siger. Det havde nogle venner, der gik herude, fortalt mig. Lærerne er ikke kun lærere, man kan snakke med dem om alt. Det betyder, at jeg føler mig mere tryg herude, og at jeg hører mere efter, hvad lærerne siger i timerne. Det er rigtig godt at gå på HTX.

 

Marcus - HTX

 

Jeg ville gerne have noget med teknik at gøre. Lige nu lærer jeg at programmere robotter. Det spændende er, at jeg kan skrive et sprog, som en robot kan forstå og få den til at udføre det i virkeligheden, som jeg skriver til den. Det er spændende at få en viden om, hvor meget arbejde, og hvilken viden, der ligger bag en robots handlinger. Derfor har jeg valgt den her linje.

Det meste af undervisningen på mat-info-linjen foregår på computer. Vi har næsten ingen fysiske bøger, de ligger på computeren alle sammen. Fordelen er, at jeg altid husker min computer, for den er en nødvendighed, og så har jeg altid bøgerne med mig. 

Jeg vil være maskinmester, så mat-info-linjen er den helt rigtige for mig.

Det er nemt at få hjælp, når man har brug for det, for der er lektietimer, hvor der er flere lærere til at hjælpe en. Det er rart. Det er et lille miljø med et godt sammenhold herude - på tværs af klasserne.

 

Mathias - HTX elevrådsformand

Køge

"Jeg har valgt at gå på HTX fordi jeg var træt af de almene fag. Jeg synes det er spændende med de anderledes fag, HTX tilbyder. Og så har jeg altid været glad for matematik og fysik.

Det har været sjovt med de nye fag, hvor jeg skulle tænke anderledes. Det åbner for en
ny tilgang til tingene og giver mig en viden om, hvorfor tingene er som de er og hvordan
det har udviklet sig. Her tænker jeg på fagene Teknologi og KomIT.

Jeg har meldt mig ind i elevrådet fordi jeg gerne vil være med til at gøre en forskel.
Jeg har en mening om tingene som jeg godt vil ud med. Folk skal have det at vide, hvis der er noget der kan gøres bedre. Jeg vil gerne hjælpe med, at eleverne får et godt studiemiljø."

 

Martin - Uni-studerende

Aalborg Universitet

"Her den første måned på universitet, har jeg haft en enorm fordel i forhold til de resterende studerende, da jeg på forhånd har haft kendskab til problembaseret-læring og tekniske termer inden for både kommunikation og gruppearbejde. Alt dette har i grove træk været hvad den første måned på Aalborg Universitets medialogi-linje har handlet om."

 

God start på weekenden

Studerende på HTX Køge

Fredagscafe på HTX I Køge med god stemning og musik. En god start på weekenden!

 

Hvad er HTX

HTX - Køge og Næstved

Studenterhuen der er teori i praksis

 

HTX - Josephine

Josephine, HTX

HTX er en fed måde at få studenterhuen på...

 

HTX - Teknikfagseksamen 2014

HTX Køge

Demo af eksamensprojekt i teknikfag

 

Rejseberetning fra studietur

HTXstudietur i Amsterdam

I foråret var 2.G fra HTX i Køge på studietur i Amsterdam. Det er der blevet en rejseberetning ud af skrevet af Anders Frederik Jørgensen og Gitte Nygaard Aasbjerg 2.a HTX Køge

 

Har du nogensinde været en kold røv? Eller måske været udsat for en? Så hold godt fast med begge hænder, og lad os begynde.

 

Bygningerne rejser sig på sine tusinde fødder for at omfavne de smalle gader. Solen står lavt på himlen, og de bløde stråler løber ned langs de gamle stenfacader og samler sig i små søer. Ivrige fødder glider over de glatslebne brosten, og trækker lyset med sig som pollen fra blomst til blomst. De ivrige fødder er hægtet fast på et virvar af mennesker, som indbyrdes skaber lydsiden af Amsterdam; et hyggeligt førstehåndsindtryk – bestående af medmenneskelige samtaler, som du intet forstår af – og fuglekvidder fra de tynde trækroner langs kanalerne. Kanalerne er prydet med parkerede cykler i enhver afskygning. Nogle er gamle og rustne, mens andre er udsmykket med horder af blomster og intense farver. Til sammenligning kan de brogede, men charmerende, bygninger også findes ud til kanalen.                   

Til det første hus fører fem små trin op til hoveddøren, som er klemt ind imellem nabohuset og de høje smalle vinduer. Døren er gjort i sort træ med ovale og firkantede udskæringer. I forsættelse over døren, er et kvadratisk vindue placeret, indrammet i en hvid karm. Huset er smalt og rækker højt op i mod himlen. Murstene er sorte og træder frem med sin karakteristiske tekstur.

På nederste etage er der to vinduer og den omtalte hoveddør. I hvert af vinduerne er en grøn kasse med små planter i. På anden og tredje etage er princippet det samme, bortset fra at her findes tre vinduer per række og ingen døre. På fjerde, og sidste etage, som kun er en tredjedel af husets bredde, findes en lille blå lem og en hvid hejsebjælke. Hejsebjælken bliver brugt til at fragte møbler ind i huset, og derfor skråner mange af husene ud mod vejen, for at møblerne ikke skal støde på facaden.

 

Fra fortovet foran huset findes de regelmæssigt placerede stolper med byens tilnavn, XXX, indgraveret. De 3 X’er er St. Andrew's kors; som bliver brugt i bondage-branchen – som folk kan blive spændt op på. Når Amsterdam’s trafik kommer nær, kan man også godt føle sig en smule spændt op. For når cyklerne… “RRIINNG! RRIINNG!”… med få nanometer til overs ræser forbi, uden at skænke deres omgivelser en eneste tanke, kan hjertet pludseligt kravle meget hurtigt op i halsen; og et spring til siden kan blive nødvendigt. Med bankende hjerte går turen nu, med lange skridt, et par gader længere ned – hvor mængden af cykler er mindre. I forbifarten ses flere skumle mennesker samle sig i skyggerne. Flere prikkende øjne stikker frem i de mørke vinduer og udenfor på gadere, som nu er endnu smallere, er de forbipasserende oplyst i et rødt skær. Husenes ansigt ud til gaden består af store vinduer med gardiner trukket fra. Da hjertet endelig har fået sin normale rytme igen, lyder det: “BANG BANG BANG” i det en meget bredskuldret dame banker på sin rude med en knyttet næve, og vinker sine kommende kunder til sig med et indbydende glimt i øjet. Det lange lyse hår ser ud til at sidde skævt og dækker kun halvdelen af hendes maskuline ansigt. Noget der minder om Himmelbjerget, træder tydeligt frem i de hvide trusser. Brystvorterne stritter igennem den lille BH; det må da være koldt at stå der hele aftenen.

 

En halv gade længere nede under et neonskilt, som lokker nattelivets døgnfluer til, strømmer den sødlige aroma ud fra en af de eftertragtede coffeeshops. Afstanden fra døren afgør hvor intens en oplevelse man får. Selvfølgelig er det allerbedst inde i selve caféen, hvor man kan smage på varerne. Når brostenene igen kan føles under fødderne, er fødderne måske ikke lige så ivrige. Alting går en smule langsommere og et par solbriller kan være nødvendigt, selv på en grå dag. Men nu er solen gået ned og turen er ved at gå tilbage. Det røde lys strømmer stadig ud fra vinduet og breder sig på skarens ansigt. Et blåligt lys blander sig i oceanet af de røde nuancer og der i vinduet står hun stadig. Skuldrene virker smallere og det skæve hår virker knapt så skævt. Himmelbjerget og glimtet i øjet synes mere tiltrækkende, imens ansigtet fremstår mere feminint. Døren åbner, og hun vifter den næste i rækken ind. En duft af mandeparfume vælter frem i det døren lukker og et par kolde baller kommer helt tæt på. Hvad fanden. Måske skal man bare være kold i røven for at kunne overleve i Amsterdam?

 

HTX fejrede dimission med de nyudsprungne studenter

 

På en solskinsfyldt formiddag var kantinen på Jagtvej fyldt af glade studenter og stolte familiemedlemmer.

Rektor på HTX Sigrid Andersen, ønskede studenterne al mulig held og lykke med fremtiden og understregede, at de eksamensbeviser de har arbejdet så hårdt for at få, åbner døre til mange spændende videregående uddannelser!

Christine 3b og Mads 3c holdt elevtalen og fortalte om 3 år med mange udfordringer … om de tykke formelsamlinger der skulle læres udenad, bøger der skulle læses, de mange projekter, deadlines og stakke af rapporter, der skulle afleveres. Og så var der lærerne, der har arbejdet hårdt på at bygge op og lære fra sig ... og så naturligvis lidt om ungdomslivets skønne fester, socialt samvær og glade dage.

Som eleverne beskrev det ifølge Nietzsche: ”Man må endnu have kaos i sig for at kunne føde en dansende stjerne”.

Og netop dét kaos har eleverne formået at navigere igennem, for i løbet af de 3 år har de bevist, at de er blevet mere selvstændige og at de har lært at studere. Nu ses de glade og smilende med et bevis i hånden og en hue på hovedet klar til nye udfordringer.

Der blev uddelt boggaver til en række elever som igennem de 3 år har præsteret både fagligt og socialt; Morten Juhl Sørensen fra 3a – Kristine Damberg fra 3b – Simon Andersen fra 3b og Emil Houtved Andersen fra 3c.

Stort tillykke til alle!

Dimission Huekast

 

Åbent Hus for nytænkning

 

Projektuger på HTX i både Køge og Næstved kulminerede med Åbent Hus. Og selvom projektugerne omhandlede meget forskellige emner, så var der ét gennemgående tema: nytænkning.

Uge 45 stod i projektarbejdets tegn på HTX EUC Sjælland. Det var stolte elever fra de to HTX-afdelinger, som viste deres projekter frem for medstuderende, familier og andre interesserede, da der var Åbent Hus henholdsvis fredag og onsdag.

Eftermiddagene var velbesøgte, og de mange gæster, især forældre havde glædet sig til at se, hvad de unge arbejder med i skoletiden. Også EUC Sjællands direktør, Astrid Dahl, var på rundvisning og lyttede til de spændende oplæg fra eleverne i Køge. Her var temaet for 1.g Formidling, mens det var Robotter og Etik for 2.G.
For 3.G’erne var det anderledes, og de skulle ud på de lokale folkeskoler og undervise 9.klasses elever i teknikfagene ”Byggeri & Energi”, ”Design & Produktion” samt ”Proces, Levnedsmiddel og Sundhed”. Seks folkeskoler havde taget i mod tilbuddet om den særlige undervisning fra HTX-eleverne. Og knapt 300 folkeskoleelever lærte en masse. Det samme gjorde de 3.G’ere som var ude og undervise.

Måske lyder det tungt og trist at arbejde med blandt andet klimakrise, finanskrise og fødevarekrise, men ikke desto mindre var temaet for alle tre årgange på HTX i Næstved De 7 Forbundne Megakriser. I grupper skulle eleverne udvælge to kriser, som de skulle arbejde med. Eleverne kortlagde krisernes årsager, konsekvenser og kom med løsningsforslag med udgangspunkt i den linje de læser på.
En gruppe fra 2.b mener at klimakrisen og fødevarekrisen vil resultere i mangel på protein til mennesker. Derfor skal der nytænkning til og de unge foreslog insekter som fødevare – insekter formerer sig hurtigt og kræver færre ressourcer. I en smagsblindtest i projektet scorede smag, duft og konsistens af insekterne forbløffende højt og kun marginalt ringere end en kotelet.
Til arrangementet i Næstved kunne de cirka 200 gæster stemme på bedste projekt og rektor, Sigrid Andersen, uddelte præmier til de tre hold, som havde fået flest stemmer.

Begge steder var det en stor succes – eleverne kunne stolt vise deres projekter frem og familie og andre interesserede kunne få et indblik i de unges hverdag.

 

Her er plads til det hele

Jonas, HTX-elev

Her er plads til det hele. Også til ord

- sådan siger 17-årige Jonas Klausen. Han beskæftiger sig mest med ligninger, formler og binære koder. Han drømmer om at læse datalogi og programmering. Og så har han lige vundet DM i novelleskrivning!

Jonas fra 2.g på HTX, EUC Sjælland i Køge, kigger på computeren sammen med Anders Frederik Jørgensen. Anders går på 3.g også på HTX. De kigger på en af Anders’ rapporter. Den er fyldt med grafer og fakta-tekster.
Men selvom de to unges spidskompetencer er IT, teknologi og matematik, så kan de også noget med ord. I Dansk Forfatterforenings konkurrence, DM i novelleskrivning, var Anders blandt vinderne i 2013. I år gjorde Jonas ham kunsten efter. ”Det er jo sjovt at blive valgt ud for noget, som ikke lige er ens primære kompetencer,” smiler Jonas, som normalt mest skriver rapporter.

Når ordene bliver virkemidlerWww Underviser Trine Ravn Brinck Og Anders

Tekniske studenter ses nok primært som unge, der mest har interesse og kunnen inden for naturvidenskab, teknologi eller IT. Det har de to unge også. Men de deler mere end interesser og fornemmelsen for ord - de har også samme underviser i dansk, Trine Ravn Brinck.

Det er hende, som udfordrer sine elever på ord, og melder klasserne til DM i novelleskrivning. ”Så er det jo virkelig flot, at Anders og Jonas endda vinder,” smiler hun stort og fortsætter: ”I undervisningen siger jeg altid til eleverne, at de skal huske, at der er en modtager i den anden ende. De skal ikke bare tænke på at få de her grafer og kolonner med. De skal bruge ordene. For eksempel til at lave en rød tråd i deres rapporter,” fortæller hun og forklarer videre, at ord kan gøre en tekst overbevisende, uden at gå på kompromis med sagligheden. Noget Anders især har taget til sig og udviklet efter at have deltaget i det skrivekursus, som var præmien i novellekonkurrencen. ”Jeg tænker mere over måden at skrive på, og ordene som virkemiddel, også når jeg skriver opgaver. Sådan så det ikke bliver tørt og kedeligt, men det skal selvfølgelig være passende,” siger Anders.
Han synes ikke der er så stor forskel på at skrive med ord og skrive med koder: ”Det handler jo om at lave billeder i folks hoveder.” Jonas ser eftertænksom ud og nikker så. ”Det er jo rigtigt. Jeg vil også til at tænke mere over ordbrugen, når jeg hygger mig med rapportskrivning,” smiler han, og er stolt over at andre nu også kan se, at HTX-studerende faktisk også kan skrive.

 

FAKTA
Jonas Klausen, 17 år, 2.G. Kommer fra Køge
Anders Frederik Jørgensen, 19 år, 3.G. Kommer fra Karlslunde
Hvert år arrangerer Dansk Forfatterforening DM i novelleskrivning
Deltagerne er unge i gymnasiealderen
Der udvælges 20 vindere som bliver tilbudt et skrivekursus med professionelle forfattere og redaktører
Vinderne får udgivet deres noveller i en antologi fra Dansk Forfatterforening
De seneste tre år har der været elever fra HTX i Køge blandt vinderne