Der er mange forskellige retninger at vælge imellem på en erhvervsuddannelse. Det er godt, for det betyder, at du kan finde noget, du virkelig er interesseret i. Du lærer både praktiske ting, som du har brug for i dit endelige job, og du lærer at forstå de teorier, der ligger bag.
Selvom en erhvervsuddannelse handler om at forberede dig til at arbejde, kan du også vælge at læse videre efterfølgende. Nogle gange ændrer en erhvervsuddannelse sig lidt, så den passer bedre med de nye ting, der sker på arbejdsmarkedet. På den måde er du altid rustet til de jobs, der findes, når du er færdig med din uddannelse.
Se vores fulde udbud af fag- og uddannelsesretninger:
Adgangskrav og erhvervsuddannelsernes opbygning
Hvordan du kommer i gang afhænger af din alder og baggrund samt om du opfylder adgangskravene. Læs om adgang og optagelsesprøver.
Det skal du vide om grundforløb 1
Grundforløb 1 er til dig, der har afsluttet 9. eller 10. klasse inden for de sidste 24 måneder.
På grundforløbets første del, starter du med to ugers introduktion med erhvervsintroducerende undervisning. Du indgår i enkle arbejdsprocesser, og lærer om bæredygtighed, arbejdsmiljø, sikkerhed og ergonomi.
Du afslutter de to uger med endeligt valg af fagretning, som du følger resten af de i alt 20 uger.
Fagretningerne giver dig grundlæggende erhvervsfaglige kompetencer, der er relevante inden for alle uddannelser og brancher. Den viden skal du bruge, når du skal vælge uddannelse i slutningen af grundforløbets første del.
Når du vælger fagretning, har du altså mulighed for at vælge et område som du er god til eller som interesserer dig.
se fagretninger på grundforløb 1
På din fagretning arbejder du med en række projekter, hvor du skal opnå grundlæggende faglige kompetencer, kendskab til forskellige fagområder og oplærings- og jobmuligheder inden for faget.
Efter 1. del af grundforløbet skal du vælge uddannelsesretning og fortsætte på grundforløb 2.
Det skal du vide om grundforløb 2
Grundforløb 2 er til dig, der IKKE kommer direkte fra grundskolen, og er under 25 år.
Du kan søge optagelse til grundforløbets 2. del til påbegyndelse efter udløbet af det kalenderår, hvor du har afsluttet undervisningen i henholdsvis 9. eller 10. klasse. Grundforløbets anden del varer 20 uger (et halvt skoleår).
På grundforløbets anden del er målet at give dig de personlige kompetencer for at du kan gennemføre din uddannelsesretning på hovedforløb. Så de 20 uger er målrettet hovedforløbet på den uddannelsesretning, du har valgt.
Undervisningen består af:
- Uddannelsesspecifikke fag
- Grundfag
- Valgfag
Under dit grundforløb skal du søge efter en læreplads. Vær opmærksom på, at du skal have en læreplads for at kunne fortsætte på hovedforløbet.
Efter grundforløbet, som du afslutter med en grundforløbsprøve, fortsætter du med hovedforløbet. Se de uddannelsesretninger, du kan vælge på EUC Sjælland på grundforløb 2.
Hovedforløbet
For at starte på hovedforløbet skal du have færdiggjort grundforløbets 2. del.
Derudover skal du have en uddannelsesaftale med en mester. Har du ikke en uddannelsesaftale, så kan du læse om skoleoplæringscentret og uddannelsesgaranti.
Du kan læse mere om hovedforløbet under hver uddannelsesretning.
Tilmelding
Al tilmelding foregår gennem
Når vi her på skolen har fået bekræftet dine oplysninger og karakterer, får du besked om optagelse via e-Boks.
Hvis du har en læreplads
Hvis du har indgået en aftale med en mester om ansættelse under din uddannelse, skal der underskives en uddannelsesaftale mellem dig, mester og EUC Sjælland. Derfor skal du eller din mester kontakte os.
Når uddannelsesaftalen er på plads bliver du automatisk indkaldt til dit skoleforløb.
Hvis du ikke har en læreplads
Hvis du ikke har en læreplads, men søger direkte ind på grundforløbets 2. del via optagelse.dk, vil du blive indkaldt til afklaringssamtale - uanset om du allerede opfylder karakterkravet på 02 i dansk og matematik i grundskolens afgangsprøve.
Under dit grundforløb skal du søge efter en læreplads. Hvis du ikke har fundet en læreplads efter bestået grundforløb, og der er uddannelsesgaranti på din uddannelse, så kan du søge om optagelse til skoleoplæring i skoleoplæringscentret.
Økonomi
Du får elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, altså både i oplærings- og skoleperioderne.
Hvis du er fyldt 18 år og går på grundforløbet, kan du søge om SU, hvis du ikke har en uddannelsesaftale.
Har du spørgsmål om SU, kan du kontakte
Næstved - Lotte Andersen
loan@eucsj.dk - 25 23 57 51
Køge - Helle Lyngsmark
hlyn@eucsj.dk - 25 23 57 19
Under 25 år
Når du er fyldt 18 år, er du berettiget at søge SU.
Over 25 år
Er du over 25 år, kan der være andre økonomiske muligheder. Læs mere om det at tage en
EUV
Ungdomskort
Du kan spare penge på transporten til og fra din uddannelse med et UNGDOMSKORT