Eksamenerne er overstået, studenterhuen sidder godt – og med et gennemsnit på 12,2 har David Mathias Klausen det højeste karaktergennemsnit blandt årets studenter fra HTX Køge.
Hans snit er så højt, at det opfylder adgangskravene til landets mest eftertragtede videregående uddannelser. I 2024 lå det højeste adgangskrav på 11,4 – til designuddannelsen på Det Kongelige Akademi i København. Med så høje karakterer kan David derfor reelt søge ind, hvor han vil.
Men hvad gør man, når alle døre er åbne?
For David handler det ikke om prestige, men om passion.
”Jeg elsker det der med at sætte mig med en formel og finde ud af, hvordan den fungerer,” fortæller David, der har haft både dansk, matematik, fysik, engelsk og teknikfag PLS (Proces, levnedsmiddel og sundhed) på A-niveau.
Han har længe været draget af naturvidenskab og teknologi. Allerede i folkeskolen var han nysgerrig – og interessen blev forstærket under sin uddannelse på HTX, især med astronomi i 2.g.
”Astronomi er en nichegren af fysikken, men det er bare helt vildt spændende.”
Afvist i Holland
Egentlig var det Davids drøm at læse Aerospace Engineering (rumfartsteknologi, red.) på et universitet i Holland, hvor han søgte ind, men desværre blev afvist.
”Jeg klarede ikke optagelsesprøven godt nok. De tog min formelsamling fra mig, så jeg kunne ikke bruge de formler, jeg normalt bruger,” siger han.
Skuffelsen har han vendt til noget konstruktivt. Han overvejer at søge ind igen til vinter – og i mellemtiden holder han fast i interessen for ting, der flyver.
”Jeg har også overvejet at søge ind som flyveleder.”
DTU bliver næste skridt – måske
Indtil videre har David derfor søgt ind på sin 2. prioritet: bacheloruddannelsen i Fysik og Ingeniørvidenskab på DTU, hvor adgangskvotienten sidste år lå på 8,4. Optagelsen er derfor næsten sikker – men beslutningen om fremtiden er ikke truffet endeligt endnu.
”På et tidspunkt skal jeg jo vælge. Og så bliver det ud fra interesse og mavefornemmelse.”
Fokus og fællesskab giver læring
Trods fem A-fag og topkarakterer har David ikke udelukkende siddet med næsen i bøgerne under hele sin gymnasietid. Faktisk har han haft både fritidsjob, været elevrådsformand og haft tid til fester med vennerne.
”Jeg har snildt kunnet få det til at hænge sammen. Hvis man tager timerne seriøst, behøver man ikke bruge så meget tid på lektier derhjemme.”
For ham handler læring også om mod – mod til at fejle og til at række hånden op.
”Man skal ikke være nervøs for at sige noget, selvom det måske er forkert. Det gør selv de bedste.”
Det kræver et trygt fællesskab – og netop det fandt han på HTX Køge.
”Når man tør dele viden med andre, lærer man også selv mere. Det vil jeg tage med mig videre.”

Det var Davids morfar, der gav David studenterhuen på. "Han har altid taget mig med på museer, da jeg var lille, og gjort de ting med mig, som jeg interesserede mig for – også selvom andre drenge måske hellere ville have spillet fodbold i haven," fortæller David om, hvorfor det netop var morfar, der skulle sætte huen på.
Skal du i skole efter sommerferien?
Her er Davids råd til alle, der vil lære mere:
- Udnyt undervisningstiden i skolen, så du minimerer lektielæsning derhjemme.
- Vær ikke bange for at fejle – det er sådan, man lærer.
- Sigt højt og gå efter stjernerne – også selvom du lander på månen.
- Følg din mavefornemmelse.