Hvordan søger jeg en læreplads? Hvor skal jeg lede? Hvad forventer virksomheden af mig? Hvordan gør jeg?
Der er ikke nødvendigvis én rigtig måde at gribe tingene an på, men derimod mange forskellige måder at gøre det på. Husk på, at virksomhederne i lige så stor grad har mange forskellige måder at ansætte elever på.
Vi vil gerne give dig inspiration til din søgning og hjælpe dig med at gøre det mere overskueligt. Husk at benytte vores uddannelseskonsulenter (find dem nederst på denne side). De vil rigtig gerne hjælpe dig videre.
Tre gode råd til dig, der søger læreplads
1) Find virksomhederne
Det første skridt på din vej mod en læreplads er at finde virksomhederne. Det kan virke uoverskueligt, hvis ikke man har et netværk inden for den branche, man gerne vil uddanne sig inden for. Mange lærepladser bliver netop besat, fordi man kender én, der kender én inden for branchen. Derfor er første skridt at kigge på dit eget netværk. Hvem kender du? Og hvem kender de? Hvem vil du gerne møde? Brug internettet til at søge.
2) Send ansøgninger
Når du har fundet frem til og besluttet, hvilke virksomheder du gerne vil kontakte, skal du i gang med at skrive uopfordrede ansøgninger.
Sammen med ansøgningen skal du vedlægge et CV. Et CV er en oversigt over dine personlige oplysninger, de uddannelser du har færdiggjort eller er i gang med, jobs og fritidsinteresser. Det er altid godt at få én, du kender til at læse CV og ansøgning igennem for fejl og mangler, inden du afleverer til virksomheden. Søg bredt og aflever gerne ansøgning og CV personligt.
3) Forbered dig grundigt
Når du skal til samtale, er det vigtigt, at du forbereder dig. Det gælder også, når du afleverer en uopfordret ansøgning. Sæt dig ind i den pågældende virksomhed. Du kan finde meget viden på virksomhedens hjemmeside og evt. sociale medier. Forbered dig på, hvad du vil fortælle om dig selv. Sæt dig ind i, hvilke uddannelsesaftaler der er mulige. Dem kan du læse mere om i boksen til højre.
Skoleoplæringscentret på EUC Sjælland
Hvis du er ung og ikke kan finde en læreplads, kan du søge om at komme i skoleoplæringscentret. Skoleoplæringscentret er med til at sikre, at du, når du har bestået et grundforløb på en erhvervsuddannelse, kan gøre din uddannelse færdig. Man kan sige, at skoleoplæringscentret er dit sikkerhedsnet.
Skoleoplæringscentret hjælper dig med at få en læreplads i en virksomhed i så lange forløb som muligt. Når du ikke er på din læreplads, er du i lære på skoleoplæringscentret.
Skoleoplæringscentret på EUC Sjælland er bindeleddet mellem skole, læreplads og virksomheden. Skoleoplæringscentret samarbejder med og hjælper elever, virksomheder og andre parter. Vi kan rådgive dig om praktiske formaliteter, der skal være på plads, når der skal indgås en uddannelsesaftale. Vi udfylder uddannelsesaftaler, orienterer om tilskudsmuligheder og hjælper med det administrative.
Skoleoplæringscenteret har følgende fag:
Dog skal du være opmærksom på, at der kan være kvoter for nogle fag. For dig kan det betyde, at der kun er et vist antal pladser til rådighed.
Tag ud og rejs under din uddannelse
Hvis du er eventyrlysten og nysgerrig på, hvordan man arbejder med din uddannelse i andre dele af Europa, så skulle du overveje at tage på udveksling.
Er du EUD'er, EUX'er eller HTX'er på EUC Sjælland? Så har du en unik mulighed for at komme i tre ugers oplærings- eller undervisningsophold i Europa (Erasmus+) eller tage et længerevarende oplæringsophold i udlandet (OPU-ordningen). På EUC Sjælland har vi en international koordinator, der hjælper dig med transport og ophold og kan være behjælpelig med kontakten til en udenlandsk virksomhed.
Kontakt vores internationale koordinator, og hør mere:
Pernille Munthe Dahl
peda@eucsj.dk
+45 25 23 57 76
Hvorfor rejse under min uddannelse?
International erfaring kan åbne dørene for rigtig mange karrieremuligheder! Det er et unikt kort at have på hånden og vise til en fremtidig arbejdsgiver. Det viser nemlig, at du har været modig og turde kaste dig ud i opgaver i et andet land.
Det viser også, at du har lært at færdes i en anden kultur både fagligt og socialt. Og lige netop det, er kompetencer, der er særligt eftertragtede på arbejdsmarkedet i dag.
Hvad siger vores elever, der har været afsted på udveksling?
”Det var hårdt og vi arbejdede meget, men jeg vil anbefale alle at tage af sted” (Caroline, frisøruddannelsen, grundforløb 2)
”Det var den fedeste oplevelse, noget alle skulle sige ja til. Jeg havde de bedste kollegaer” (Victor, VVS-uddannelsen, grundforløb 2)
”Jeg fik lov at være med fra 1. dag og jeg var en del af teamet med det samme. Jeg har stadig kontakt med mine kollegaer dernede” (Patrick, personvognsmekaniker-uddannelsen, hovedforløb 1)
Nyttige links
Læs om koblingen mellem skole og praktik på
Emu.dk/eud/praktik
Søg læreplads på
Lærepladsen.dk
Søg tilskud m.m. på
Virk.dk
Se informationer om dit uddannelsesforløb på
Studie+
Læs beskrivelser af uddannelserne på
UddannelsesGuiden
Få mere viden hos
Undervisningsministeriet