Seneste nyheder...

Vi vil gerne opdatere dig om de ting der rører sig på EUC Sjælland. Vi lægger derfor nyheder ud til dig hver gang vi får fingrene i dem.

Vigtigt samarbejde om fjernvarmeudstyr »

22.09.2023
 

Et besøg hos Næstved Fjernvarme har udviklet sig til et samarbejde om fjernvarmeudstyr på VVS-energiuddannelsen hos EUC Sjælland i Næstved.

Samarbejdet startede dog et helt andet sted, nemlig med Claus Müthel, som er faglærer på smedeuddannelsen. Han søgte brugte rør, som hans elever kunne øve svejsning på. Det kunne Næstved Fjernvarme sagtens hjælpe med.

Claus besøgte lagret, hvor 12 paller genbrugsguld i form af tavler og målere bare stod og ventede på at blive sendt til skrot. Men hvorfor skrotte noget, der kan komme andre til gavn? Derfor blev Claus spurgt, om det var noget EUC Sjælland kunne bruge? Og det blev et stort ja fra VVS-energi.

Undervisningen har fået et kæmpe boost

Uddannelsen har fået hovedhaner samt de målere, der hører til. Udstyret gør allerede gavn, for eleverne har taget meget af det i brug. Og mere kommer løbende til.

På uddannelsen laver eleverne flere forskellige installationer, så de får et bredt indblik i virkeligheden. Noget af det som eleverne arbejder med, er indregulering. Indregulering betyder kort, at man måler det rigtige flow i anlægget og justerer det i de enkelte rum i en bolig.

- Det uddanner vi eleverne til at være dygtige til via vores fjernvarmecertifikat. Så derfor er det vigtigt, at vi har fået adgang til udstyret, siger underviser Thomas Saltoft Søndergaard Malm.

At Næstved Fjernvarme leverer nyt brugt udstyr til os, betyder, at vi kan sikre vores elever en fyldestgørende undervisning, hvor de arbejder med det udstyr, som de møder ude i virkeligheden. Samtidig har det stor betydning for elevernes trivsel.

Med det nye udstyr stiger elevernes forståelse og trivsel

Eleverne har i lang tid arbejdet med gammelt udstyr. De er gået fra at forestille sig en tavle ud fra en tegning, til at hver enkelt elev nu har sin egen rigtige installation og fjernvarmemåler at arbejde på.

- Og det med at se tingene i virkeligheden betyder mere end en tegning. De forstår, hvorfor en komponent sidder, som den gør. Undervisningen var meget teoretisk. Nu er den mere praktisk. Eleverne skal have hele viften med, siger Thomas.

For niveauet er højt på uddannelsen, fortsætter underviser Per Larsen.

Det høje niveau kan vi imødekomme på EUC Sjælland pga. det nye udstyr. Det gør uddannelsen langt mere attraktiv for nye potentielle elever. Men det gør også vores elever mere attraktive for de virksomheder, som vi samarbejder om lærepladser med, fordi de får en anvendelsesorienteret og praksisnær undervisning, og bruger det samme udstyr som virksomhederne.

Optimeringen af undervisningen på uddannelsen betyder, at vi på EUC Sjælland har den højeste bestå-rate på fjernvarmecertifikat på landsplan, og det forpligter.

Så for at kunne blive ved med at levere på det, arbejder uddannelsen på at få flere samarbejder i gang med blandt andet Danfoss og Grundfoss.

Lige nu har vi langt mere udstyr, end vi selv kan bruge, så det sælger vi gerne videre til andre tekniske skoler. Så vi på den måde kan få samme høje niveau på alle VVS-energiuddannelser, og samtidig løfte elevernes trivsel.

- At Næstved Fjernvarme hjælper os med udstyr, så vi kan forbedre vores undervisning. Det er det, der skal til for, at vi kan løfte vores elever og ruste dem til virkeligheden. Og løfter vi bare én elev, så er vi nået rigtig langt, afslutter Thomas og Per.

 

Skills Stafet 2023 kører derudaf »

11.09.2023
 

I løbet af tre uger vil flere tusind grundskoleelever afprøve deres skills på EUC Sjælland.

Skills Stafetten for 8. klasser kører derudad på fuld hammer hos EUC Sjælland i disse dage. Arrangementet blev skudt i gang d. 4. september i Køge, hvor stafetten afholdes i samarbejde med ZBC og Køge Handelsskole på Campus Køge.

Herefter fortsætter Skills Stafet på EUC Sjælland i Næstved, hvor elever fra 8. klasse også kan møde udvalgte uddannelser fra ZBC.


I tre uger bliver EUC Sjælland omdannet til en stor standplads, hvor mere end 3.000 grundskoleelever får et unikt indblik i erhvervsuddannelserne samt den kombinerede uddannelse.

På hver uddannelse løser eleverne virkelighedsnære opgaver i skarp konkurrence med hinanden. Der er opgaver inden for præcision, hurtighed, materialeforståelse og æstetik.

Eksempelvis skal de genkende de elementer, en computer består af hos data- og kommunikationsuddannelsen. På mureruddannelsen skal de bygge en skorsten, som både er stabil og æstetisk, og på VVS-energi samler de afløbsrør på tid.


Konkurrence Hos Tømrerne Til Skills Stafet 2023
Eleverne fra 8. klasse besøger tømreruddannelsen. Her handler det handler om være præcis, når der skal saves et stykke træ, der max. må veje 100 gram. 


Eleverne får uddannelserne mellem hænderne

Eleverne fra 8. klasse kaster sig over opgaverne med stort engagement og gåpåmod, og de får rigtig meget ud af at snuse til uddannelserne:

- Det er godt, at eleverne får uddannelserne mellem hænderne. Jeg ser nogen, der måske kæmper med det faglige i dagligdagen, som virkelig lysner op her. Pigerne er ret aktive. Det er skønt at se. Og så er konkurrenceelementet supergodt, for det engagerer eleverne. De vil gerne vinde over hinanden, siger skolelærer på Borup Skole, Christina Brodersen.


Konkurrence Hos Personvognsmekanikerne Til Skills Stafet 2023
Hos personvognsmekanikerne handler det om at være hurtig, når der skal skiftes dæk på tid.


Valdemar, som er elev på Borup Skole, er også positiv:

- Det er rart at opleve uddannelserne i stedet for bare at blive talt til ligesom i undervisningen. Og det er fedt at være ude at prøve uddannelserne med vennerne.

Hver dag fyldes Skills Stafet-teltet af høje hurraråb og pift, når den daglige vinder kåres, og lærerne kæmper mod hinanden i en "slå-søm-i-på-tid" konkurrence.


Når arrangementet er slut, kåres de tre overordnede bedste 8. klasser. Udover æren, vinder klasserne også en tur til DM i Skills i 2024 i Roskild. Her skal de dyste mod andre 8. klasser fra hele landet i den store Skills Stafet finale.


Se flere billeder fra Skills Stafet dagene på EUC Sjællands Facebook side.


Lærke repræsenterede Danmark til EuroSkills »

11.09.2023
 

Medaljeregn over det danske landshold til EuroSkills 2023.

Lørdag d. 9. september 2023 blev europamesterskaberne i håndværksfagene afgjort, og Danmarks fagatleter gjorde et fantastisk stykke arbejde - i alt blev det til:

  • 5 sølvmedaljer
  • 3 bronzemedaljer
  • 6 Medallions of Excellence

Samlet set har det danske landshold opnået det bedste resultat nogensinde i EuroSkills' historie, mens Danmark placerede sig på en samlet 7. plads ud af de i alt 32 deltagende lande.

Lærke Rasmussen, der er i gang med bygningsmaleruddannelsen på EUC Sjælland i Næstved, stillede op i konkurrencen, og var en af de 21 unge talenter, der udgjorde det danske landshold til EuroSkills 2023.


Lærke Og Talenttræner Heidi Omfavner Efter Afslutning På Euro Skills 2023
Følelserne fik frit løb, da bygningsmaleren Lærke Rasmussen blev færdig med den sidste konkurrencedag i EuroSkills. Her ses hun omfavne sin talenttræner Heidi Maack Andersen, der er faglærer på EUC Sjælland. Foto: SkillsDenmark

Selvom det ikke blev til en medalje for Lærke, kan hun stadig prale af en helt fantastisk kraftpræstation, der udløste en flot 10. plads i kategorien for bygningsmalere.
Her på EUC Sjælland ønsker vi Lærke og resten af landsholdet et kæmpestort tillykke!


EuroSkills fandt sted i Gdańsk, Polen fra 5. til 9. september 2023. Du kan læse mere om konkurrencen og se flere billeder på SkillsDenmarks hjemmeside

Kan Lærke blive Europas bedste? »

07.09.2023
 

EUC Sjællands bygningsmalerelev Lærke Rasmussen deltager i EuroSkills 2023.

Tilbage i februar vandt Lærke Rasmussen DM i Skills, og dermed blev hun kåret som Danmarks bedste bygningsmalerelev.

Siden da er hun gået i skarp træning, og nu går hun efter guldet til EuroSkills, der foregår i Gdańsk, Polen fra 5. til 9. september 2023.

Til daglig går Lærke på bygningsmaleruddannelsen på EUC Sjælland i Næstved, mens hun er i lære hos Gittes Malerfirma. Selv siger Lærke:

- Jeg er lykkelig over at være kommet på landsholdet. Det er et fedt fællesskab. Vi skriver og snapper sammen, støtter hinanden og lærer så meget om hinandens fag – det er vildt fedt. Personligt træner jeg  på fuld tid i 8 uger fra juli måned og frem mod EuroSkills. Det bliver en travl sommer, men jeg glæder mig, og selv om min mester, Gitte, skal undvære mig, så er hun stolt over, jeg skal af sted. Normalt ser jeg ikke mig selv som et konkurrencemenneske, men nu er jeg blevet bidt af det, og drømmer om at komme i top tre.


Her på EUC Sjælland glæder vi os til at følge Lærke, og vi ønsker hende al held og lykke!

Se mere om EuroSkills og resten af landsholdet på SkillsDenmarks hjemmeside

Matematikcenter åbner på EUC Sjælland »

07.09.2023
 

I september åbner en ny lektiecafé på EUC Sjælland i Næstved, hvor unge kan få hjælp til matematikken.

Det har længe været EUC Sjællands rektor på HTX Næstved, Per Munkholms drøm at styrke matematikken for skolens unge. Selvom der også er dansk, engelsk og de forskellige studieretninger på skemaet, så er det matematikken, de unge efterspørger hjælp til.

Og den drøm går nu i opfyldelse. Den 12. september 2023 åbner Matematikcenter nemlig en lektiecafé for hele byens unge, hvor de kan komme og få hjælp til matematikken i et rum fri for lærere. Og dét, tror Per, er vigtigt:

- De frivillige vi får i caféen, er der ikke for at bedømme eleverne, ligesom lærerne måske er det. Så det er et frirum for eleverne, hvor der er tid til at hjælpe eleverne med de matematiske udfordringer, som de sidder med.

 

Matematikmakkere søges

I forbindelse med åbningen er der brug for frivillige - eller matematikmakkere, som de kaldes af Matematikcenter. Har du styr på matematikken, og er du god til at lære fra dig? Vil du hjælpe unge med at blive bedre til matematik? Kan du forklare matematik på en virkelighedsnær måde? Og kan du sætte 1-2 timer af om ugen? Så kan du blive en af de nye frivillige i lektiecaféen i Næstved.

- Det er jo ikke alle, der synes, at matematik er lige spændende. Så det, at jeg kan forklare dem ved hjælp af eksempelvis mit studie, hvordan matematik anvendes i virkeligheden og dermed gøre dem mere interesserede i matematik, det er virkelig fedt, siger Morten, der er frivillig i lektiecaféen i Odense.

Per Munkholm opfordrer unge, pensionerede skolelærere og andre, der er gode til matematik, og til at lære fra sig, til at blive frivillig i lektiecaféen, for:

- Man får lov at være sammen med en masse unge mennesker og gøre en vigtig indsats for at lære dem noget.

Med Matematikcenters lektiecafé håber Per, at flere unge lærer EUC Sjælland og HTX Næstved at kende og måske en dag får lyst til at gå på skolen.

 

Hvem er Matematikcenters frivillige?

I Matematikcenters lektiecaféer står lokale ildsjæle klar til at hjælpe enhver der dukker op, og har brug for hjælp til matematik. De frivillige i lektiecaféen er eksempelvis studerende, i arbejde eller pensionerede undervisere. Udover deres evner i matematik, deler de frivillige en stor begejstring for faget.

Hvis du er interesseret i at blive frivillig lektiehjælper, kan du sende en ansøgning til karin@matematikcenter.dk, hvor du kort fortæller om dig selv og din motivation for at blive en del af Matematikcenter.

Lektiecaféen har åbent tirsdag 15:30-17:30 på EUC Sjælland fra uge 37.

 

Om Matematikcenter

Matematikcenter er en nonprofitorganisation, der tilbyder gratis lektiehjælp til alle børn og unge, der har matematik fra 7. klasse til A-niveau. Målet er at skabe lige muligheder for læring og at gøre matematikken forståelig for alle. Matematikcenter har lokale lektiecaféer i flere byer landet over, driver online lektiecaféen Webmatlive.dk og den online læringsportal Webmatematik.dk.

 

Læs mere om Matematikcenters arbejde på www.matematikcenter.dk 

Er du ny elev? »

31.07.2023
 

Er du startet på en erhvervsuddannelse eller EUX? Få den bedste start på EUC Sjælland med elevhåndbøgerne.

Elevhåndbogen beskriver de rammer vi arbejder med på EUC Sjælland, samt praktiske oplysninger, du har brug for, mens du går på skolen.

Elevhåndbøgerne findes i to udgaver; en for grundforløb 1 og en for grundforløb 2.

Find elevhåndbøgerne for EUD her og for EUX her.

Sommerbemanding 2022 »

30.06.2023
 

Vi er her hele sommeren »

30.06.2023
 

Har du brug for hjælp til optagelse, vejledning eller andet over sommeren?

Se fuld oversigt over åbningstider og kontakt her.

Årets første studenter er sprunget ud »

21.06.2023
 

Stort tillykke til alle vores nye HTX- og EUX-studenter!

Den allersidste eksamen er i hus, huen sidder flot på hovederne og Dannebrog er traditionen tro sendt til vejrs. Alberte Melin Kabling og Natali Nova Søgaard Rwotto er årets første studenter fra HTX Næstved på EUC Sjælland. Nu står den på en velfortjent sommerferie for de to nyudklækkede studenter, inden de begge drager ud på livets landevej i vidt forskellige retninger.

Første Studenter HTX Næstved 2023 Web

Årets første studenter fra HTX Næstved, Natali Nova Søgaard Rwotto (tv.) og Alberte Melin Kabling.

Med målet i sigte

19-årige Alberte tager et sabbatår efter sin tid på bioteknologi og matematik. Nu skal hun arbejde en masse og finde sin egen lejlighed, inden hun skal læse videre, mens 19-årige Natali, med informatik og matematik i rygsækken, går den lige vej ind på studiet. Fælles for dem begge ved de præcis, hvad fremtiden bringer.

Natali glæder sig til en tid på KU, hvor hun skal læse machine learning, og hvem ved? Måske udvikler hun metoder til at diagnosticere sygdomme, afsløre fake news, styre selvkørende biler eller forudse udbrud af virus i samfundet.

Alberte drømmer om et arbejdsliv som jordemoder.

- Det er starten på et nyt liv. Jeg vil gerne være med til at skabe tryghed for den nye familie midt i den stressende og forvirrende tid det kan være. Alle familier er forskellige og har brug for noget forskelligt for at blive trygge. Og så er der selvfølgelig alt det bioteknologiske ved faget - det er spændende, fortæller Alberte.

En rigtig god tid på trods af udfordringer

Både Alberte og Natali startede på HTX, da Corona var på sit højeste, og det var en udfordring at lære online og få et socialt liv op at køre med sine nye klassekammerater. Men så er det godt at gå på en lille skole, hvor der er overskud og opbakning til eleverne.

- Hvis man har gode idéer, er skolen meget imødekommende. Fx foreslog jeg selv en sommerfest, som Per Munkholm, rektor på HTX i Næstved, uden at tøve bakkede fuldt ud op omkring. Og så er det en lille skole uden nogen former for hierarki, hvor alle kender alle. Det er enormt hyggeligt.

Natali stemmer i.

- Der har altid været nogen at tale med, og det har været rart at være der. Det er meget fedt at have en hel masse tekniske fag, hvor vi har haft mange muligheder for selv at bestemme, hvad vil lave i fagene, hvilke projekter vil have, og hvordan vi bygger dem op.

Og når eksamenerne stod for døren, er skolen også trådt i karakter med beroligende ord.

- Jeg lider af eksamensangst, men min studievejleder Lea har været en kæmpe hjælp for mig. Hun har altid fundet tid til at snakke, hvis jeg havde brug for at tale om mine eksamener, og formåede altid at gøre mig mere rolig. Derudover endte jeg med at klare mine eksamener rigtig godt, fordi hun virkelig hjalp mig med angsten, siger Alberte.

Overgiv dig til studierne, men vent med at tænke for meget på fremtiden

Overvejer du selv at starte på en HTX, har både Natali og Alberte nogle rigtig gode råd til dig.

- Gør det, der er sjovt. Lad være at tænke over, hvad du skal bruge det til. Gør det, der er spændende lige nu og her. Så skal du nok finde ud af, hvad du vil senere, siger Natali.

- Lav gode noter og lav alting til at starte med. Lad være med at udskyde det til sidste øjeblik. Det er udfordrende fag, som du ikke kan tale dig ud af. Og prøv at gøre en stor indsats for det sociale fra starten, for det kan godt gå lidt tabt i alt det teoretiske, fortæller Alberte.

 

På nogenlunde samme tid, fik HTX Køge også kåret deres første studenter; her var der tale om hele fire af slagsen. Nu gælder det om at feste, fejre og nyde de lyse sommernætter for Alexander Viborg, Cris Jin Køhn, Rasmus Vilhelmsen og Simon Sonne Johannsen. Samtidig de glæder sig alle fire til nye horisonter og nye oplevelser. 

Årets Første Studenter HTX Køge 2023

De første studenter på HTX Køge. Fra venstre mod højre: Alexander Viborg, Cris Jin Køhn, Simon Sonne Johannsen og Rasmus Vilhelmsen.

HTX får tankerne til at leve

De fire studenter har sammen været til en gruppeeksamen i faget Teknik, hvor de sammen har udviklet et helt særligt klimaanlæg, der skirer at et rums luftfugltighed, er den helt rigtige. Det har betydet mange matematiske udregninger og forsøg, hvor teori og praksis, må gå hånd i hånd.

- HTX får tankerne til at leve, fordi så meget af vores arbejde på skolen betyder, at man skal få al den teoretiske viden til at blive til noget konkret, fortæller Simon Sonne Johannesen og uddyber:

- Teknikfaget er projekterbaseret undervisning; det handlede for os om at udvikle et produkt, hvor vi blandede analog teknologi med software teknologi på den måde, er det et meget praktisk fag.

Et godt fælleskab 

Der hersker en del stereotyper om HTX'ere blandt de unge, at det er de mest boglige typer, der vælger den ungdomsuddannelsen. Fordomme er som bekendt altid mere maleriske end virkeligheden, og eleverne selv er særligt glad for det givende fællesskab:

- Jeg synes HTX er fedt. Jeg elsker de fag, jeg har haft - og så er det et plus, man ikke skal have tysk. De stereotyper om HTX'ere, der er skabt er overspillet. Jeg synes, vi er fælles om at skabe et godt miljø og fællesskab, og det er meget nært på skolen især i ens klasser, siger Simon. 

Nye horisonter

Alle fire er på vej mod nye horisonter. Rasmus Vilhelmsen skal i militæret og derefter læse geografi på universitetet, Cris Jin Køh skal have et sabbatår, Simon Sonne Johannsen skal læse diplomingeniør i elektroteknologi på DTU og Alexander Viborg skal også læse videre. Men først og fremmest er det tid til at fejre og holde ferie.

Slutteligt var der også stor jubel, da årets første EUX-student blev kåret på EUC Sjælland i Køge. Nu har 21-årige Mahmut E. Kücükkart både en studenterhue og et svendebrev som elektriker.

Årets Første Student EUX 2023
Årets Første Student EUX 2023
Mahmut har netop afsluttet sin eksamen som den første EUX student i Køge med glans. Han er oprindeligt fra Tyrkiet og kom til Danmark med sine forældre som 10-årig. Han hurtigt lærte dansk af klassekammeraterne i skolen.

En studenterhue og et svendebrev på samme tid

På EUX får du både en studenterhue og et svendebrev. EUX er nemlig en unik kombineret studentereksamen og erhvervsuddannelse, hvor du får det allerbedste fra de to verdener og har rigtigt mange muligheder bagefter. Og det var netop det, der fangede Mahmut, der nu både er faglært elektriker og student.

- Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort. Det har givet mig så meget selvtillid og et overblik. Det har givet mig en række positive ting; man lærer rigtigt meget om både det praktiske og teoretiske - og det øger forståelsen for hele det felt, jeg arbejder i, fortæller Mahmut og uddyber:

- Jeg var faktisk rigtig nervøs, da jeg skulle starte på uddannelsen. Men det er gået rigtigt godt. Hvis man bruger sin tid fornuftigt og har et engagement, så er det ikke så svært. Mine lærere har også været så gode til at hjælpe. Jeg har altid tænkt over, at jeg ville videreuddanne mig, så skal jeg ikke til at gå på gymnaisum efter.

Mahmut skal efter sin EUX begynde uddannelsen som maskinmester på DTU og lige have et halvt års sabbat inden, hvor han kan tjene penge som elektriker.

Veloverstået eksamen med glans

Mahmut stråler nu lettet over at have gennemført sin uddannelse med en rigtig fin karakter, der har krævet en stor indsats og hårdt arbejde. 

- Jeg har undersøgt det, der hedder de harmoniske strømme. Der kan opstå mange forstyrrelser på vores el-net, som er farlige eller uhensigtsmæssige både i private hjem og på virksomheder, der bruger motorer f.eks. Jeg har undersøgt matematisk, hvordan man kan formindske forstyrrelserne, fortæller Mahmut.

- Jeg kan stærkt anbefale en EUX-uddannelse, det er det bedste, jeg har gjort. Jeg har allerede anbefalet det til alle mine venner, fortæller han.

Resten af dagen skal Mahmut hygge sig med venner og familie, der mødte glade op på den store dag. 

Stor stigning af elever i struktørfaget  »

23.05.2023
 

Antallet af elever, der starter på struktøruddannelsen er fordoblet.

EUC Sjælland oplever stigende interesse for at blive struktør. Der er en fordobling af elever, der er startet på uddannelsen dette halvår i forhold til de sidste fem år. Faget byder på mange muligheder, og branchen skriger på arbejdskraft.

 

Stor Stigning Af Elever I Struktørfaget Webnyhed

Der er mange dygtige elever i faget, bl.a. Simone Olsen og Andreas Creutzberg, der deltog i DM i Skills, der er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne, hvor man inden for de forskellige fag dyster om at blive landets bedste. Her vandt de guld i 2022.

 

Flere vil være struktører - det er det billede der tegner sig, når man kigger på antal påbegyndte elever inden for faget på EUC Sjælland. Det er det største antal de seneste fem år, viser statistikker fra EUC Sjælland.

Den tendens glæder uddannelseschef Ole Holm for erhvervsuddannelserne på EUC Sjælland:

"Det er resultatet af en stærk indsats gennem en årrække fra vores medarbejderes side, der er dygtige til at rekruttere fra grundforløbsuddannelsen. På samme tid har virksomhederne i regionen været gode til at skabe synlighed og interesse for deres fag. Sidst men ikke mindst er det et udtryk for et vellykket samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg, så alt i alt er det er en bred indsats på alle fronter."

Der er i Danmark lige nu en stor mangel på faglært arbejdskraft og især struktørfaget mangler rigtigt mange hænder. 

"Vi er en skole, der har en opgave at uddanne faglærte til brancherne, hvor der er et behov. Struktører er nødvendige på næsten alle byggeprojekter i Danmark. De er med til at lave fundamenter, broer, tuneller, vejanlæg, al infrastruktur og ikke mindst at håndtere store opgaver i forbindelse med alle de klimaforandringer, vi oplever nationalt og internationalt," slutter Ole Holm.

God løn og måske en iværksætter i maven?

Uddannelsen som struktør tager cirka fire et halvt år, hvoraf størstedelen af tiden er en vekselvirkning mellem oplæring og skoleforløb. Det betyder at fra den dag, du får en læreplads, så får du løn.

"Der er god løn fra den første dag, du får en uddannelsesaftale, for det er en branche, der betaler godt. Og med et svendebrev i hånden er du eftertragtet arbejdskraft. Faget er godt lønnet på niveau med godt betalte håndværkere," fortæller John Hvass, der er uddannelseskonsulent ved Byggeriets Uddannelser.

Har du en iværksætter i maven, så er mulighederne også store:

"Det er nemt at starte op selv, og det kræver ikke de store investeringer at komme i gang med din egen virksomhed. Et svendebrev i den sammenhæng er virkelig godt, for så har du indsigt i alle de opgaver, din virksomhed kan løse i f.eks. den private sektor. Mange private skal i dag have løst opgaver," siger John Hvass.

Store jobmuligheder både i Danmark og internationalt

Femern Bælt-forbindelsen, der etableres mellem Danmark og Tyskland, er Danmarkshistorien største bygge- og anlægslægsprojekt. Netop her er der allerede, og kommer der til at være en meget stor efterspørgsel på både anlægs- og bygningsstruktører. 

"Der er rigtig mange fremtidige arbejdspladser ved Femern-projektet. Der er også et utal af arbejdsopgaver i Europa, så man kan rejse ud i verden. Et svendebrev fra Danmark er nemlig altid godt i udlandet. Og herhjemme er der jobs i hele landet. Så for dem der kan deres fag, og er villig til at give den en skalle, er der uanede muligheder for at få både lærepladser og jobs," slutter John Hvass.

Hvad er en strukør?

Struktøruddannelsen på EUC Sjælland er en uddannelse med rigtig mange jobmuligheder. Der er to slags struktører; Anlægsstruktører og en bygningsstruktører. Som anlægsstruktør har du mange typer opgaver, det kan være at etablere fortove, pladser og cykelstianlæg, betonbelægninger, bygger veje og jernbaner eller udføre alt arbejde med etablering af kloak og forsyningsledninger.

Som bygningsstruktør arbejder du med byggeri over jorden. Du bygger broer, tunneler, skoler, fabrikker, havne, boliger og meget mere. Du er med i byggeriets indledende fase, og bygger det man kan sige er bygningens skelet. Du arbejder med beton, træ, stål, glas, jern og plast. 

Uddannelsen til struktør tager 3-3½ år og foregår på en erhvervsskole og gennem oplæring på en arbejdsplads.

Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Adgangskravet er en 9. eller 10. klasse eksamen.

Læs mere om struktøruddannelsen her.