Skills Stafet er tilbage! »

16.08.2024
 

Fra september af, skal adskillige 8. klasser dyste mod hinanden, mens de prøver kræfter med erhvervsuddannelserne.

Læs mere om Skills Stafet HER.

Vi er her hele sommeren »

27.06.2024
 

Har du brug for hjælp til optagelse, vejledning eller andet over sommeren?

Se fuld oversigt over åbningstider og kontakt her.

Hvordan bliver erhvervsuddannelserne grønnere? »

17.06.2024
 

På Folkemødet 2024 på Bornholm blev der afholdt en vigtig debat om grøn omstilling på erhvervsskolerne.

Mangler du et fag? »

06.02.2024
 

Tilmeld dig GSK og tag Matematik A på vores sommerhold, så du bliver klar til optagelse på dit drømmestudie.

GSK står for Gymnasialt Supplerende Kursus, og er et tilbud til dig, der har en adgangsgivende eksamen, men mangler det påkrævede niveau i et givent fag, for at komme ind på dit ønskestudie. Gennem et kortere, intenst kursus læser du fagets niveau op, så du bliver fuldstændig klar til optagelse på dit kommende studie.

På EUC Sjællands tekniske gymnasium HTX Næstved, udbydes GSK i samarbejde med Niels Brock. I 2024 udbyder vi igen kurser, hvor du kan læse fag op.

Læs mere her: eucsj.dk/htx/gsk

Kom til Informationsaften »

02.01.2024
 

Er HTX noget for dig? Eller vil du vide mere om EUD? Besøg os i januar, og hør mere.

Til informationsaftenerne i januar stiller vi skarpt på HTX, og alle de mulighederne der findes på med en teknisk studentereksamen.

Vi åbner dørene til vores teknisker gymnasier i to byer; nemlig HTX Næstved og HTX Køge.

Vores studievejledere står også klar til at svare på spørgsmål om vores erhvervsuddannelser og EUX.

Arrangementerne er fordelt over to aftener:

 

Informationsaften for HTX NÆSTVED  

- Tirsdag den 23. januar 2024, kl. 19-21

Informationsaften for HTX KØGE 

- Onsdag den 24. januar 2024, kl. 19-21

 

Læs mere om arrangementerne lige her.

Tak for i år »

18.12.2023
 

Vi har lukket for henvendelser på EUC Sjælland fra den 22. december 2023, kl. 12. På gensyn den 2. januar 2024!

Vær opmærksom på, at vores hovedtelefon og hovedmail ikke besvares efter d. 22. december 2023, kl. 12.

Vi ønsker dig en glædelig jul og godt nytår!

Kom til Åbent Hus »

10.10.2023
 

I tvivl om uddannelse og fremtidsmuligheder? Mød os til Åbent Hus i Køge eller Næstved den 11. november, og få svar på alle dine spørgsmål.

Læs alt om Åbent Hus lige her.

Skills Stafet 2023 kører derudaf »

11.09.2023
 

I løbet af tre uger vil flere tusind grundskoleelever afprøve deres skills på EUC Sjælland.

Skills Stafetten for 8. klasser kører derudad på fuld hammer hos EUC Sjælland i disse dage. Arrangementet blev skudt i gang d. 4. september i Køge, hvor stafetten afholdes i samarbejde med ZBC og Køge Handelsskole på Campus Køge.

Herefter fortsætter Skills Stafet på EUC Sjælland i Næstved, hvor elever fra 8. klasse også kan møde udvalgte uddannelser fra ZBC.


I tre uger bliver EUC Sjælland omdannet til en stor standplads, hvor mere end 3.000 grundskoleelever får et unikt indblik i erhvervsuddannelserne samt den kombinerede uddannelse.

På hver uddannelse løser eleverne virkelighedsnære opgaver i skarp konkurrence med hinanden. Der er opgaver inden for præcision, hurtighed, materialeforståelse og æstetik.

Eksempelvis skal de genkende de elementer, en computer består af hos data- og kommunikationsuddannelsen. På mureruddannelsen skal de bygge en skorsten, som både er stabil og æstetisk, og på VVS-energi samler de afløbsrør på tid.


Konkurrence Hos Tømrerne Til Skills Stafet 2023
Eleverne fra 8. klasse besøger tømreruddannelsen. Her handler det handler om være præcis, når der skal saves et stykke træ, der max. må veje 100 gram. 


Eleverne får uddannelserne mellem hænderne

Eleverne fra 8. klasse kaster sig over opgaverne med stort engagement og gåpåmod, og de får rigtig meget ud af at snuse til uddannelserne:

- Det er godt, at eleverne får uddannelserne mellem hænderne. Jeg ser nogen, der måske kæmper med det faglige i dagligdagen, som virkelig lysner op her. Pigerne er ret aktive. Det er skønt at se. Og så er konkurrenceelementet supergodt, for det engagerer eleverne. De vil gerne vinde over hinanden, siger skolelærer på Borup Skole, Christina Brodersen.


Konkurrence Hos Personvognsmekanikerne Til Skills Stafet 2023
Hos personvognsmekanikerne handler det om at være hurtig, når der skal skiftes dæk på tid.


Valdemar, som er elev på Borup Skole, er også positiv:

- Det er rart at opleve uddannelserne i stedet for bare at blive talt til ligesom i undervisningen. Og det er fedt at være ude at prøve uddannelserne med vennerne.

Hver dag fyldes Skills Stafet-teltet af høje hurraråb og pift, når den daglige vinder kåres, og lærerne kæmper mod hinanden i en "slå-søm-i-på-tid" konkurrence.


Når arrangementet er slut, kåres de tre overordnede bedste 8. klasser. Udover æren, vinder klasserne også en tur til DM i Skills i 2024 i Roskild. Her skal de dyste mod andre 8. klasser fra hele landet i den store Skills Stafet finale.


Se flere billeder fra Skills Stafet dagene på EUC Sjællands Facebook side.


Lærke repræsenterede Danmark til EuroSkills »

11.09.2023
 

Medaljeregn over det danske landshold til EuroSkills 2023.

Lørdag d. 9. september 2023 blev europamesterskaberne i håndværksfagene afgjort, og Danmarks fagatleter gjorde et fantastisk stykke arbejde - i alt blev det til:

  • 5 sølvmedaljer
  • 3 bronzemedaljer
  • 6 Medallions of Excellence

Samlet set har det danske landshold opnået det bedste resultat nogensinde i EuroSkills' historie, mens Danmark placerede sig på en samlet 7. plads ud af de i alt 32 deltagende lande.

Lærke Rasmussen, der er i gang med bygningsmaleruddannelsen på EUC Sjælland i Næstved, stillede op i konkurrencen, og var en af de 21 unge talenter, der udgjorde det danske landshold til EuroSkills 2023.


Lærke Og Talenttræner Heidi Omfavner Efter Afslutning På Euro Skills 2023
Følelserne fik frit løb, da bygningsmaleren Lærke Rasmussen blev færdig med den sidste konkurrencedag i EuroSkills. Her ses hun omfavne sin talenttræner Heidi Maack Andersen, der er faglærer på EUC Sjælland. Foto: SkillsDenmark

Selvom det ikke blev til en medalje for Lærke, kan hun stadig prale af en helt fantastisk kraftpræstation, der udløste en flot 10. plads i kategorien for bygningsmalere.
Her på EUC Sjælland ønsker vi Lærke og resten af landsholdet et kæmpestort tillykke!


EuroSkills fandt sted i Gdańsk, Polen fra 5. til 9. september 2023. Du kan læse mere om konkurrencen og se flere billeder på SkillsDenmarks hjemmeside

Kan Lærke blive Europas bedste? »

07.09.2023
 

EUC Sjællands bygningsmalerelev Lærke Rasmussen deltager i EuroSkills 2023.

Tilbage i februar vandt Lærke Rasmussen DM i Skills, og dermed blev hun kåret som Danmarks bedste bygningsmalerelev.

Siden da er hun gået i skarp træning, og nu går hun efter guldet til EuroSkills, der foregår i Gdańsk, Polen fra 5. til 9. september 2023.

Til daglig går Lærke på bygningsmaleruddannelsen på EUC Sjælland i Næstved, mens hun er i lære hos Gittes Malerfirma. Selv siger Lærke:

- Jeg er lykkelig over at være kommet på landsholdet. Det er et fedt fællesskab. Vi skriver og snapper sammen, støtter hinanden og lærer så meget om hinandens fag – det er vildt fedt. Personligt træner jeg  på fuld tid i 8 uger fra juli måned og frem mod EuroSkills. Det bliver en travl sommer, men jeg glæder mig, og selv om min mester, Gitte, skal undvære mig, så er hun stolt over, jeg skal af sted. Normalt ser jeg ikke mig selv som et konkurrencemenneske, men nu er jeg blevet bidt af det, og drømmer om at komme i top tre.


Her på EUC Sjælland glæder vi os til at følge Lærke, og vi ønsker hende al held og lykke!

Se mere om EuroSkills og resten af landsholdet på SkillsDenmarks hjemmeside

Er du ny elev? »

31.07.2023
 

Er du startet på en erhvervsuddannelse eller EUX? Få den bedste start på EUC Sjælland med elevhåndbøgerne.

Elevhåndbogen beskriver de rammer vi arbejder med på EUC Sjælland, samt praktiske oplysninger, du har brug for, mens du går på skolen.

Elevhåndbøgerne findes i to udgaver; en for grundforløb 1 og en for grundforløb 2.

Find elevhåndbøgerne for EUD her og for EUX her.

Vi er her hele sommeren »

30.06.2023
 

Har du brug for hjælp til optagelse, vejledning eller andet over sommeren?

Se fuld oversigt over åbningstider og kontakt her.

Årets første studenter er sprunget ud »

21.06.2023
 

Stort tillykke til alle vores nye HTX- og EUX-studenter!

Den allersidste eksamen er i hus, huen sidder flot på hovederne og Dannebrog er traditionen tro sendt til vejrs. Alberte Melin Kabling og Natali Nova Søgaard Rwotto er årets første studenter fra HTX Næstved på EUC Sjælland. Nu står den på en velfortjent sommerferie for de to nyudklækkede studenter, inden de begge drager ud på livets landevej i vidt forskellige retninger.

Første Studenter HTX Næstved 2023 Web

Årets første studenter fra HTX Næstved, Natali Nova Søgaard Rwotto (tv.) og Alberte Melin Kabling.

Med målet i sigte

19-årige Alberte tager et sabbatår efter sin tid på bioteknologi og matematik. Nu skal hun arbejde en masse og finde sin egen lejlighed, inden hun skal læse videre, mens 19-årige Natali, med informatik og matematik i rygsækken, går den lige vej ind på studiet. Fælles for dem begge ved de præcis, hvad fremtiden bringer.

Natali glæder sig til en tid på KU, hvor hun skal læse machine learning, og hvem ved? Måske udvikler hun metoder til at diagnosticere sygdomme, afsløre fake news, styre selvkørende biler eller forudse udbrud af virus i samfundet.

Alberte drømmer om et arbejdsliv som jordemoder.

- Det er starten på et nyt liv. Jeg vil gerne være med til at skabe tryghed for den nye familie midt i den stressende og forvirrende tid det kan være. Alle familier er forskellige og har brug for noget forskelligt for at blive trygge. Og så er der selvfølgelig alt det bioteknologiske ved faget - det er spændende, fortæller Alberte.

En rigtig god tid på trods af udfordringer

Både Alberte og Natali startede på HTX, da Corona var på sit højeste, og det var en udfordring at lære online og få et socialt liv op at køre med sine nye klassekammerater. Men så er det godt at gå på en lille skole, hvor der er overskud og opbakning til eleverne.

- Hvis man har gode idéer, er skolen meget imødekommende. Fx foreslog jeg selv en sommerfest, som Per Munkholm, rektor på HTX i Næstved, uden at tøve bakkede fuldt ud op omkring. Og så er det en lille skole uden nogen former for hierarki, hvor alle kender alle. Det er enormt hyggeligt.

Natali stemmer i.

- Der har altid været nogen at tale med, og det har været rart at være der. Det er meget fedt at have en hel masse tekniske fag, hvor vi har haft mange muligheder for selv at bestemme, hvad vil lave i fagene, hvilke projekter vil have, og hvordan vi bygger dem op.

Og når eksamenerne stod for døren, er skolen også trådt i karakter med beroligende ord.

- Jeg lider af eksamensangst, men min studievejleder Lea har været en kæmpe hjælp for mig. Hun har altid fundet tid til at snakke, hvis jeg havde brug for at tale om mine eksamener, og formåede altid at gøre mig mere rolig. Derudover endte jeg med at klare mine eksamener rigtig godt, fordi hun virkelig hjalp mig med angsten, siger Alberte.

Overgiv dig til studierne, men vent med at tænke for meget på fremtiden

Overvejer du selv at starte på en HTX, har både Natali og Alberte nogle rigtig gode råd til dig.

- Gør det, der er sjovt. Lad være at tænke over, hvad du skal bruge det til. Gør det, der er spændende lige nu og her. Så skal du nok finde ud af, hvad du vil senere, siger Natali.

- Lav gode noter og lav alting til at starte med. Lad være med at udskyde det til sidste øjeblik. Det er udfordrende fag, som du ikke kan tale dig ud af. Og prøv at gøre en stor indsats for det sociale fra starten, for det kan godt gå lidt tabt i alt det teoretiske, fortæller Alberte.

 

På nogenlunde samme tid, fik HTX Køge også kåret deres første studenter; her var der tale om hele fire af slagsen. Nu gælder det om at feste, fejre og nyde de lyse sommernætter for Alexander Viborg, Cris Jin Køhn, Rasmus Vilhelmsen og Simon Sonne Johannsen. Samtidig de glæder sig alle fire til nye horisonter og nye oplevelser. 

Årets Første Studenter HTX Køge 2023

De første studenter på HTX Køge. Fra venstre mod højre: Alexander Viborg, Cris Jin Køhn, Simon Sonne Johannsen og Rasmus Vilhelmsen.

HTX får tankerne til at leve

De fire studenter har sammen været til en gruppeeksamen i faget Teknik, hvor de sammen har udviklet et helt særligt klimaanlæg, der skirer at et rums luftfugltighed, er den helt rigtige. Det har betydet mange matematiske udregninger og forsøg, hvor teori og praksis, må gå hånd i hånd.

- HTX får tankerne til at leve, fordi så meget af vores arbejde på skolen betyder, at man skal få al den teoretiske viden til at blive til noget konkret, fortæller Simon Sonne Johannesen og uddyber:

- Teknikfaget er projekterbaseret undervisning; det handlede for os om at udvikle et produkt, hvor vi blandede analog teknologi med software teknologi på den måde, er det et meget praktisk fag.

Et godt fælleskab 

Der hersker en del stereotyper om HTX'ere blandt de unge, at det er de mest boglige typer, der vælger den ungdomsuddannelsen. Fordomme er som bekendt altid mere maleriske end virkeligheden, og eleverne selv er særligt glad for det givende fællesskab:

- Jeg synes HTX er fedt. Jeg elsker de fag, jeg har haft - og så er det et plus, man ikke skal have tysk. De stereotyper om HTX'ere, der er skabt er overspillet. Jeg synes, vi er fælles om at skabe et godt miljø og fællesskab, og det er meget nært på skolen især i ens klasser, siger Simon. 

Nye horisonter

Alle fire er på vej mod nye horisonter. Rasmus Vilhelmsen skal i militæret og derefter læse geografi på universitetet, Cris Jin Køh skal have et sabbatår, Simon Sonne Johannsen skal læse diplomingeniør i elektroteknologi på DTU og Alexander Viborg skal også læse videre. Men først og fremmest er det tid til at fejre og holde ferie.

Slutteligt var der også stor jubel, da årets første EUX-student blev kåret på EUC Sjælland i Køge. Nu har 21-årige Mahmut E. Kücükkart både en studenterhue og et svendebrev som elektriker.

Årets Første Student EUX 2023
Årets Første Student EUX 2023
Mahmut har netop afsluttet sin eksamen som den første EUX student i Køge med glans. Han er oprindeligt fra Tyrkiet og kom til Danmark med sine forældre som 10-årig. Han hurtigt lærte dansk af klassekammeraterne i skolen.

En studenterhue og et svendebrev på samme tid

På EUX får du både en studenterhue og et svendebrev. EUX er nemlig en unik kombineret studentereksamen og erhvervsuddannelse, hvor du får det allerbedste fra de to verdener og har rigtigt mange muligheder bagefter. Og det var netop det, der fangede Mahmut, der nu både er faglært elektriker og student.

- Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort. Det har givet mig så meget selvtillid og et overblik. Det har givet mig en række positive ting; man lærer rigtigt meget om både det praktiske og teoretiske - og det øger forståelsen for hele det felt, jeg arbejder i, fortæller Mahmut og uddyber:

- Jeg var faktisk rigtig nervøs, da jeg skulle starte på uddannelsen. Men det er gået rigtigt godt. Hvis man bruger sin tid fornuftigt og har et engagement, så er det ikke så svært. Mine lærere har også været så gode til at hjælpe. Jeg har altid tænkt over, at jeg ville videreuddanne mig, så skal jeg ikke til at gå på gymnaisum efter.

Mahmut skal efter sin EUX begynde uddannelsen som maskinmester på DTU og lige have et halvt års sabbat inden, hvor han kan tjene penge som elektriker.

Veloverstået eksamen med glans

Mahmut stråler nu lettet over at have gennemført sin uddannelse med en rigtig fin karakter, der har krævet en stor indsats og hårdt arbejde. 

- Jeg har undersøgt det, der hedder de harmoniske strømme. Der kan opstå mange forstyrrelser på vores el-net, som er farlige eller uhensigtsmæssige både i private hjem og på virksomheder, der bruger motorer f.eks. Jeg har undersøgt matematisk, hvordan man kan formindske forstyrrelserne, fortæller Mahmut.

- Jeg kan stærkt anbefale en EUX-uddannelse, det er det bedste, jeg har gjort. Jeg har allerede anbefalet det til alle mine venner, fortæller han.

Resten af dagen skal Mahmut hygge sig med venner og familie, der mødte glade op på den store dag. 

De første maskinmesterstuderende er færdige på EUC Sjælland »

28.04.2023
 

De første maskinmesterstuderende har netop gennemført værkstedsskolen på EUC Sjælland, og fortsætter nu deres uddannelse i et ni måneders praktikforløb, inden de fortsætter den teoretiske del på Maskinmesterskolen i København.

De første maskinmesterstuderende har netop gennemført værkstedsskolen på EUC Sjælland med topkarakterer, og fortsætter nu deres uddannelse i et ni måneders praktikforløb, inden de fortsætter den teoretiske del på Maskinmesterskolen i København.

De maskinmesterstuderende har været en del af EUC Sjælland siden august 2022. De studerende er kommet ind på uddannelsen via deres studentereksamen, og inden de kan fortsætte den teoretiske del, skal de have gennemført en praktisk del, der består af et praktikforløb og et værkstedskursus der er gennemført på EUC Sjælland.

På værkstedskurset undervises de studerende i drejning, fræsning, svejsning, montage, arbejdsmiljø, el-lære, styrkelære, materialelære, motorlære, pneumatik og køleteknik. Værkstedskurset afsluttes med at de studerende skal lave et 10-ugers projektforløb, hvor de skal fremstille et produkt, hvori så mange færdigheder de har opnået på værkstedskurset, skal indgå. Projektet bedømmes af en ekstern censor. Alle de studerende bestod med topkarakterer.

Maskinmesterstuderende Færdige På EUCSJ

Foto:
Set fra venstre: Faglærer Michael Petersen, faglærer Steen Larsen, uddannelsesleder Jan Pedersen, uddannelsesleder Ditte-Lene Paustian, Oliver Olsen - Roskilde, Anders Hemmingsen - Nykøbing F, Sebastian Stepien - Næstved, Rasmus Sivebæk - Næstved, Frederik Larsen - Fuglebjerg, Nicklas Zafnes - Nykøbing F. På billedet mangler Christian Christensen - Ringsted.

Start på maskinmesteruddannelsen lokalt i Region Sjælland

Muligheden for at starte på maskinmesteruddannelsen og tage det praktiske værkstedsforløb på EUC Sjælland, er en del af et større samarbejde med Maskinmesterskolen København.
Her er tre sjællandske erhvervsskoler er gået sammen med Maskinmesterskolen København om at tilbyde den praktiske del af maskinmesteruddannelsen i tre byer på Sjælland. Det er grundet den store efterspørgsel på maskinmestre i regionen.

Første del af maskinmesteruddannelsen kan tages på EUC Sjælland i Næstved, ZBC i Slagelse eller på EUC Nordvestsjælland i Holbæk.
Du kan læse mere om forløbet her

Har du søgt om optagelse til august? »

20.02.2023
 

Har du søgt ind på en ungdomsuddannelse hos os til sommer, så læs med her.

Hvis du har søgt optagelse på en erhvervsuddannelse (både grundforløb 1 og grundforløb 2) eller HTX på EUC Sjælland med opstart i august 2023, vil vi først få adgang til din ansøgning fra Optagelse.dk, efter den 13. marts 2023.

Du vil høre fra os hurtigst muligt derefter.

 

Har du brug for vejledning omhandlende uddannelse eller fremtidsmuligheder, så kontakt vores studievejledere.

Hvis du har spørgsmål omhandlende opstart eller andet, er du meget velkommen til at ringe til vores hovednr. på 55 75 33 00.

Julelukket »

21.12.2022
 

Vi har lukket for henvendelser på EUC Sjælland fra den 23. december 2022, kl. 12. På gensyn den 2. januar 2023!

Vær opmærksom på, at vores hovedtelefonr. og hovedmail ikke besvares efter d. 23. december 2022, kl. 12.

Vi ønsker dig en glædelig jul og godt nytår!

Kom til Informationsaften »

21.12.2022
 

Er HTX noget for dig? Eller vil du vide mere om EUD? Besøg os i januar, og hør mere.

Til informationsaftenerne i januar stiller vi skarpt på HTX, og alle de mulighederne der findes på med en teknisk studentereksamen.

Vi åbner dørene til vores teknisker gymnasier i to byer; nemlig HTX Næstved og HTX Køge.

Vores studievejledere står også klar til at svare på spørgsmål om vores erhvervsuddannelser og EUX.

Arrangementerne er fordelt over to aftener:

 

Informationsaften for HTX NÆSTVED  

- Tirsdag den 24. januar 2023, kl. 19-21

Informationsaften for HTX KØGE 

- Onsdag den 25. januar 2023, kl. 19-21

 

Læs mere om arrangementerne lige her.

Skal du være tømrer for en dag? »

03.11.2022
 

Vi inviterer til en sjov dag for hele familien, hvor I sammen prøver tømrerfaget af, og laver et træprodukt, som tages med hjem.

Nysgerrig på, hvad det vil sige at være tømrer?

Lørdag d. 26. november afholder vi arrangementet "Tømrer for en dag", hvor du kan tage mor, far, søster, bror eller din bedste ven i hånden og sammen prøve tømrerfaget af.

Der er lagt op til en hyggelig, social og faglig dag, hvor I vælger en opgave at arbejde på sammen med vores dygtige faglærere, der står klar med kyndig vejledning. Når dagen er slut, får I lov til at tage jeres mesterværker med hjem. Dagen byder også på fuld forplejning i form af morgenmad, frokost og kaffe/kage.
Det koster 150-, pr. person at deltage. Arrangementet foregår på EUC Sjælland i Næstved. Adressen er Jagtvej 2, 4700 Næstved.

I skal vælge mellem to forskellige opgaver på dagen:

  • Opgave 1: Chill chair
  • Opgave 2: Blomsterbænk/drikkevarebænk

Du kan se billeder af begge produktioner på vores Facebook-side lige her.
Husk at have trailer med til jeres valgte opgave, så I kan tage den med hjem!

 

Program for dagen:

09.30-10.00 | Velkommen og introduktion, mens vi serverer et rundstykke og kaffe/the/juice

10.00-12.00 | Arbejde med opgaverne

12.00-12.45 | Frokost

12.45-15.00 | Arbejde videre med opgaverne

15.00-15.15 | Kaffe og kage

15.15-16.00 | Arbejde med opgaverne

16.00-16.30 | Evaluering og tak for i dag

Tilmelding

Tilmeld jer ved at skrive en mail til uddannelsesleder Brian Winther på brwi@eucsj.dk. Her får I mere information om betaling, mv.

Der er kun 20 pladser, så tilmeld jer hurtigt!

Kom til Åbent Hus »

06.10.2022
 

I tvivl om uddannelse og fremtidsmuligheder? Mød os til Åbent Hus i Køge eller Næstved den 12. november, og få svar på alle dine spørgsmål.

Læs alt om Åbent Hus lige her.

Er du ny elev? »

08.08.2022
 

Er du startet på en erhvervsuddannelse eller EUX? Få den bedste start på EUC Sjælland med elevhåndbøgerne.

Elevhåndbogen beskriver de rammer vi arbejder med på EUC Sjælland, samt praktiske oplysninger, du har brug for, mens du går på skolen.

Elevhåndbøgerne findes i to udgaver; en for grundforløb 1 og en for grundforløb 2.

Find elevhåndbøgerne for EUD her og for EUX her.

Start uddannelse i august »

01.08.2022
 

Du kan stadig starte hos os gennem hele august måned. Kontakt os og hør mere.

Har du ikke tilmeldt dig ungdomsuddannelse endnu?

Vi har opstart på følgende datoer:

  • 3. august på HTX Køge.
  • 8. august på HTX Næstved.
  • 10. august på grundforløb 1 (alle adresser)
  • 11. august på grundforløb 2 (alle adresser)

Vi har stadig ledige pladser på flere af vores uddannelser, og du kan stadig tilmelde dig efter opstartsdato.

Kontakt vores studievejledere eller ring på EUC Sjællands hovednummer (55 75 33 00) for at høre mere om dine muligheder.

Årets første studenter er sprunget ud »

21.06.2022
 

Jason, Sebastian og Julie er årets første studenter fra EUC Sjælland i 2022.

Årets allerførste student på EUC Sjælland blev kåret d. 17. juni 2022, da Julie Gutfeld Larsen, 20 år, blev færdig med sin sidste eksamen på HTX Køge. Hun fejrede en dejlig dag, hvor livet som gymnasieelev nu skal afløses af et spændende studie som ingeniør med fokus på bæredygtigt design.

Første Student HTX Køge 2022 Julie

Årets første student fra HTX Køge, Julie Gutfeld Larsen glæder sig til ingeniørstudiet.
"Klimaudfordringerne er generelt det største samfundsproblem, vi står over for i dag, og jeg brænder helt vildt for at arbejde med de processer, og hjælpe andre så vi ikke efterlader planeten dårligere, end det står til lige nu," fortæller Julie og uddyber:
"På en ingeniøruddannelse med fokus på bæredygtighed, kan jeg arbejde med bæredygtighedsbegrebet. Hvordan vi forbruger og overforbruger. Det glæder jeg mig meget til."

 

Om mandagen d. 20. juni sprang årets første EUX-student ud i form af Jason Segato Thollund på 21 år. Han har været EUX-smed, og var til den afsluttende eksamen i faget Teknik. Nu skal sommerferien nydes med hans kone og nyfødte datter.

Første Student EUX 2022 Jason

Den første EUX-student, Jason Segato Thollund poserer med sin datter.

"Uddannelsen har åbnet op for virkelig mange muligheder. Du kan både læse videre på universitetet, gå direkte ud og arbejde med dit fag eller bygge videre på det håndværksfag, du har lært med en uddannelse," fortæller Jason og fortsætter:
"Jeg har altid godt vidst, jeg gerne ville læse videre og vil nu tage maskinmesteruddannelsen. Det er en lederuddannelse, der giver mig alverdens muligheder. Der er mange jobs at få."
Senere samme dag blev HTX Næstveds første student kåret. Det blev Sebastian Boserup, 19 år, der efter traditionen var med til at hejse flaget sammen med rektor. Nu skal han nyde ferien og har spændende planer for den næste tid.
Første Student HTX Næstved 2022 Sebastian
Sebastian Boserup rejste efter traditionen flaget, som årets første student fra HTX Næstved.
"Jeg skal have sabbatår, hvor jeg gerne vil arbejde som lærervikar på en folkeskole. Efter det har jeg besluttet mig for at læse til skov- og landskabsingeniør, for jeg elsker at arbejde udenfor - og vil ikke sidde på et kontor dagen lang. Det er dejligt at være i naturen og arbejde med noget fysisk," fortæller Sebastian, der har haft en god oplevelse som elev på HTX:
"Det er en lille skole, så atmosfæren er rimelig chill. Der er ikke så mange elever, så det kan anbefales - der er også en rigtig god forbindelse til lærerne."

Underretning om brud på persondata-sikkerheden »

04.05.2022
 

Torsdag den 28. april kl. 13:10 blev EUC Sjælland ramt af et hackerangreb. Udenlandske hackere var trængt ind i skolens serverne og forsøgte at slette data.

Skolens it-afdeling afbrød kl. 13:20 samme dag al forbindelse til omverdenen og fik stoppet hackernes destruktive adfærd. Hackerne forsøgte efterfølgende stadig at komme ind, men uden held.

Kl. 14:30 blev it-specialisterne Netdesign kontaktet og gik i gang med et større analysearbejde, herunder at undersøge om hackerne har haft adgang til persondata. Hackerne har haft adgang til persondata, men det ser ikke ud som om de har kopieret data fra vores servere.

Analysen har vist at hackerne har benyttet sig af en sikkerhedsbrist i Microsoft Exchange serveren, hvor de har placeret en bagdør til senere brug. Hackernes formål ser ud til at have været et andet, eksempelvis afpresning.

EUC Sjælland har både under og efter hackerangrebet benyttet sig af det højeste tilgængelige sikkerhedsniveau, og det vil skolen fortsætte med. Derudover er vi i dialog med relevante myndigheder, bl.a. Datatilsynet.

EUC Sjælland etablerer nu it-miljøer, således at al data fra backup kan frigives. Det betyder at slettet data genetableres, og kan benyttes efter nærmere anvisning.

 

Hvis du har spørgsmål til databruddet, er du naturligvis velkommen til at kontakte EUC Sjællands HR Manager på nedenstående e-mail.

 

Vi beklager hændelsen.

 

Med venlig hilsen

Michael Berggren Smidt

HR Manager

E-mail mism@eucsj.dk

 

 

Vil du være maskinmester? »

20.04.2022
 

Til august kan du starte på maskinmesteruddannelsen hos EUC Sjælland.

Start på maskinmesteruddannelsen lokalt i Region Sjælland - herunder EUC Sjælland

Det er ikke længere nødvendigt at tage til København for at starte på uddannelsen som maskinmester. Tre sjællandske erhvervsskoler er gået sammen med Maskinmesterskolen København om at tilbyde den praktiske del af maskinmesteruddannelsen i tre byer på Sjælland.

Første del af uddannelsen kan tages på EUC Sjælland i Næstved, ZBC i Slagelse eller på EUC Nordvestsjælland i Holbæk. 

Stor efterspørgsel på maskinmestre i regionen

Maskinmestre arbejder fx i produktions- og industrivirksomheder, på kraftværker, i energiforsyningsselskaber, på skibe eller offshore med vind-, gas- eller olieproduktion. Det er vigtige brancher i Region Sjælland, men ofte oplever det regionale erhvervsliv, at det er svært at rekruttere maskinmestre.

- Det er væsentligt at uddannelsesmulighederne i vores region udbygges og tilpasses således, at det bedst muligt dækker erhvervslivets behov. Vi glæder os derfor over at være en del af et samarbejde med Maskinmesterskolen, EUC Nordvestsjælland og ZBC. Et samarbejde der sikrer endnu en uddannelsesmulighed i Region Sjælland, fortæller Ole Holm, der er uddannelseschef på EUC Sjælland.

Motorlære, el og fræseteknik på skemaet

Det praktiske forløb ligger i starten af uddannelsen. Forløbet er for de elever, som kommer med en gymnasial uddannelse og uden relevant håndværksmæssig erfaring. På forløbet skal eleverne blandt andet arbejde med el, motorlære og køling, svejsning, pneumatik og fræseteknik. Det er fag som skolerne har stor erfaring og ekspertise i at undervise i på erhvervsuddannelserne.

Elever kan starte på EUC Sjælland, ZBC eller EUC Nordvestsjælland d. 15. august 2022. Ansøgningsfristen er den 5. juli.
Når eleverne har gennemført det praktiske forløb, er de garanteret en plads videre på Maskinmesterskolen i København.

Du kan læse mere på Maskinmesterskolen Københavns hjemmeside: www.msk.dk/maskinmester-i-region-sjaelland/


Hvis du vil vide mere om det håndværksmæssige forløb på EUC Sjælland, kan du kontakte:

Ole Holm, uddannelseschef på EUC Sjælland
Tlf.: 25 23 58 06
E-mail: olho@eucsj.dk


Hvis du vil vide mere om maskinmesteruddannelsen generelt og det videre forløb, kan du kontakte:

Tommy Birkebæk -uddannelseschef på Maskinmesterskolen København
Tlf.: 24 48 30 22
E-mail: tb@msk.dk

 

Maskinmesterskolen København har udarbejdet en folder om maskinmesteruddannelsen i Region Sjælland. Find den her:

Maskinmesteruddannelsen I Region Sjælland Folder Forsidebillede

 

 Læs mere om uddannelsesmuligheden her.

Nåede du ikke Informationsaften? »

27.01.2022
 

Bare rolig! Du kan stadig se liveudsendelser, videoer og mere.

Læs alt om, hvordan du fortsat kan tilgå indhold fra arrangementerne lige her.

 

Julelukket »

20.12.2021
 

Vi har lukket for henvendelser på EUC Sjælland fra den 24. december 2021. 
Vi kan igen kontaktes fra den 3. januar 2021.

Vær opmærksom på, at vores hovedtelefonr. og hovedmail ikke besvares efter d. 23. december 2021, kl. 12.

Vi ønsker dig en glædelig jul og godt nytår!

EUC Sjællands arbejde med bæredygtighed »

16.12.2021
 

Bliv klogere på, hvordan vi arbejder med FN's Verdensmål og den grønne omstilling.

I en særudgave af vores nyhedsbrev, kan du læse alt om, hvordan EUC Sjælland arbejder med bæredygtighed HER.

Kom til virtuel Informationsaften »

07.10.2021
 

Er du blevet i tvivl om ungdomsuddannelse? Besøg os virtuelt i januar, og hør mere.

Læs alt om arrangementerne lige her.

Er du vores nye elevambassadør? »

07.09.2021
 

Brænder du for at fortælle om din hverdag og uddannelse på EUC Sjælland?

Vil du også gerne blive skarp til at lave historier og billeder til sociale medier?

Så bliv elevambassadør!

Du vil sammen med en lille gruppe øvrige elever være med til at fortælle andre unge om dit fag og hvordan din hverdag spiller sig ud som enten EUX'er, frisør, HTX'er, struktør eller noget helt andet.

Vi afholder første workshop 6. oktober 2021 kl. 14.15-15.45 på Jagtvej 2 i Næstved. Læs hvordan du tilmelder dig, og meget mere om rollen som elevambassadør her.

Skills Stafet er tilbage! »

01.09.2021
 

I løbet af de næste tre uger skal 8. klasser dyste mod hinanden, mens de prøver kræfter med erhvervsuddannelserne.

Læs mere om Skills Stafet HER.

Er du ny elev? »

04.08.2021
 

Er du startet på en erhvervsuddannelse eller på EUX? Få den bedste start på EUC Sjælland med elevhåndbøgerne.

Elevhåndbogen beskriver de rammer vi arbejder med på EUC Sjælland, samt praktiske oplysninger, du har brug for, mens du går på skolen.

Elevhåndbøgerne findes i to udgaver; en for grundforløb 1 og en for grundforløb 2.

Find elevhåndbøgrene for EUD her og for EUX her.

Røgfri skoletid »

30.06.2021
 

Fra 1. august er EUC Sjælland en røgfri skole. Hvad betyder det for dig?

Fra den 1. august 2021 stilles der krav om røgfri skoletid på alle ungdomsuddannelser. 

Formålet med en rygepolitik er at fremme et godt arbejdsmiljø og uddannelsesmiljø, og dermed gøre EUC Sjælland til en attraktiv uddannelsesinstitution og arbejdsplads, hvor medarbejdere og elever/kursister kan passe deres uddannelse og arbejde uden at blive udsat for passiv rygning. Passiv rygning er både sundhedsskadeligt og voldsomt irriterende. Samtidig vil EUC Sjælland gerne være det gode forbillede for de unge i forhold til at forebygge den sundhedsskadelige effekt, der er af rygning. Derfor er rygning ikke tilladt i arbejdstiden. Dette gælder også ved receptioner og andre arrangementer. Det er heller ikke tilladt at ryge på skolens arealer samt i skolens biler og materiel.

Forbuddet gælder for alle medarbejdere og elever. Forbuddet gælder ligeledes også for gæster herunder forældre, censorer, kunder, fremmed arbejdskraft (fx vikarer), leverandører, eksterne håndværkere mv.

 

Du kan læse EUC Sjællands fulde rygepolitik for elever og kursister her.

EUC Sjællands medarbejdere informeres på Intra.

Start uddannelse i august »

17.06.2021
 

Du kan stadig starte hos os gennem hele august måned. Kontakt os og hør mere.

Se fuld oversigt over åbningstider og kontakt her.

Velkommen tilbage »

10.05.2021
 

Fra den 21. maj vil alle elever på ungdomsuddannelsene være tilbage på skolen.

EUC Sjælland indfører løbende tiltag for at imødekomme situationen. Følg med i udviklingen her.

Hold dig opdateret her: eucsj.dk/orientering-om-coronavirus

Velkommen tilbage »

19.04.2021
 

Fra onsdag den 21. april genåbner skolen yderligere. Hvad betyder det for dig?

EUC Sjælland indfører løbende tiltag for at imødekomme situationen. Følg med i udviklingen her.

Hold dig opdateret her: eucsj.dk/orientering-om-coronavirus

Nyt uddannelsesforløb »

13.04.2021
 

Fra august 2021 bliver det muligt at starte på uddannelsen til maskinmester hos EUC Sjælland.

Maskinmesteruddannelsen tilbyder nu opstart lokalt i region Sjælland

Tre sjællandske erhvervsskoler er gået sammen med Maskinmesterskolen København om at tilbyde den praktiske del af maskinmesteruddannelsen i fire byer på Sjælland.

Nu er det ikke længere nødvendigt at tage til København for at starte på uddannelsen som maskinmester. For første del af uddannelsen kan nu også tages på ZBC i Slagelse, på EUC Nordvestsjællands adresser i Holbæk og Kalundborg eller på EUC Sjælland i Næstved. 

Stor efterspørgsel på maskinmestre i regionen

Maskinmestre arbejder fx i produktions- og industrivirksomheder, på kraftværker, i energiforsyningsselskaber, på skibe eller offshore med vind-, gas- eller olieproduktion. Det er vigtige brancher i region Sjælland, men ofte oplever det regionale erhvervsliv, at det er svært at rekruttere maskinmestre.

- Det er væsentligt at uddannelsesmulighederne i vores region udbygges og tilpasses således, at det bedst muligt dækker erhvervslivets behov. Vi glæder os derfor over at være en del af et samarbejde med Maskinmesterskolen, EUC Nordvestsjælland og ZBC. Et samarbejde der sikrer endnu en uddannelsesmulighed i region Sjælland, fortæller Ole Holm, der er uddannelseschef på EUC Sjælland.

Motorlære, el og fræseteknik på skemaet

Det praktiske forløb ligger i starten af uddannelsen. Det varer ni måneder og er for de elever, som kommer med en gymnasial uddannelse og uden relevant håndværksmæssig erfaring. På forløbet skal eleverne blandt andet arbejde med el, motorlære og køling, svejsning, pneumatik og fræseteknik. Det er fag som skolerne har stor erfaring og ekspertise i at undervise i på erhvervsuddannelserne.

De første maskinmesterelever kan starte på ZBC, EUC Nordvestsjælland eller EUC Sjælland til august. Når eleverne har gennemført det praktiske forløb, er de garanteret en plads videre på Maskinmesterskolen i København.

Du kan læse mere om selve optagelsen her: https://www.msk.dk/#optagelse

For yderligere oplysninger, kontakt:

Maskinmesterskolen København

Tommy Birkebæk, uddannelseschef
Tlf.: 24 48 30 22
E-mail: tb@msk.dk

EUC Sjælland

Ole Holm, uddannelseschef
Tlf.: 25 23 58 06
E-mail: olho@eucsj.dk

Bliv klogere på maskinmesteruddannelsen:

Den 12. april 2021 blev der afholdt et virtuelt informationsmøde om maskinmesteruddannelsen på EUC Sjælland, hvor repræsentanter fra Maskinmesterskolen København også deltog. Se eller gense videoen fra arrangementet herunder:

Klik her for at se og downloade Maskinmesterskolen Københavns præsentation fra mødet.

 

Husk at der også er åbent hus på Maskinmesterskolen København - 21. april, kl. 16:00-18:00

Kom til infomøde om maskinmester-uddannelsen d. 12/4 »

06.04.2021
 

Hør om det nye uddannelsesforløb.

Fra august 2021 bliver det muligt at starte på uddannelsen til maskinmester hos EUC Sjælland

EUC Sjælland og Maskinmesterskolen København er indgået i et samarbejde, om at tilbyde den praktiske del af maskinmesteruddannelsen på EUC Sjællands adresse i Næstved. Det varer ni måneder og er målrettet dig, der har en gymnasial uddannelse, og som søger mere relevant håndværksmæssig erfaring.

Lyder det som noget for dig?

Så kom til virtuelt informationsmøde 12. april 2021, kl. 16.00 - 17.00 og hør mere.

Til arrangementet deltager både EUC Sjælland og Maskinmesterskolen København, der står klar til at svare på alle spørgsmål.

 

Det virtuelle informationsmøde afvikles på EUC Sjællands Facebook-side.

Genåbning af EUC Sjælland »

27.03.2021
 

Den 6. april genåbner skolen yderligere. Hvad betyder det for dig?

EUC Sjælland indfører løbende tiltag for at imødekomme situationen. Følg med i udviklingen her.

Hold dig opdateret her: eucsj.dk/orientering-om-coronavirus

Genåbning af EUC Sjælland »

19.03.2021
 

Den 22. marts genåbner skolen yderligere. Hvad betyder det for dig?

EUC Sjælland indfører løbende tiltag for at imødekomme situationen. Følg med i udviklingen her.

Hold dig opdateret her: eucsj.dk/orientering-om-coronavirus

Gradvis genåbning af EUC Sjælland »

12.03.2021
 

Den 15. marts begynder en delvis genåbning. Hvad betyder det for dig?

EUC Sjælland indfører løbende tiltag for at imødekomme situationen. Følg med i udviklingen her.

Hold dig opdateret her: eucsj.dk/orientering-om-coronavirus

Besøg EUC Sjælland virtuelt »

03.02.2021
 

Udforsk ungdomsuddannelserne på EUD, EUX og HTX - hjemme fra din egen sofa.

Julelukket »

18.12.2020
 

Vi har lukket for henvendelser på EUC Sjælland fra den 23. december 2020. 
Vi kan igen kontaktes fra den 4. januar 2021.

Vi ønsker dig en glædelig jul og godt nytår!

Nødundervisning »

07.12.2020
 

Skolen lukker fysisk på alle adresser. Elever modtager virtuel undervisning frem til d. 15. marts 2021.

EUC Sjælland indfører løbende tiltag for at imødekomme situationen. Følg med i udviklingen her.

Hold dig opdateret her: eucsj.dk/orientering-om-coronavirus

Praktik i udlandet »

10.08.2020
 

Som elev på EUC Sjælland kan du tage en del af dit praktikforløb i udlandet.

Læs om muligheden her:

/praktikplads/praktik-i-udlandet.aspx

Velkommen til nye elever »

05.08.2020
 

Det nye skoleår er nu i fuld gang - et stort velkommen til alle vores elever!

EUC Sjælland kunne i dag fejre første skoledag for grundforløb 1 og 2.

Der var allerede høj aktivitet i undervisningen i alle værksteder og en masse ny viden, der skal fordøjes. Velkommen til alle de nye elever!

Se flere billeder fra dagen på EUC Sjællands Facebook side.

Skift af studiesystem »

24.03.2020
 

Den 26. marts overgår EUC Sjællands studiesystemer til UDDATA+
Hvad betyder det det for dig?

 

UDDATA+ erstatter tidligere anvendte studiesystemer, såsom EASY-A, Elevplan og Lectio.

Vær opmærksom på, at der kan være mindre udfordringer med registrering og opslag den første tid efter skiftet.

Blandt andet vil kursuskalenderen ikke have adgang til EASY-A eller UDDATA+
Derfor skal kursustilmeldinger meddeles til eucsj@eucsj.dk eller ring til 20 83 78 31.

EASY-A lukkes for almindelig adgang torsdag den 26. marts, og åbnes igen onsdag den 1. april.

Har du spørgsmål eller udfordringer?

Så kontakt:

Afdelingsleder for IT

Tina Briting - tibr@eucsj.dk

eller

Planlægningskonsulent

Jes Johansen - jejo@eucsj.dk

Husk coronapas og mundbind »

12.03.2020
 

På EUC Sjælland skal du fremvise et gyldigt coronapas, samt bære mundbind eller visir.

EUC Sjælland indfører løbende tiltag for at imødekomme situationen. Følg med i udviklingen her.

Hold dig opdateret her: eucsj.dk/orientering-om-coronavirus

"Uddan jer for samfundets skyld." »

18.09.2019
 

Børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, gæstede EUC Sjælland.

Ministeren startede sit besøg med at tale til 300 elever fra 8. klasse, samt deres lærere. De var besøg hos EUC Sjælland i forbindelse med Skills Stafet 2019. 

- I vælger ikke kun en uddannelse for jer selv. I uddanner jer for samfundets skyld - alle kan noget, men ingen kan alt, og når alle går sammen, får vi det stærkeste samfund.

Sådan lød nogle af ordene fra Pernille Rosenkrantz-Theil, der efterfølgende var på rundvisning på skolen, hvor hun mødte EUC Sjællands egne elever i værksteder og klasselokaler.

Vi siger mange tak for besøget.

 

Undervisningsministeren Besøg 16 Sept 2019

Skills Stafet er skudt i gang »

05.09.2019
 

I løbet af de næste tre uger vil mere end 3.800 folkeskoleelever afprøve deres skills.

Elever i 8. klasse står overfor at skulle træffe et uddannelsesvalg, og det landsdækkende arrangement, Skills Stafet, har netop til formål at introducere erhvervsuddannelser til de unge i deres lokalområde for at skitsere de rige og mange muligheder, der er for en uddannelse.

Hver klasse besøger syv til otte aktiviteter, der viser en flig af et specifikt fag gennem en aktivitet fra de udvalgte uddannelsesinstitutioner. Ved Skills Stafet i Næstved og Køge er det uddannelsesinstitutionerne EUC Sjælland, Køge Handelsskole og ZBC, der arrangererer aktiviteter og står for dagene.

Den store mayonnaise dyst

Efter en fælles velkomst i Skills-teltet ved EUC Sjælland går det løs, og alle skoleklasserne besøger de adskillige aktiviteter. Her i blandt er 8.a fra Mosedeskolen i Greve. De har en spændende rute foran sig.

En af dagens første aktiviteter afholdes på ZBC Food, der dækker over de mange gastronomiske uddannelser ZBC udbyder. Her får eleverne fingrene helt ned i materien. De skal nemlig piske deres egen mayonnaise på tid, hvor de dyster mod deres klassekammerater. En af klassens piger, Frederikke Elsner på 14 år, nyder aktiviteten, da hun er meget interesseret i fag relateret til gastronomi. "Jeg vil måske gerne være konditor - det er i hvert fald rigtigt spændende og sjovt, at prøve så mange forskellige ting, og det er vigtigt for mig at få en uddannelse," siger hun.

DSCF8022

 

Lyse fremtidsdrømme

Eleverne fra Mosedeskolen drager videre på deres rute til Køge Handelsskole. Her står to elever klar til at fortælle om studierne og livet på handelsskolen. Det bliver til en længere snak om fremtidsdrømme og lyse håb. "Jeg drømmer om at blive millionær. Men lige nu synes jeg det er fedt at se de mange muligheder, der er her. Jeg vil gerne arbejde med computere og tjene mange penge, siger Max August Møller Andersen på 14 år. På Køge Handelsskole gennemgår værterne en såkaldt SWOT-analyse, der bruges i erhvervslivet til at redegøre for en virksomheds strategiudvikling mht. potentialer og udfordringer. Nu prøver eleverne selv bruge den og får en række udsagn, som de skal placere i SWOT-skemaet - og vurdere om, der er tale om interne styrker og svagheder eller eksterne muligheder og trusler for den pågældende virksomhed.

DSCF8062

 

Et hav af muligheder

Turen går nu videre til EUC Sjælland. Ud over de håndværksmæssige metoder, der præsenteres på de adskillige aktiviteter, så illustrerer fagretningerne også at personlige egenskaber og viljen til samarbejde vægtes højt på erhvervsuddannelserne. På personvognsmekanikeruddannelsen udfordres eleverne i at afmontere og fastspænde dæk på tid. Hold 8 vinder, hvoraf Julie Bohn Jensen, 14 år er med på vinderholdet. "Det var en sjov opgave, for vi fik lov til at gøre det samme som automekanikere gør i virkeligheden," siger hun.

Dagens mange aktiviteter der spænder lige fra tømrer, VVS'er, smed, murer, EUD Business, automatiktekniker, gastronomiuddannelser og meget andet, har sat tankerne i gang hos Julie Bohn Jensen: "Det kunne være spændende at være konditor - men også murer, for det kræver præcision og skarphed. Og så kan man tilsidst se resultatet af noget stort, man har bygget," siger hun, og tilføjer at hun desuden elsker dansk både det grammatiske og at læse. Så hvem ved hvad fremtiden bringer. Dagens rute ender i Skills-teltet, der emmer af højt humør, da eleverne slutteligt overværer en konkurrence i, hvem af klasselærerne, der hurtigst kan slå søm i.

 

 Se flere billeder fra Skills Stafet på EUC Sjællands Facebook side.

CAMPUS+ 2019 »

03.09.2019
 

For tredje år i træk blev læringsfestivallen afholdt til stor succes i CAMPUS Køge.

Op til 3.000 unge mennesker i alderen 15-25 år fra Køge, Greve og Stevns deltog den 30. august i CAMPUS+.

Dagen startede med et indslag fra Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og Køges borgmester, Marie Stærke. De indtog den store scene på Køge Torv, hvor der blev talt om de udfordringer man kan kæmpe med som ung, når der skal vælges uddannelse.
 Campus 2019 2

Herefter blev de unge sluppet ud i bybilledet, hvor der ventede dem et spændende møde med virksomheder, uddannelser, fritidsforeninger og meget andet.

EUC Sjælland stillede op med 15 stande - alle med aktiviteter, der var designet til at give eleverne et indblik i, hvilke forskellige fremtidsmuligheder, der er åbne for dem.Campus 2019 3

Se flere billeder fra dagen på EUC Sjællands Facebook side.

Velkommen til nye elever »

12.08.2019
 

Det nye skoleår er nu i fuld gang - et stort velkommen til alle vores elever!

EUC Sjælland kunne i dag fejre første skoledag for grundforløb 1 og 2.

Der var allerede høj aktivitet i undervisningen i alle værksteder og en masse ny viden, der skal fordøjes. Velkommen til alle de nye elever!

Se flere billeder fra dagen på EUC Sjællands Facebook side.

Stort tillykke! »

25.05.2019
 

Efter to hårde dage, er vinderne af vores skolemesterskaber i Skills 2019 fundet. Nu gælder det træning til regionsmesterskaberne!

Endnu et veloverstået skolemesterskab i Skills er i hus! 2019-udgaven bød igen på dygtige unge mennesker, der beviste deres talent for håndværk i løbet af to intense dage.

DSC07879

Hermed er de første skridt taget til at blive dansk mester i Skills anno 2020. Vinderne af de lokale skolemesterskaber har nemlig kvalificeret sig til de regionale mesterskaber, der kan føre dem videre til DM. Næste års Danmarksmesterskaber finder sted i Bella Center.

DSC07863

 

Se flere billeder fra dagene på Facebook eller på Instagram (@eucsjaelland).

Kom helt tæt på... »

16.05.2019
 

Når den næste generation af Håndværkerguld dyster til skolemesterskaber i Skills, den 23. og 24. maj.

Statsminister på besøg »

09.05.2019
 

Lars Løkke Rasmussen mødte EUC Sjællands elever i øjenhøjde, da der blev talt om uddannelse på erhvervsskolen.

Den 8. maj lagde statsminister Lars Løkke Rasmussen vejen forbi EUC Sjælland på Campusbuen i Køge.

Her fik han en rundvisning på skolen, hvor han mødte forskellige erhvervsuddannelses-elever på værkstederne.

DSC07716

Rundvisningen afsluttede i auditoriet, hvor eleverne fik ordet. Her var det deres tur til, at stille statsministeren spørgsmål inden for deres ønskede emner. Der blev der talt om både klima og landbrug, samt uddannelse og mangel på lærepladser. 

DSC07758

 

Se flere billeder fra dagen på EUC Sjællands Facebook side.

DM i Skills 2019 »

24.04.2019
 

Der blev ingen guld til EUC Sjællands deltagere, men sammen med 300 andre dygtige unge, blev der slået et vigtigt slag for erhvervsuddannelserne.

DM i Skills 2019 var tre dages hyldest til Danmarks dygtigste håndværkertalenter.

Næstved var værtsby, da Danmarksmesterskaberne for elever på erhvervsuddannelserne løb af stablen den 4. – 6. april. Mere end 50.000 gæster var forbi DM, hvor de kunne prøve, mærke og føle erhvervsuddannelserne gennem forskellige aktivitetsstande.


Det var undervisningsminister Merete Riisager, der åbnede ballet. I sin tale lagde hun vægt på, vigtigheden af at satse på faglærte fremtid:

- Vi har brug for flere som jer. Vi har brug for nogen, der dykker ned i fagene, og som ikke bare får gode karakterer, men også får karakter. Danmark har brug for jer, udtalte hun.

Fra EUC Sjælland var ni elever repræsenteret i syv fag. Ingen kunne tage guld med hjem, men for flere var det meget tæt på. For bl.a. murereleven Mikkel, frisøreleven Emma og bygningsstruktør-eleverne Mads og Mathias blev det til flotte andenpladser, med få points forskel op til førstepladsen.

Og selvom det ikke blev til guld i år, så kom der stadig flotte priser med hjem. Anja, som er bygningsmalerelev, VVS-energieleven Jonas og flisemurereleven Troels modtog alle Arbejdsmiljøprisen 2019. Ud over æren, blev de også hver især vindere af et gavekort på 3.000 kr. til indkøb af arbejdstøj. Prisen blev uddelt af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen

 

EUC Sjællands deltagere:

Elektrikerelev Frederik Rosantus, 20 år fra Næstved - i lære hos A&O Carstensen

Bygningsmalerelev Anja Termansen, 22 år fra Køge – i lære hos Tømrermester Lester Løndal

Murerelev Mikkel Zacho Pryn, 17 år fra Haslev - i lære hos Sandholt & Pedersen ApS – Murermestre

Flisemurerelev Troels Strøyer Christophersen, 21 år fra Mern - i lære hos Hansen & Andersen A/S

VVS-energielev Jonas Manthey Holfzen-Larsen, 23 år fra Næstved - i lære hos Emil Hansen & Søn A/S

Frisørelev Frida Hvidklint, 18 år fra Kalundborg - i lære hos Allé Salonen

Frisørelev Emma Jakobsen, 19 år fra Næstved - i lære hos Cosy Hair Solutions

Bygningsstruktørelev Mads Omø Beyer, 21 år fra Flakkebjerg - i lære hos Brdr. H. & S. Jensen A/S

Bygningsstruktørelev Mathias Dahl Pedersen, 21 år fra Holmegaard - i lære hos Brdr. H. & S. Jensen A/S

 

FAKTA

DM i Skills er Danmarksmesterskabet for eleverne fra erhvervsuddannelser. 

Deltagerne er unge, der alle er i gang med en erhvervsuddannelse.

Over 300 deltagere dystede inden for 43 forskellige konkurrencefag.

I 2019 foregik DM i Skills i Arena Næstved i Næstved 4.-6. april.

Det er første gang Danmarksmesterskaberne blev afholdt i Region Sjælland. Næste års DM i Skills finder sted i København.

 

Se billeder og videoer fra DM i Skills 2019 på EUC Sjællands Facebook side eller læs mere på www.skillsdenmark.dk.

Dedikation og venlighed betaler sig »

24.04.2019
 

Seks EUC Sjælland-elever modtog legater for deres sociale og faglige engagement.

Industri- og Håndværkerforeningen for Næstved og omegn fortsatte den årlige tradition torsdag den 21. marts, da seks udvalgte elever fra EUC Sjælland modtog legater for deres sociale og faglige engagement.

 

Legatmodtagere I H Foreningen2019

Fra venstre: Mikkel Zacho Pryn, Emma Jakobsen,  Nicolai Christian Kongstad, Hans Henrik Knudsen (formand for Industri- og Håndværkerforeningen), Mads Karrebæk Mortensen, Frederik Rosantus og Heidi Sloth.

 

Legatuddelingen samlede de seks EUC Sjælland-elever, der også blev fejret af familier, lærere og mestre. De dygtige unge mennesker repræsenterer hvert deres fag, men fælles for dem alle er, at de ikke kun har fagligheden i orden, men også hjertet på det rette sted. Med legatet følger der også en check på 5.000 kroner.

 

Formand for Industri- og Håndværkerforeningen, Hans Henrik Knudsen, indledte ceremonien:

- Det er som altid en fornøjelse, at uddele legatet til EUC Sjællands elever. Gennem mine mange år som formand, glæder jeg mig altid over, at kunne støtte de fremtidige håndværkere. Ikke alle skal være akademikere, der skal være nogen, der udfører håndens arbejde. Derfor hylder vi jer, fordi I netop er symbolet på, at Danmark fortsat har en fremtid.

 

Grundet anledningen og placering for aftenens legatuddeling, var det også relevant at nævne DM i Skills 2019.

- Jeg vil opfordre alle til, at tage forbi DM i Arena Næstved den 4.-6. april. Det bliver et fantastisk arrangement, hvor man kan opleve unge håndværkere, der virkelig er gjort af et særligt stof, fortalte Hans Henrik Knudsen.

Tre af årets legatmodtagere, deltager også til DM i Skills om to uger; frisøreleven Emma, elektrikereleven Frederik og murereleven Mikkel. Ud over det ekstraordinære høje faglige niveau, som de alle har udvist, så bliver de også beskrevet som værende vellidte, og forbilleder for deres kammerater på skolen.

 

En anden, der bliver fremhævet for sine evner, er bygningsmalereleven Heidi. Hun modtager legatet, grundet hendes perfektionisme og store omsorgsgen, idet hun altid sørger for, at alle omkring hende får den tid og opmærksomhed, de har brug for.


Smedeeleven Mads fik også rosende ord med på vejen. Hans arbejde er altid gennemtænkt og professionelt. Hertil er han ikke bange for at give en hånd med, hvis nødvendigt. Det blev særligt tydeligt, da Mads halvt måtte bære sin engelsklærer ud i sin bil, efter denne havde fået hold i ryggen.

 

Afslutningsvist er der HTX-eleven, Nicolai, der er i gang med sit sidste år på EUC Sjællands tekniske gymnasium. Nicolai bliver også fremhævet for sin hjælpsomhed, og evnen til at arbejde hårdt og seriøst. Tidligere har han udviklet et genbrugssystem til plastikposer, og det sikrede ham en andenplads ved DM i Teknologi og Erhvervscase i 2018.

 

Legatmodtagere 2019

  • Nicolai Christian Kongstad, 18 år; går i 3.a på HTX.
  • Mads Karrebæk Mortensen, 19 år; smed i lære hos Klemas Trapper.
  • Emma Jakobsen, 19 år; frisør i lære hos Cosy Hair Solutions.
  • Heidi Sloth, 38 år; bygningsmaler i lære hos Malerfirmaet Hans Larsen Næstved ApS.
  • Frederik Rosantus, 20 år; eletriker i lære hos A&O Carstensen.
  • Mikkel Zacho Pryn, 17 år; murer i lære hos Sandholt & Pedersen ApS - Murermestre.

Julelukket »

19.12.2018
 

Vi har lukket for henvendelser på EUC Sjælland fra den 23. december 2020. 
Vi kan igen kontaktes fra den 4. januar 2021.

EUC Sjællands DM-hold er klar! »

03.10.2018
 

Ni dygtige unge har efter brav kamp sikret sig en plads til DM i Skills 2019.

TAK for i år - Skills Stafet 2018 »

27.09.2018
 

Tak for i år til alle vores 8. klasses deltagere, faglærer, personale, erhvervsskoler og grundskolelærer og samarbejdspartnere for et fantastisk Skills Stafet 2018

Aflysning af Åbent Hus »

17.08.2018
 

Vores Åbent Hus-arrangement den 7. november 2020 er desværre aflyst. Vi arbejder pt. på et alternativ.

Nyt Industricenter på Campus Køge »

10.08.2018
 

Nyt Industricenter sikrer Automatik- og procesuddannelsen hos EUC Sjælland.

 

Vi er stolte over at kunne annoncere, at Campus Køge bliver midtpunktet for udvidelse, når EUC Sjælland skaber nye rammer for industriuddannelserne. De skal fremover samles i et spritnyt Industricenter på Campusbuen.

Herunder bliver Automatik- og procesuddannelsen en fast del af EUC Sjællands udbud fra januar 2019.

Automatiktekniker 2

Tiltaget er det nyeste skud på stammen under en udvidelse af EUC Sjællands uddannelsestilbud i Køge.

Tidligere i år blev Jord- og Stencenteret indviet, og det muliggjorde, at murer- og struktør-elever, for første gang i EUC Sjællands historie, kan gennemføre deres fulde uddannelse midt i Campus Køge.

Samtidig har vi stillet skarpt på transportuddannelserne i form af oprettelsen af flere kurser, der videreuddanner og opkvalificerer personer inden for transportbranchen. Hertil glæder vi os over, at EUC Sjællands transportområde kan fejre en stor milepæl, da lager- og terminaluddannelsen fik sin første opstart på Campusbuen i august.

 

Oprustningen vil yderligere virkeliggøre vores vision om, at uddanne fremtidssikret og dygtig arbejdskraft. Her vil vores seneste udvidelse især imødekomme det industrielle erhvervslivs voksende behov for faglærte i Køge Bugt område.

 

Der kan allerede nu søges optagelse på grundforløb 2 for Automatik- og procesuddannelsen med opstart i Køge til januar 2019.

 

Mere information følger.

 

Automatiktekniker 3

Velkommen til jeres ungdomsuddannelse »

10.08.2018
 

Vi glæder os til et fantastisk skoleår

Denne uge er alle de unge mennesker der har valgt at begynde en ungdomsuddannelse startet. Vi byder jer velkommen og glæder os til  et fantastisk skoleår.

 

 1 Dag6  1 Dag7 1 Dag5 
 1 Dag  1 Dag1  1 Dag2
 1 Dag3  1 Dag4  1 Dag5
     

Fik du ikke 02 i dansk og matematik? »

04.07.2018
 

Bare rolig - der er optagelseprøver inden opstart i august.

Kom helt tæt på ... »

17.04.2018
 

den næste generation af Danmarks dygtigste håndværkere, når vores
største talenter dyster mod hinanden i 18 håndværksfag

Håndværkertalenter er klar til kamp »

12.01.2018
 

EUC Sjælland har otte deltagere med til DM i Skills 2020. Mød dem her.

Integration med værktøj i hånden »

01.06.2017
 

20 elever fra Køge Bugt-kommunernes modtagerklasser tester sig af selv af i værksteder på EUC Sjælland

Integration med værktøj i hånden

20 elever fra Køge Bugt-kommunernes modtagerklasser tester sig af selv af i værksteder på EUC Sjælland

Dørene til en erhvervsuddannelse er i denne uge åbne for 20 unge med udenlandsk baggrund, da EUC Sjælland i Køge sammen med Ungdommens Uddannelsesvejledning gennemfører et særligt introduktionsforløb for modtagerklasser fra Køge Bugt-kommunerne Greve, Solrød, Køge og Stevns.

 Modtagerklasserne er en brobygning for nytilkomne indvandrere og flygtninge og fungerer som en vej ind i den danske folkeskole. For de ældste venter forude en ungdomsuddannelse, der kan være en erhvervsuddannelse, der kan ligge meget langt fra det uddannelsessystem, som de kender fra deres respektive hjemlande.

 - Mange af eleverne kommer fra lande, der slet ikke har samme måde at gribe håndværksuddannelsen an på, og derfor er introduktionsforløbet ikke kun en måde at vise uddannelsesmulighederne frem, men også en mulighed for at give indtryk af den høje faglighed og stærke traditioner, som vi har omkring håndværksuddannelserne på EUC Sjælland og i Danmark generelt, siger afdelingsleder for Elevsucces på EUC Sjælland, Kenneth Smith.

 Integration3

Forløbet er skruet sammen med Ungdommens Uddannelsesvejledning og er en håndholdt indsats, der bygger bro mellem nydanskere og uddannelsesverdenen og samtidig nedbryder barrierer, der kan være mellem samme. På EUC Sjælland har de unge fået en forsmag på erhvervsuddannelserne gennem selvvalgt fagretning, der blandt andet dækker design, forarbejdning af metal og træ.

- Det er sjovt at arbejde med noget, der bliver til noget, siger Ahmad Issa, mens hans knokler løs med en hammer og brædder, der skal blive til en strandstol. Han har ikke tidligere arbejdet med træ eller hammer. – Jeg har faktisk også kigget meget på elektrikerværkstedet her, for jeg vil gerne være elektriker” fortæller han med lys i øjnene. Ahmad er kommet til Danmark fra Syrien sammen med sin bror Rojan som uledsaget unge. Rojan vil også gerne vil være elektriker. –Vores onkel i Syrien er elektriker og vi har hjulpet ham, da vi var små, fortæller Ahmad, - men nu er der krig i Syrien, så vi kan ikke være elektriker der.  Ahmad drømmer nu om uddannelse og arbejde i Danmark.

Dømmen om at kombinere et håndværk med faglige udfordringer og muligheden for at skabe sig et godt arbejdsliv er en stærk drivkraft, når det handler om at vælge uddannelse, og på det punkt adskiller de unge nydanskere sig ikke fra de danske unge, som de kommer til at tage uddannelse sammen med.

Integration1

- Det er noget af det, som erhvervsuddannelserne kan. Det er en dør ind til en meget stor palet af muligheder, og det er netop det, som vi meget gerne vil vise frem til unge uanset, hvor de kommer fra, forklarer Kenneth Smith.

Det er da også noget som har lagret sig hos de unge, der var i gang i værkstederne.

- Det er godt at prøve det her, så vi kender mere til skolen, siger Rojan med et glad og lidt genert smil.

Integration2

For yderligere oplysninger kontakt:
Kenneth Smith, afdelingsleder for Elevsucces på EUC Sjælland: +45 25 23 58 50

Varm velkomst til ny direktør »

20.01.2017
 

Der var varme smil og mange glade mennesker, da EUC Sjælland torsdag eftermiddag kunne afholde velkomstreception for skolens nytiltrådte direktør, John Norman, der siden 1. januar har stået i spidsen for EUC Sjælland.

Blandt eftermiddagens talere var en tydeligt tilfreds bestyrelsesformand, Johannes Jacobsen, der hurtigt fik smilene frem hos alle, da han lagde ud med at sige: ”Kære John, du er jo ”bare” en mekaniker” – og hurtigt tilføjede: ” – men en mekaniker, der ville mere end at reparere biler … !” Han lagde ikke skjul på, at John Norman var bestyrelsens klare førstevalg og lagde vægt på den ledelsesmæssige ballast, fra en lang karriere i erhvervsskolesystemet – med både en praktisk, pædagogisk og ledelsesmæssig stærk profil. Johannes fremhævede også lysten og evnen til at styre og udvikle, et stort engagement samt et velintegreret netværk både inden for skoleområdet, såvel som i det omkringliggende erhvervsliv.

Også EUC Sjællands afgående direktør, 76-årige Erik Wonge, lagde i sin tale vægt på, at John Norman var den helt rette mand til at løfte opgaven – og tilføjede med en glimt i øjet: ”… Og med den helt rigtige alder! Glæd dig til de spændende udfordringer. Du kommer til at stå i spidsen for en skole med engagerede og loyale medarbejdere på alle pladser!”

Det var en tydeligt bevæget, nytiltrådt direktør, som afsluttede dagens talerrække og takkede for en helt fantastisk, varm velkomst ”tilbage” til sin gamle skole. For EUC Sjælland er bestemt ikke fremmed for John Norman, der i perioden fra 2005 – 2012 var ansat som uddannelseschef og siden som uddannelsesdirektør.
John glædede sig over at komme i gang, men var samtidig ikke blind for, at det var en anderledes skole, han var kommet tilbage til - og at især erhvervsuddannelserne havde været under pres: ”Trods det, at vi skal ”rykke sammen i bussen” og løse udfordringerne, så har vi nu ”medvind på cykelstien”: Der er et helt klart politisk fokus og en velvilje til at styrke erhvervsuddannelserne; Køge og Næstved er tilflytterområder og i vækst – og sidst, men ikke mindst, er der efterspørgsel efter netop vores elevers faglighed. Med dén baggrund, et stort engagement og et højt fagligt niveau, ser jeg lyst på fremtiden og vores fælles succes.”

På fotoet ses direktør John Norman i samtale med formanden for EUC Sjællands bestyrelses, Johannes Jacobsen. Foto: EUC Sjælland.

 

 

Invitation til velkomstreception ... »

18.01.2017
 

Kom og hils på John Norman, når der torsdag den 19. januar kl. 15:00 - 17:00 afholdes velkomstreception for EUC Sjællands nytiltrådte direktør.  

Den 1. januar 2017 tiltrådte John Norman som direktør for EUC Sjælland.
Vi har derfor forhøjelsen af at invitere til velkomstreception: 

 

Torsdag den 19. januar 2017

kl. 15:00 - 17:00

- i kantinen på Jagtvej 2 i Næstved.

 

Kom forbi og hils på John - alle er velkomne.
Vi byder på en forfriskning og lidt godt til ganen!

 

 

Ny direktør for EUC Sjælland »

23.12.2016
 

Det er en mand med en lang karriere i erhvervsskolesystemet og med en både pædagogisk og ledelsesmæssig stærk profil, der 1. januar 2017 tiltræder som ny direktør for EUC Sjælland. John Norman glæder sig til gensynet med en organisation som, siden første møde i 2005, har stået ham nær: ”EUC Sjælland har en gave: En organisation med en mangfoldighed, både kulturelt og fagligt. Fyldt med ildsjæle og en helt særlig ånd. En organisation, som jeg glæder mig til at samle og finde en fælles retning for.” 

John Norman kommer fra Erhvervsakademi Sjælland, hvor han som ressource- og akademichef har været med fra den helt spæde start til at udvikle en ny organisation. ”Jeg har haft en fantastisk tid i de 5 år, hvor jeg har været med til at bygge Erhvervsakademi Sjælland op - og det er noget, jeg er stolt af! Jeg, og ikke mindst medarbejderne, havde troen på, at det kunne lade sig gøre – og det kunne det!”, smiler John.

Og nu glæder han sig til at bruge de ting, han har lært, i samspil med en organisation, som siden hans første møde med den, har stået ham nær. ”Da jeg kom til EUC Sjælland tilbage i 2005 – først som uddannelseschef og siden som uddannelsesdirektør – kom jeg til en erhvervsskole, som jeg bare syntes havde alt!”

 

Erhvervs Uddannelses Center Sjælland

EUC Sjælland er en uddannelsesorganisation, der både rummer teknisk gymnasium (HTX), erhvervsuddannelser (EUD), erhvervsgymnasium (EUX) samt kursus- og efteruddannelse (EUV og AMU). I dag har EUC Sjælland afdelinger i Køge, Haslev og Næstved – og i august 2017 udvides yderligere med uddannelser i Greve og Vordingborg. Årligt uddanner EUC Sjælland omkring 2.500 på ungdomsuddannelserne og 10.000 kursister på efteruddannelser til erhvervslivet. ”Jeg har netop fået overdraget nøglen til EUC Sjælland”, fortæller John Norman, ”men træder først formelt i arbejdstøjet den 1. januar, hvor jeg særligt glæder mig til at møde medarbejderne og mit ledelsesteam.”

”Jeg har altid haft et ønske om, at på et eller andet tidspunkt skulle jeg være erhvervsskoledirektør, rektor på et gymnasium, akademi eller lignende. Men det skulle først være, når jeg selv synes, at jeg havde noget at byde ind med - og det syntes jeg, at jeg har nu! Jeg har været hele vejen rundt i erhvervsskolesystemet: er selv faglært automekaniker, har undervist, været leder og haft overordnet ansvar for drift, ressourcer og økonomi samt erfaring på et strategisk niveau. Det ser jeg meget frem til at bringe i spil i samarbejde med organisationen, de lokale uddannelsesudvalg, erhvervslivet og andre aktører i Region Sjælland. Jeg ønsker at skabe mere synlighed og bringe EUC Sjælland på landkortet!”, siger John Norman med et glimt i øjet.

 

Forskellighed er en gave

”EUC Sjælland er en organisation med en mangfoldighed, både kulturelt og fagligt. En organisation fyldt med ildsjæle og en helt særlig ånd. Den forskellighed er en gave - for der findes absolut intet positivt i at uniformere og ensrette folk. Forskelligheden ser jeg som en klar fordel – og når vi samtidig lytter og inspirerer, kan vi udnytte det til at finde en fælles retning.

Samarbejdet med skolens bestyrelse skal være tæt, åbent og ærligt. Det er afgørende, at vi trækker i samme retning. Inddragelse i strategier og beslutninger er et nøgleord; vi skal være hinandens sparringspartnere – og vi er allerede godt i gang!”

 

Målet er ikke til at tage fejl af …

”Økonomien er, som for alle erhvervsskoler, under pres”, fortsætter John Norman. ”Erhvervsskolereformen og de politiske vilkår gør, at vi kommer til at stå på tæerne i 2017 – og formentlig også helt ind i 2018. Og her er det vigtigt, at vi som organisation erkender og anerkender, at vi er udfordret.

Om 3 år er mit klare mål, at det eneste vi taler om på EUC Sjælland er: faglighed, pædagogik og kompetenceudvikling. Og at vi bidrager til en god udvikling i lokalområdet.

Udgangspunktet og vores fælles mål er først og fremmest at uddanne og efteruddanne både unge som ældre til job i erhvervslivet. Og det skal vi gøre, så godt vi kan! Så kan der være forskellige veje til det – men målet, det må man aldrig nogensinde tage fejl af…”, slutter John Norman.

____


Torsdag den 19. januar kl. 15:00 – 17:00 inviterer EUC Sjælland til velkomstreception for John Norman på Jagtvej 2 i Næstved. Alle er velkomne til at komme forbi og hils på den nye direktør og få en forfriskning og lidt godt til ganen.

 

John Norman's karriere

  • 2017 -             Direktør, EUC Sjælland
  • 2012 – 2016      Ressource- og akademichef, Erhvervsakademi Sjælland
  • 2005 – 2012      Uddannelseschef og siden uddannelsesdirektør, EUC Sjælland
  • 2000 - 2005      Uddannelsesleder, Niels Brock
  • 1996 - 2000      Faglærer, Lyngby Tekniske Skole
  • 1996               Uddannet Ingeniør
  • 1983               Udlært automekaniker

 

Derudover har John Norman gennemført adgangseksamen fra De Danske Teknika; gennemført en pædagogisk grunduddannelse (PU); taget en Master i Teknisk Miljøledelse (TML) på DTU og er pt. i gang med en Master i ledelse af uddannelsesinstitutioner (MLU) på Århus Universitet. 

Wicotec Kirkebjerg er EUC Sjællands bedste læreplads »

04.11.2016
 

To stolte entrepriseledere fra virksomheden Wicotec Kirkebjerg tog imod, da direktør Erik Wonge fredag uddelte prisen som Årets Læreplads på EUC Sjælland. 

Den 24-årig VVS-Energilærling Mike Blom Jensen fra Kalundborg, har haft en fantastisk læretid. Mike er egentlig uddannet tømrer, men da firmaet han arbejdede for gik konkurs, søgte han andre veje. ”Jeg blev ansat som arbejdsmand hos Wicotec Kirkebjerg, og inden længe fik jeg tilbuddet om en læreplads som VVS-Energispecialist – hvis jeg da havde lyst”.
- Og det havde Mike! I 2015 vandt han de regionale mesterskaber inden for fagområdet VVS-Energi, og kvalificerede sig dermed også til en plads ved DM i Skills, der blev afholdt i januar 2016 i Fredericia.

Da Mike skulle konkurrere om titlen som årets bedste VVS-Energi-lærling, var firmaet ikke blege for at give ham både tid og ressourcer at arbejde med. ”Jeg fik lov til at stå og øve mig en del, både på skolen i Næstved, men også hjemme i virksomheden, hvor de stillede både plads og materialer til rådighed” udtalte en glad Mike Blom Jensen.
Selvom det ikke blev til en første plads ved DM i Skills, valgte lærlingen alligevel at indstille virksomheden til prisen som Årets Læreplads, på baggrund af den ekstraordinære imødekommenhed han har oplevet på arbejdspladsen.

Også hos Mikes chef var der store smil: ”Allerede efter andet år i uddannelsen var Mike klar til at køre alene og løse opgaver som vi ellers ville sende svendene afsted på” udtalte entrepriselederen og fortsatte: ”Det værste der kan ske er at du laver det forkert. Så må du selvfølgelig lave det om, men det er jo det man lærer noget af.”
”Svendene har jo også en interesse i at have en god lærling, og de har været gode til at give ham nogle opgaver i takt med at han var klar til at lære nye ting” udtalte en stolt Kjeld F. Jensen fra Wicotec Kirkebjerg A/S. 


FAKTA:
Prisen Årets Læreplads på EUC Sjælland gik til Wicotec Kirkebjerg A/S i Taastrup.

Alle elever på EUC Sjælland har mulighed for at indstille deres praktikvirksomhed til prisen.

En dommerkomité vælger én vinder blandt de mange indstillinger fra skolens elever.

Udover den lokale titel som årets læreplads indstilles virksomheden også til Årets Læreplads 2016, der uddeles af Danske Erhvervsskoler d. 17 november i København.

I alt 359 elever, fordelt på 26 erhvervsskoler har i år indstillet deres læreplads til Danske Erhvervsskoler.

Ny direktør på EUC Sjælland »

14.09.2016
 

EUC Sjællands direktør Astrid Dahl har, efter ni års ansættelse, i gensidig aftale med bestyrelsen, valgt at fratræde sin stilling for give plads til nye kræfter.

Astrid har ledet skolen gennem en periode præget af mange udefrakommende udfordringer blandt andet en reform af erhvervsuddannelserne.

EUC Sjælland, som har 300 medarbejdere, er grundlæggende i god form, men står overfor nogle store udfordringer den kommende tid med bl.a. en ny organisering.

Frem til fastansættelsen af en ny direktør, vil EUC Sjælland blive ledet af tidligere direktør Erik Wonge. Der er lagt vægt på erfaring og kendskab til undervisningsverdenen i valget af Erik Wonge.

Ny direktør vil forventeligt blive ansat i begyndelsen af 2017.

Astrids fratrædelse markeres ved en afskedsreception tirsdag den 27. september 2016 kl. 15:00 – 17:00 i kantinen på Jagtvej i Næstved, hvor alle er velkomne. 

(foto: Sjællandske Medier)

Vi er her hele sommeren »

01.07.2016
 

Har du brug for hjælp til optagelse, vejledning eller andet over sommeren?

Flygtninge giver det videre »

01.07.2016
 

Flygtninge der bliver undervist på EUC Sjælland har store hjerter

Integrationsprojektet Klar til Job på EUC Sjælland giver mere end danskkundskaber og jobmuligheder. Torsdag gav flygtningene i projektet nemlig deres byggerier videre til nogen som får stor glæde af dem.

Til hverdag har flygtningene i Køge og på Stevns ikke mange ting at give andre udover deres smil og en venlig hilsen. Men i integrationsprojektet Klar til Job, hvor unge mænd har fået danskundervisning og arbejdet i værksteder på EUC Sjælland. Og det er netop værkstedsarbejdet som har givet flygtningene mulighed for at give noget videre til andre, for her har de bygget flotte legehuse og robuste borde-bænkesæt.

Muhammad Mustafa Bakir er kurdisk syrer, men bor nu i Køge. Han har været med på projektet i tre måneder. Og selvom han oprindeligt er skrædder, så har han godt kunne lide værkstedsarbejdet. ”Det har været okay. Men jeg vil gerne lære endnu mere dansk, så jeg kan få et arbejde,” smiler han, mens han sikkert styrer mekanikken bag i lastbilen til borde-bænkesættene.

I de midlertidige flygtningeboliger, Mandehoved, på Stevns var lykken stor, da to legehuse blev sat på græsset. Børnene tog dem i brug, så snart husene var løftet på plads. Og glæden var så stor, at der nu arbejdes for, at levere endnu flere, så børnene har gode muligheder for at lege og hygge sig, som alle andre børn.

Legehus og borde-bænkesæt til at nyde sommeren på pryder nu også haverne i midlertidige flygtningeboliger i både Bjæverskov og Spanager. Og det er ikke let at få et solidt træhus ned af en indkørsel og gennem en carport. Så er det godt at EUC Sjælland har Kranføreruddannelsen, hvor faglærerne kunne stå for transporten og løft over ligusterhække.

 

FAKTA

  • Klar til job er en fællesrettet indsats i Køge og i Stevns Kommuner for flygtninge og et samarbejde mellem EUC Sjælland, Center for Dansk og Integration, CDI, samt Jobcenter.
  • Tilbuddet skal uddanne og vejlede flygtninge, så de kan komme ud på arbejdsmarkedet.
  • Ca. 1/3 af kursisterne kommer fra Stevns Kommune.
  • I de første seks uger er der 15 timers undervisning i dansk om ugen og 15 timers undervisning i KIKSA, Kursus i Kultur, Samfund og Arbejdsmarked – herefter vil KIKSA blive afløst af værkstedsundervisning. I første omgang inden for bygge- og anlægsbranchen.
  • Det er undervisere fra CDI som underviser i dansk og KIKSA. Værkstedsundervisningen foretages af faglærere fra EUC Sjælland. Sammen vejleder de også eleverne.
  • Jobcenter Køge vil hjælpe med at finde praktikpladser og job ud fra elevernes sprog- og fagkundskaber.
  • Al undervisning foregår i EUC Sjællands lokaler og værksteder på Lyngvej i Køge, for at skabe en sammenhæng i undervisningsdagen for eleverne.

 Se flere billeder på EUC Sjælllands Facebookside

Klar - Parat »

07.03.2016
 

Ny flygtningeindsats i Køge - Klar til job

Med tilbuddet Klar til job skal flygtninge i Køge Kommune hjælpes på vej til arbejdsmarkedet. Det er en fælles indsats mellem EUC Sjælland, Center for Dansk og Integration samt Jobcenteret for at fremme integrationen i lokalområdet.

I første omgang møder 30-35 mænd, primært fra Syrien og Eritrea, op på EUC Sjælland i Køge på Klar til job-forløbet. Her skal de gå 30 timer om ugen og modtage undervisning i det danske sprog, dansk kultur og det danske arbejdsliv. Formålet er at give flygtningene så stærke kundskaber, at de kan komme i job i en dansk virksomhed.

”Der er ingen tvivl om, det er utroligt vigtigt at komme ud blandt andre mennesker i en arbejdssituation for at få stærke sprogkundskaber og en naturlig integration. Derfor håber vi også, at Køges virksomheder vil prioritere at gøre plads,” siger Astrid Dahl, direktør på EUC Sjælland. Hun er spændt på, hvad dette projekt bringer med sig og drømmer om, at EUC Sjælland også er med til at løfte opgaven ved at tage en praktikant fra projektet.

Efter de første seks uger bliver samfundsfagsundervisningen erstattet af værkstedsundervisning. I første omgang bliver kursisterne undervist i fag op mod bygge og anlægsbranchen, men på sigt vil flere brancher, som for eksempel rengøring, køkken, lager m.m. komme til. Det er faglærere fra EUC Sjælland, som varetager den del. Halvdelen af ugens samlede undervisningstid er sprogundervisning Dansk 1, som undervisere fra Center for Dansk og Integration står for i lokalerne hos EUC Sjælland.

Undervejs bliver kursisterne vejledt og kompetencevurderet, så konsulenter fra Jobcenter Køge, kan hjælpe med at skaffe praktikpladser inden for brancher med gode beskæftigelsesmuligheder for ufaglærte. Alt sammen så flygtningene får bedre mulighed for at komme i job og blive integrerede i samfundet og lokalområdet.

 

FAKTA

  • Klar til job er en fællesrettet indsats i Køge og i Stevns Kommuner for flygtninge og et samarbejde mellem EUC Sjælland, Center for Dansk og Integration, CDI, samt Jobcenter.
  • Tilbuddet skal uddanne og vejlede flygtninge, så de kan komme ud på arbejdsmarkedet.
  • Ca. 1/3 af kursisterne kommer fra Stevns Kommune.
  • I de første seks uger er der 15 timers undervisning i dansk om ugen og 15 timers undervisning i KIKSA, Kursus i Kultur, Samfund og Arbejdsmarked – herefter vil KIKSA blive afløst af værkstedsundervisning. I første omgang inden for bygge- og anlægsbranchen.
  • Det er undervisere fra CDI som underviser i dansk og KIKSA. Værkstedsundervisningen foretages af faglærere fra EUC Sjælland. Sammen vejleder de også eleverne.
  • Jobcenter Køge vil hjælpe med at finde praktikpladser og job ud fra elevernes sprog- og fagkundskaber.
  • Al undervisning foregår i EUC Sjællands lokaler og værksteder på Lyngvej i Køge, for at skabe en sammenhæng i undervisningsdagen for eleverne.

 

Velkommen ... »

18.01.2016
 

til første skoledag på EUC Sjælland.
HTX, GF1 + GF2 - EUD, EUX

Årets læreplads 2015 ... måske landets bedste »

10.11.2015
 

”Jeg synes jo ikke vi gør noget særligt - vi gør bare det vi synes er rigtigt”, fortalte en tydeligt rørt, meget glad og overrasket mester; tandlæge Lars-Henrik Gaardhøje, da han fredag fik afvide at han udover at være aftager på den meget fine lokale titel ”Årets læreplads 2015” også var én blandt tre virksomherder, der er nomineret til at blive hele Danmarks bedste læreplads i 2015. Det var direktør på EUC Sjælland Astrid Dahl der overrrakte diplom, blomster og ikke mindst den flotte nominering.

569 elever har i år indstillet deres læreplads og Danske Erhvervsskoler har netop nomineret de tre arbejdspladser, som er indstillet til at blive Årets Læreplads 2015. Den 19. november afsløres det i København, hvem der bliver kåret som landets bedste!

”Og det unge menneske var mig” ... skrev unge Ditte Nymand Bruun, da hun indstillede tandlæge Lars-Henrik Gaardhøje fra Vordingborg til Årets læreplads. ”Jeg vidste det bare i det øjeblik jeg trådte ind ad døren i klinikken med min ansøgning i hånden. Jeg blev mødt af smilende ansigter og en god atmosfære ... og jeg var pavestolt da de valgte at give lige netop mig en chance”. Som vi sidder omkring frokostbordet og fejrer både mester og elev, kan man ikke undgå at mærke en fin samhørighed og gensidig respekt mellem de to.  Adspurgt hvad det er, der gør netop de to til et godt match, smiler Ditte og svarer ”Lars-Henrik interesserer sig for mig, han involverer mig i arbejdet på klinikken og det er med til at give mig en rigtig god fornemmelse i maven - hver dag”. Lars-Henrik nikker anerkendende og tilføjer ”Det er vigtigt at Ditte føler sig tilpas på holdet - man skal kunne nå hinanden og vi kommunikerer godt”.

Med overrækkelsen af diplom og blomster fulgte rosende ord fra Astrid Dahl - direktør på EUC Sjælland. Astrid lagde vægt på, at Ditte, trods få lærepladser i provinsen havde valgt at søge i ”udkantsdanmark” og var lykkedes med det. ”Du og din læreplads er fine eksempler på, at det er værd at lægge kræfter i noget man virkelig gerne vil”! Hun lagde samtidig vægt på virksomhedens engagement i Ditte; ”I gør en forskel for et ungt menneske, der brænder for et fag”, sagde hun afslutningsvis i sin tale.

Adspurgt hvad opskriften på at få så fin en indstilling fra sin egen elev, svarer Lars-Henrik; ”Unge mennesker skal behandles ordentligt og tages seriøst. De kommer jo til os erfarne med en drøm de tror på. Det skal vi naturligvis tage alvorligt! ... Og så er det jo en del af vores ansvar som virksomhed, at uddanne faglært arbejdskraft”.

Stort tillykke fra EUC Sjælland til tandlæge Lars-Henrik Gaardhøje og Ditte.  Vi ses den 19. november!

 Mester Og Elev Intra

FAKTA

  • Årets læreplads 2015 lokalpris gik til Tandlæge Lars-Henrik Gaardhøje, Kirketorvet 18, 4760 Vordingborg. Han har 6 ansatte i tandklinikken.

  • Indstillingen blev skrevet af Ditte Nymand Bruun fra Guldborg, der er i lære som tandklinikassistent.

  • Eventen er igangsat af Danske Erhvervsskoler blandt andet med det formål at synliggøre værdierne i erhvervsuddannelserne.  Alle erhvervsskoler i Danmark kan kåre en lokal vinder af Årets læreplads på baggrund af indstillinger fra deres elever.

  • 569 elever har i år indstillet deres læreplads og Danske Erhvervsskoler har nomineret de tre arbejdspladser, som er indstillet til at blive Årets Læreplads 2015.

  • Den 19. november klokken 11.00 afsløres det i København, hvem der bliver kåret som Årets Læreplads på landsplan.

  • Nomineringen er foretaget blandt 28 erhvervsskoler og de tre nominerede er:
    - PLR Production i Nordborg (EUC Syd) indstillet af industritekniker-elev Grzegorz Leonhard
    - Tandlæge Lars-Henrik Gaardhøje (EUC Sjælland) indstillet af tandklinikassistent Ditte Nymand Bruun
    - Midtvask i Aarhus (Tradium) indstillet af industrioperatør-elev Søren Ilsø Jensen

  • Yderligere information om Årets Læreplads kan findes på www.aaretslaereplads.dk

Skills Stafet »

02.09.2015
 

for alle 8. klasser! Vi glæder os til at se jer, 7. - 25. september

Vi er her hele sommeren »

26.06.2015
 

... klar til at vejlede og hjælpe

Bliv klar til januar '16 »

25.06.2015
 

Kom du ikke ind?
Så kan du nå at blive klar til januar

Skal du vælge uddannelse? »

26.02.2015
 

Skal du starte en uddannelse hos os i august 2015?

Hvis ja så se hvilken fagretninger vi har at byde.
Uddannelsenes opbygning i forbindelse med den nye reform m.m.

Klik på billede eller  se brochure her

GF1-brochure

For dem der kan - og vil »

24.02.2015
 

Interview med direktør Astrid Dahl

"På kort sigt kan EUD-reformen koste elever og indtægter, men på længere sigt vil der komme flere faglærte ud af det. Og de vil være dygtigere."

Interview med direktør Astrid Dahl i regionsmagasinet Ajour - læs hele interviewet her

Foto: Lene K

Håndværk, lektier og bestyrelsesarbejde »

22.01.2015
 

Emil er ambitiøs og vil nå det hele

Der står en ung mand i de klassiske sandfarvede tømreroveralls. Vinden suser ham om ørerne. Han vejer skruemaskinen i hånden, mens han kigger på en tegning sammen med en anden tømrerlærling. Så nikker den anden og går. Tilbage står Emil Taulov. Han folder tegningen sammen og fortsætter sit arbejde på ombygningen af Holbæk Sygehus.

Emil er 17 år og tømrerlærling hos Georg Berg A/S i Slagelse. Det er bare ikke hvilken som helst tømreruddannelse – han læser nemlig EUX-tømrer på EUC Sjælland. En uddannelse, hvor man udover at få svendebrev i hånden, også kommer ud med gymnasiale kompetencer. For Emil vil så meget. ”Jeg vil gerne være ingeniør, men synes det er vigtigt at kende baggrunden og håndværket bag,” fortæller den unge mand.

Det er fem måneder siden, han startede på sin læreplads. Inden var han et helt år på grundforløb. Sådan er det med EUX - ”Men selvom man aldrig rigtigt har fri, når man er på skole, fordi der er mange lektier, så er det alligevel rigtig hårdt at komme ud i praktik.” Vintergråvejret har sat ind. Tømrerfaget er hårdt arbejde, og man kan ikke lige læne sig tilbage i stolen, mens man lytter til læreren. ”Men det er fedt! Og det passer mig skidegodt at få lov at være med på de her store projekter, hvor man også skal samarbejde med arkitekter og ingeniører og andre håndværk,” fortsætter han.
Selvom det er hårdt arbejde, så har den ambitiøse unge mand stadig mere at give af. Han er den ene af to elevrepræsentanter i bestyrelsen på EUC Sjælland. ”Jeg må være ærlig og sige, at jeg vidste ikke helt, hvad jeg gik ind til. Jeg troede, det var lidt som et elevråd, men det er jo meget større.” Han er imponeret over, hvor meget de som elever, får lov at deltage i arbejdet. De andre medlemmer lytter til dem og alle deltager på lige fod i debatter: ”Så er det kun lige når de taler budgetter og den slags, at vi ikke helt forstår, hvad det alt sammen handler om.”

Egentlig kommer Emil fra en landbrugsfamilie, hvor bedsteforældrene på begge sider og hans forældre har drevet landbrug. Men Emil synes at tømrerfaget inklusiv de gymnasiale fag er det der klæder ham bedst. ”Jeg vil jo gerne læse videre, og den her er ret allround, og jeg får indblik i mange grundlæggende ting,” siger han.

Det er noget særligt at læse EUX. Emil ville ønske flere vidste hvad EUX handlede om, for da han søgte læreplads og kom ud med de gode karakterer, så var det ikke det, mestrene spurgte til. ”De spurgte til, hvad det der EUX er. Så det skulle jeg forklare igen og igen. Men heldigvis så var mester Georg Berg med på den. Og vi er faktisk to EUX-elever hos ham nu,” fortæller Emil, inden han giver et nik til farvel og klatrer op på stilladset igen. Det er jo ikke fyraften endnu og der er masser af arbejde at tage fat på.

Www Emil

Vi skal passe godt på de unge »

14.01.2015
 

Budskabet er ikke til at tage fejl af. David Jensen - ny dreng i klassen - eller rettere ny uddannelsesdirektør på EUC Sjælland er klar og tydelig i sin udmelding: ”Vi skal være mere kritiske i forhold til, hvem vi lukker ind på erhvervsskolerne. Men når først vi har inviteret dem inden for, skal vi passe godt på dem! Vores elever skal opleve krav og udfordringer, de skal trives og guides, så de yder deres bedste.”

Man er da heller ikke i tvivl om at man sidder foran en mand med visioner. Tilbagelænet i stolen og med et direkte blik, får man fornemmelsen, af et menneske der ikke lader sig vælte af noget som helst. Og i en tid med nye reformer og deraf følgende omvæltninger er det gode egenskaber at byde ind med.

David er vokset op i Hørsholm som den ældste ud af en søskendeflok på tre. Og blev den første student i familien. Af det lærte han blandt meget andet, at tingene ikke altid kommer af sig selv og at det kan være en udfordring når man ikke altid har et bagland der fortæller en, hvor vigtigt det er at gøre sig umage. Og at gøre sig umage – f.eks. med at skabe forandringer - er en egenskab han værdsætter højt og forventer af både lærere og ledere i sit nuværende virke. ”Hvis man sætter sig med hænderne i skødet og lader tingene passere, sker der ingenting. Derfor er jeg nødt til at motivere mine medarbejdere til forandringer. De skal syntes, at opgaverne er vigtige og derfor løfte dem”. At kunne skabe følgeskab, er helt afgørende på en stor uddannelsesinstitution, hvor direktionen ikke selv har mulighed for at stå ude i teorilokalerne og værkstederne.

Og opgaver er der i følge David mange af. En af de vigtigste er ”at få omskabt erhvervsskolernes omdømme. ”En erhvervsskole skal være en skole, hvor man lægger grundstenen til en langvarig karriere” siger han og fortsætter: ”De dygtige elever skal komme til EUC Sjælland for at blive endnu dygtigere - det er mit helt klare mål”. Til spørgsmålet om, hvordan han vil opnå det, svarer han prompte: ”Vi skal skabe rammerne til, at gode lærere kan motivere og inspirere aktive elever til, at lære det erhvervslivet har brug for – og får brug for fremover”.

Med en baggrund som uddannelses- og vicedirektør på Niels Brock og før da som chefkonsulent i DI og DA, har han et fint kendskab til skoleverdenen og ikke mindst virksomhederne, og det er vigtigt ”for med netværk kommer man langt - det er både vigtigt og nødvendigt at samarbejde bredt for at løfte de mange opgaver”.

Trods den alvorlige snak om opgaver og udfordringerne omkring dem, er stemningen i lokalet afslappet ... og emmer af nærværd i øjeblikket. Davids blik er indgående og direkte, da han beskriver sig selv som en mand, der ikke bekymrer sig om, hvad andre tænker. ”Jeg har en vis mængde selvironi og er ikke til selvhøjtidelighed”. ”Jeg tror på, at det er vigtigt ikke kun at operere i de strategiske lag – jeg er også nødt til at være nærværende over for lærere, ledere og elever i det omfang det er muligt. Det skaber følgeskab, siger han. Jeg vil gerne arbejde for en synliggørelse af ledelsen - med det formål at løfte den pædagogiske tilgang og kvaliteten af undervisningen her på EUC Sjælland”.

Man mærker, at han bliver grebet af snakken og det er oplagt at spørge ind til nogle af de driftsmæssige tiltag han gerne vil tage fat i. Mere brug af kvalitets- og trivselsmålinger, nye undervisningsformer og fokus på digitalisering og automatisering er bare nogle af de redskaber, der flyver rundt i lokalet. Men først og fremmest skal vi have vores fokus på, at alle involverede tager den nye EUD-reform alvorligt og samarbejder omkring det paradigmeskift den rummer. ”Det må ikke drukne i praktiske opgaver, for så glemmer vi eleverne - og det må ikke ske”.

Og med de ord er samtalen tilbage ved udgangspunktet - elevtrivsel og -aktivitet. ”Vi skal være der for dem, der kan og vil, og vores lærere skal have de bedste forudsætninger for at lægge grundstenen til elevernes karriere” siger han og smiler, men bliver straks alvorlig igen. ”Jeg er heldigvis landet i en stor og levende organisation med et hav af facetter og en helt speciel kultur ... det glæder jeg mig meget til at tage fat på!”

 

Uddannelsesdirektør David Jensen

-       Født 6. februar 1968

-       Opvokset i Hørsholm

-       Den ældste ud af tre

-       Gift med Camilla, der er studievejleder

-       3 børn på 12, 15 og 21 år

-       Hf student fra Rungsted statsskole i 1986

-       Arbejdede 3 år på hhv. en institution for udviklingshæmmede og en for socialt belastede børn og unge

-       Studenterjob og fuldmægtig på Københavns Universitet

-       Cand. Polit. fra Københavns Universitet

-       Chefkonsulent i DI og DA

-       Bestyrelsesmedlem i bl.a. DE-L, AER og produktionsskolens KUBA

-       Uddannelses- og vicedirektør på Niels Brock

-       Uddannelsesdirektør på EUC Sjælland

DM i Skills årets udd.arrangement »

19.12.2014
 

8. - 10. januar i Bella Centret. Velkommen til de dystende faguddannede, forældre og skoleklasser

Man skal gå efter stjernerne »

17.12.2014
 

”Vær ambitiøs på de unges vegne – giv dem klare rammer og forvent, at de yder deres bedste!” Det er Astrid Dahls mantra for ledelsen af EUC Sjælland! Direktøren ønsker, at skolen skal give de unge et fundament at høj faglighed og tillid til egne evner, så de har de bedste forudsætninger for at lykkes med deres fremtidsplaner. Den 25. december fylder Astrid Dahl 60 år, og det fejres med en reception torsdag den 8. januar … en oplagt anledning til at berette lidt om en leder med visioner og et spændende familiemenneske.

Som hun sidder der, velklædt i et sæt af jakke og nederdel, der matcher uden at være påtaget moderigtigt - på kanten af stolen og smiler - får man uvilkårligt lyst til at spørge ind til, om hun altid er så afklaret, som hun virker netop nu!? Og det er da også med tydelig ydmyghed, hun begynder at fortælle om udfordringer og glæder ved både arbejdsliv og familieliv.

Astrid Dahl er sønderjyde og kommer fra et arbejderhjem, hvor hun blev den første student i familien. Hun har lært hjemmefra, hvad det vil sige at ”ville noget”. Men vigtigheden af at ”ville sammen” er i lige så høj grad en del af hende. For som en ud af en søskendeflok på fem har det altid været fællesskabstanken, familien har været drevet af. Og netop fællesskab og familie betyder alverden for Astrid, både privat og i arbejdsøjemed. ”Sammen bliver vi bedre - vi er stærkere sammen end når vi er alene” siger hun. Den tanke har hun blandt andet ført ud i livet i forbindelse med CAMPUS-dannelsen i Køge. Hun var en af foregangsmændene i opstarten i 2009 og vægter det højt i sit daglige arbejde.

Med en baggrund som folkeskolelærer og et mangeårigt virke i LO med fokus på uddannelsernes opbygning og kvalitet er det tydeligt for enhver, at det er undervisning, der ligger hendes hjerte nær. ”Jeg har altid brændt for god undervisning ... det er vigtigt at skabe udvikling og gode uddannelser for alle de mange forskellige målgrupper, vi rummer på en erhvervsskole som EUC Sjælland.” "Det er meget tilfredsstillende at kunne være en del af driften og de daglige beslutninger. Jeg mærker effekten af de valg, vi træffer på skolen, langt hurtigere end i mit tidligere arbejde i LO og Kommunernes Landsforening."

Til spørgsmålet om hvilke overvejelser hun gjorde sig, da hun for 7 år siden blev tilbudt roret på EUC Sjælland, svarer hun: ”Dengang tænke jeg: Det her vil jeg gerne være med til ...  Alle kan blive til noget og være noget, og vi skal som skole være ambitiøse på deres vegne ... en lærers fornemmeste opgave er skabe rammerne for, at alle unge kan folde sig ud, udnytte deres potentiale fuldt ud. Det står jeg stadig ved.” Lige med ét bliver lyset i det ellers hyggelige kontor dunkelt, og det første af flere tordenskrald melder sig. Stemningen skifter, og Astrid kigger et kort øjeblik ud af vinduet, rynker brynene og siger: ”Jeg håber også at jeg har givet netop dette videre til mine to børn ... Jeg ser dem gå efter stjernerne, og de er hver især ambitiøse inden for det de selv rummer - det er en vigtig egenskab at holde fast i!”

De to - nu voksne børn - har hun sammen med sin mand gennem 42 år, tidligere web-chef på Gyldendal. Han er nyudklækket efterlønner og ifølge Astrid selvskrevet til at skulle ”passe sin kone” ... og så lige alt det andet, han laver, både med og uden hende. For familien betyder jo alt! Så mens Astrid arbejder alt hvad hun kan på, at EUC Sjælland vedbliver at være en bæredygtig og udviklingsorienteret skole, der er kendt for netop dét, har hun baglandet i orden ... og har faktisk ikke tænkt sig at stoppe lige med det samme. For trods de 60 runde år, ”har jeg tænkt mig at blive rigtigt længe endnu”, smiler hun og ser glad ud ... ”det er dét der med at gå efter stjernerne.”

Mattias Tesfaye gæstede EUC Sjælland »

18.11.2014
 

"Kloger hænder er vigtige"

I et auditoium fyldt med primært EUX- og tømrerelever fortalte Mattias Tesfaye den meget personlige beretning om sit uddannelsesvalg og sine overvejelser om, hvorfor kloge hænder er så vigtige for vores land.

Både håndværkere og akademikere er enige om at det er mere udfordrende at arbejde på et kontor med en lang uddannelse end at være håndværker.

Men, påpeger Mattias Tesfaye,  Danmark bliver dummere og fattigere uden godt håndværk. Han krydrede sit foredrag med mange sjove pointer om hvorfor piger mener at drømmekæresten skal ligne Daniels Agger og være i gang med en videregåede uddannelse, om sin forkærlighed for AGF og om "Murernes pornoblad", der er hans betegnelse for salmebogen med billeder af domkirker i Danmark.

Der er forskel på at vide og at kunne, siger Mattias Tesfaye og tilføjer at samfundet har brug for begge dele. Håndværk betyder at kunne noget. Vores problem i Danmark er, at hvis der bliver for få håndværker, så taber vi denne viden. Samtidig har flertallet af de, der stifter egen virksomhed i Danmark en erhvervsuddannelse. Derfor har vi brug for at flere unge søger ind på erhvervsuddannelserne.

Efter foredraget var der tid til at stille spørgsmål. Under debatten kom vi ind på svære emner som praktikpladsmangel, videreuddannelsesmuligheder og faglig stolthed. Mattias Tesfaye afviser at være en guru for erhvervsuddannelserne, men fastholder at han er en mand med en sag: Kloge hænder ligger ham meget på sinde.

 

Årets underviser er fra EUC Sjælland »

17.11.2014
 

Årets underviser støber fremtidens fundament

En hård betonmand har formået at flytte viden fra papir til digitale platforme, at flytte en hel organisation og et utal af elever. Alt sammen fordi han tager udgangspunkt i eleverne og tror på den digitale undervisning.

Ved Uddannelsesforbundets kongres i weekenden stod en helt særlig mand på podiet. Kenneth Tandrup Jensen, som til daglig er struktørfaglærer på EUC Sjælland fik overrakt PRAXIS Undervisningspris 2014. En pris som i år har fokus på den moderne håndværkers læring, med IT og didaktik som tema. En pris som direktør i PRAXIS, Thomas Skytte stolt overrakte til Kenneth. ”Han er en ildsjæl, der hele tiden har fokus på elevernes trivsel og læring – og som ganske enkelt har vækket interessen for den digitale verden hos størstedelen af skolens undervisere, til gavn for eleverne,” sagde Thomas Skytte i sin tale ved prisoverrækkelsen

I begyndelsen var papiret

Tilbage i 2008 stod Kenneth Tandrup Jensen med en gruppe elever, som skulle lære at bruge programmet AutoCAD. Elever for hvem IT ikke var naturligt. Og hvor læsning af bøger ikke var selvfølgeligt. En udfordring som blev løst med tre hurtige videoer. ”Jeg havde fået sådan et program, som kunne optage det, der blev vist på skærmen af min pc. Det tog måske et kvarter at lave de tre film, og det var ikke stor kunst. Men de virkede,” beretter Kenneth. Faktisk virkede det så godt, at kursisterne på det næste hold havde hørt om dem, og efterspurgte dem.

Kenneth lavede også en webside for struktørerne. En simpel side, hvor undervisningsfilm og -materiale kunne deles. Både mellem undervisere og til elever. ”Det nytter jo ikke noget, at der står 28 mapper med rodede papirer i, som ingen nogensinde tager frem og ingen kan overskue,” smiler han men mener det alvorligt. Kenneth digitaliserer altså ikke bare og han underviser ikke bare elever; han sætter også i system og sikrer videndeling, både på EUC Sjælland men også med andre skoler.

Siden har det taget fart og mulighederne er uendelige. ”Det der er vigtigst er ikke store forkromede produktioner af e-læring og små film. Det vigtigste er, at det er let for underviserne at lave og visuelt for eleverne at tilgå. Det skal være tilgængeligt. Eleverne skal kunne se det uanset om de sidder i et klasselokale med en pc eller i toget med en telefon. Og de skal kunne se det, lige så mange gange de har behov for det,” understreger årets underviser.

Ingen mennesker kan klare alt

I indstillingen til prisen står også: Ingen mennesker kan klare alt – men nogle mennesker gør bare så stor en forskel. Prismodtageren står dog ydmyg over for den påstand. ”Det kunne ligeså godt have været en af de andre, som fik den pris. Måske har jeg bare været lidt mere stædig i at få tingene gennemført,” siger han og fortsætter: ”Man kan ikke arbejde reelt med digital undervisning, uden organisationen står bag, så underviserne også lærer det. Ellers kan man ikke give det videre til eleverne.”

På EUC Sjælland er man enig. Og man vil det. ”Vi har gennem de seneste år brugt mange kræfter på at udvikle den pædagogiske praksis. Det skal vi fortsætte med. Fonden for Udvikling af Statens Arbejdspladser, FUSA, har bevilget os et rekordstort beløb til vores arbejde med at udvide samtlige medarbejderes kompetencer inden for det digitale. Også her har Kenneth sat sine umiskendelige spor,” siger Astrid Dahl, direktør på EUC Sjælland.

Det næste projekt er lidt af en udfordring. Kloakmesteruddannelsen er tung og fyldt med jura - fagstof som er hårdt for målgruppen. Igen med udgangspunkt i elevforudsætninger digitaliserer Kenneth og hans kolleger den del også - så de er gået i tænkeboks for at løse det på den bedst tænkelige måde, både for undervisere og elever.

Årets læreplads ... af hele hjertet »

12.11.2014
 

”Jeg vidste jo ikke at han indstillede os til årets læreplads”, fortalte en lidt benovet men tydeligt glad og stolt mester Anders Christiansen fra AC VVS Teknik i Holmegård. Med lærling Henrik Christensen ved sin side fik han torsdag overrakt diplomet med den fine titel ”Årets læreplads”. Det var direktør på EUC Sjælland Astrid Dahl, der var vært ved ceremonien, men det var lærling Henrik Christensen der på egen hånd og i al hemmelighed havde indstillet AC VVS Teknik til titlen.

Henrik er i lære som energispecialist hos Anders, der på én gang er hans mester og sparringspartner i det daglige. ”Jeg kunne sparre med Henrik fra dag et”, fortæller Anders. ”Henrik har med sine 49 år en god portion livserfaring og er god til at snakke med folk”, fortsætter han. Anders der driver AC VVS Teknik mener, det er godt for faget, at der findes lærlinge som Henrik ”Henrik brænder for det og det får jeg en bedre forretning af”. 

Eventen er igangsat af Danske Erhvervsskoler blandt andet med det formål at synliggøre værdierne i erhvervsuddannelserne. Alle erhvervsskoler i Danmark kan kåre en lokal vinder af Årets læreplads på baggrund af indstillinger fra deres elever.

Den nyerhvervede titel har gjort indtryk på mester. ”Jeg er glad og stolt over indstillingen, men det er endnu bedre også at vinde”.  Hans holdning til det at have en lærling er da også klar … ”det er vigtigt med frihed under ansvar … Henrik får lov til meget fordi han brænder for det”. Og det er netop en af de primære årsager til at Henrik skrev indstillingen. Henrik har været ansat som voksenlærling hos AC VVS Teknik siden marts i år og trods den endnu korte læretid, oplever han, at blive kastet ud i mange forskellige opgaver ”Jeg kan mærke, at mester gerne vil have, at jeg lærer så meget som muligt ... vi er ligemænd - det er fantastisk og en enorm tillid at få”!

Og til spørgsmålet om hvorfor det lige skulle være energispecialist forklarer Henrik: ”faget tiltalte mig, det er alsidigt og jeg kommer til at lave alt lige fra at skifte et batteri til helt store VVS-projekter. Og så er det da værd at nævne, at der er gode jobmuligheder inden for branchen”.

På EUC Sjælland havde en række elever valgt at indstille deres læreplads til at blive Årets læreplads, men vinderen blev altså AC VVS Teknik pga. Henriks meget fine indstilling om godt kammeratskab, respekt for den enkelte og mange alsidige og ikke mindst lærerige opgaver ... ”Jeg indstiller AC VVS Teknik med hele hjertet” var de afsluttede ord i Henriks indstilling.

Legatuddeling hylder unges engagement »

28.04.2014
 

Viden og hjælpsomhed betaler sig

Industri- og Håndværkerforeningen i Næstved delte torsdag aften legater ud til fire elever fra EUC Sjælland. Foreningen hylder det dygtige håndværk og de unges engagement.

Det er en tradition, at Industri- og Håndværkerforeningen i Næstved og omegn uddeler legater til elever på EUC Sjælland. Formanden for foreningen, Hans Henrik Knudsen forklarer, hvorfor man vælger at fokusere på de unge elever: ”Som unge på erhvervsuddannelser er de vigtige for samfundet. Vi vil gerne hædre de unge for deres engagement. De har alle en stor faglig viden og stolthed, og så har de åben og hjælpsom tilgang til deres kolleger og studiekammerater.”

Legatmodtagerne er fire meget forskellige unge; i år er det Astrid fra HTX, Danny fra automekaniker, Kasper fra tømrer og Amanda fra tandklinikassistent. Men til fælles er netop deres høje faglighed og den vilje de har til at lære –og i høj grad til at hjælpe og støtte kammeraterne på deres uddannelser også.

Det er underviserne på EUC Sjælland, som har indstillet eleverne til legat. Og for alle de unge er det kommet som en overraskelse, at de nu får et legat. ”Jeg blev ringet op og fik at vide, at jeg skulle have det her legat. Og jeg lyttede, men jeg forstod det ikke rigtigt,” smiler Amanda, som netop også har fået 12 til sin svendeprøve.

For Amanda på 19 år fra Næstved er svendeprøven nok netop overstået, men hun er først helt færdigudlært til september. Legatet luner i budgettet, og selvom hun ikke har besluttet, hvad pengene skal bruges til endnu, så ”skal de i hvert fald bruges fornuftigt,” forsikrer hun.

Til legatoverrækkelsen sidder et større heppekor. Det er Dannys arbejdsgiver og kolleger fra Skoda Næstved. De er lige så stolte af deres lærling, som Danny selv er. Med 1 år tilbage på sin læreplads, så håber han, at fremtiden bliver samme sted – ”det er nemlig verdens bedste arbejdsplads,” smiler han og må love at bruge nogle af pengene på kage til værkstedet. Resten skal bruges til udbetaling på et hus, som den 28-årige Næstvedgenser sparer op til.

Når den sidste eksamen er overstået for 20-årige Astrid i 3.g på HTX, så drømmer hun om at bruge nogle af pengene på en tur til London, inden et nyt studie som, forhåbentlig, diplomingeniør tager over.  ”Jeg vil rigtig gerne se Harry Potter-studierne, så lidt af legatet skal nok bruges til det,” fortæller hun. 

Sammen med sin stolte far og med sin bedste kammerat er Kasper mødt op. Selvom den unge mand på 17 år er ydmyg i situationen, så kan han ikke skjule sin stolthed. ”Jeg gør jo bare mit bedste, både når jeg er hos mester og når jeg er i skole,” smiler han. Hvilket nu belønnes med et flot legat.

Det er en meget fornuftig og målrettet gruppe af unge mennesker vi har med at gøre og der er tilsyneladende bred enighed om, at både penge og evner er værd at investere i fremtiden!

Billedtekst: De stolte legatmodtagere fra EUC Sjælland. Fra venstre: Amanda Seljimi, formand for Industri- og Håndværkerforeningen Hans Henrik Knudsen, Astrid Cecilie Christensen, Kasper Kolbe Jakobsen og Danny Olsen.

Legatmodtagere:

HTX:
Astrid Cecilie Christensen,
20 år, Næstved

Automekaniker:
Danny Olsen,
28 år, Næstved

Tømrer:
Kasper Kolbe Jakobsen,
17, Kyse

Tandklinikassistent:
Amanda Seljimi,
19 år, Næstved

 

Den rette ånd »

22.04.2014
 

“Lærlingene er et stort aktiv for vores virksomhed og vores kunder”, udtrykker tømrermester Anders Madsen"

Den rette ånd

“Lærlingene er et stort aktiv for vores virksomhed og vores kunder”. Således udtrykker tømrermester Anders Madsen fra Bårse det - i daglig tale “Madsen”, når han bliver spurgt hvordan det er, at have lærlinge ansat. Og lærlinge har han altid haft i de 12 år han har haft virksomhed. “De holder os skarpe” siger han og smiler.

Og man er da heller ikke et sekund i tvivl om at “Madsens” værksted, er et sted, hvor de vil noget. Stedet emmer af koncentration og blikket falder straks på de fint udskårne dele der, når de samles til en helhed, skal udgøre en ud af flere kirkebænke til Snesere Kirke.

Kirkebænken er bare én af mange opgaver de løser hos “Madsen” og virksomheden er derfor et attraktivt sted for såvel tømrer- og snedkerlærlinge - og med god grund. For “Madsen” vil dem gerne hvis DE vil og møder ham og hans svende med den rette ånd.

Den rette ånd er netop hvad snedker-lærling på 16 år Frederik Riber har. “Han tager imod og vil gerne lære” fortæller Madsen. Og så er det da værd at nævne at han netop er blevet nummer 2 ved DM ... Trods den fine placering, er det en beskeden ung mand der bare gerne vil lære lidt af det hele - lige fra forsatsrammer til finere producerede møbler og renoveringer.

Frederik er ansat som lærling gennem et AUB-projekt som konsulent Henrik Bøgvad fra EUC Sjælland er ansvarlig for. Projektet udspringer fra Det lokale uddannelsesudvalg, Dansk Byggeri og 3F og har til formål, at få flere elever i praktik. “Henrik har skabt behovet for en snedkerlærling her hos os” fortæller Madsen. “Vi har altid haft tømrer-lærlinge, men kan kun se en fordel i også at uddanne en snedker.” “Og når vi nu alligevel prøver at gøre os umage, så lad os da være de bedste - så er vi her også om 10 år”, siger han og kigger over på Frederiks mentor snedker-svend Alex.  Alex nikker og tilføjer “vi vil gerne lære fra os, men jeg gider ikke gå rundt med én der ikke vil det her. Vi er stolte af vores fag!”

Den indstilling er der heldigvis rigtigt mange unge der har. Men det er naturligvis et spørgsmål om, at finde lærlingens rette niveau, når ansvaret for opgaverne skal fordeles. “Når samspillet virker, har vi det bedste udgangspunkt for at drive virksomhed, da det er viden vi skal være konkurrencedygtige på. Vi skal vide noget om hele byggeriet - og den viden får lærlingene blandt andet på skolen. Vi ville ikke kunne drive virksomheden uden det de kommer med. Når de kommer med deres nye input, er det en fantastisk kombination sammen med de erfarne svende.”

På Madsens hyggelige kontor er der, udover fint udskårne mini-modeller af forskellige projekter, en enkelt ting der falder én lidt mere i øjnene end alt det andet. En indrammet tekst der på en fin måde opsummerer den ånd, der er så vigtig for Madsen, når han fortæller om at uddanne lærlinge; “Man kan ikke tænke, hvis man er sikker på at man har ret”. Og det er netop den rette ånd: “Vi bliver udfordret af de unge”, siger han. “Pludselig bliver jeg udfordret, selvom jeg selv føler mig som en på 23 år ... så kommer de bare lige og overtager tegningen på computeren.”

Der er ingen tvivl om, at den gode historie i denne omgang handler om at lyst og vilje til et fag - både hos mester og lærling - er forudsætningen for at den rette ånd er til stede.

Rette Aand2