Få overblik over elever som virksomhed »

16.11.2020
 

Som virksomhed skal du orientere dig om dine elever gennem Praktikpladsen.dk.

Ny trepartsaftale hjælper elever, lærlinge og virksomheder »

19.06.2020
 

Trepartsaftale om ekstraordinær hjælp til elever og lærlinge samt virksomheder
(håndtering af ubalance i Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag)

Set i lyset af den økonomiske situation som følge af COVID-19 har regeringen og arbejdsmarkedets parter den 28. maj 2020 indgået aftale om ekstraordinær hjælp til elever/lærling og virksomheder. Den økonomiske ramme for aftalen er 5,4 mia. kr. Gennem en årrække har der været en ubalance mellem indbetalte midler til AUB og forbruget, det er disse opsparede midler, der udmøntes gennem aftalen.

Der er aftalt 15 initiativer inden for 11 områder. De områder, der umiddelbart er interessante for EUC Sjælland er:

  • Løntilskud til private virksomheder med lærlinge og elever i 2020, initiativ 1
  • Forhøjet lønrefusion resten af 2020, initiativ 2
  • Bonus til øget rekruttering af elever på det offentlige arbejdsmarked, initiativ 9
  • Bedre adgang til skolepraktik i 2020, initiativ 10-13
  • Forberedelse af elever til at komme i lære hos en arbejdsgiver, initiativ 14
  • Ny viden og udvikling på erhvervsuddannelsesområdet, initiativ 15

Læs en uddybende version af ovenstående initiativer HER.

Hele aftaleteksten fra Beskæftigelsesministeriet kan læses HER.

 

Har du spørgsmål om, hvad trepartsaftalen betyder for dig? Kontakt os på eucsj@eucsj.dk eller 55 75 33 00.

Partnerskab skaber praktikpladser »

01.03.2018
 

Nyt initiativ skaber flere praktikpladser inden for bygge- og anlægsfaget

Banner

Et voksende behov for flere faglærte har nu fået PensionDanmark til forene kræfter med EUC Sjælland og andre erhvervsskoler på Sjælland.

Torsdag den 1. marts underskrev Region Hovedstaden og Region Sjælland en partnerskabsaftale med PensionDanmark. Aftalen skal sikre praktikpladser på PensionDanmarks byggepladser, og er et vigtigt skridt for uddannelsen af faglærte unge. Samtidig håber den administrerende direktør for PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, at aftalen statuerer et eksempel:

- På den måde sikrer vi sammen kompetent arbejdskraft i byggebranchen – også i fremtiden. Det vil selvfølgelig også være velkomment, hvis vi kan inspirere andre bygherrer til at tage lignende initiativer, så vi kan åbne byggebranchen for flere unge, forklarer han.

 

En mangefacetteret byggeplads fyldt med muligheder

Projektet inddrager i alt otte bygge- og anlægsskoler på Sjælland i hovedstaden, og det er John Norman, direktør for EUC Sjælland, der repræsenterer samarbejdet. Han glæder sig over partnerskabet, og øjner samtidig en unik chance for at vise unge de forskellige fag, der befinder sig på en byggeplads:

- Den direkte dialog med PensionDanmark og entreprenørerne på deres byggepladser gør, at vi kan bane vejen for mange af vores elever og vise dem, at der er mange spændende uddannelser på de store byggerier, som ikke er lige så kendt som eksempelvis tømreruddannelsen, siger han.

 

Stort byggeprojekt åbner op for flere praktikpladser i Køge

Det nye partnerskab omhandler forskellige byggeprojekter på Sjælland. Et af dem tager plads i Køge på Søndre Havn, hvor opførelsen af et bæredygtigt boligbyggeri skal resultere i 90 lejelejligheder. Byggeprojektet starter op i juni 2018, og forventes afsluttet i efteråret 2019.

Der er især mangel på anlægs- og bygningsstruktører i byggebranchen, og John Norman beskriver, at EUC Sjælland vil fokusere på at få flere unge i praktik inden for dette fagfelt på PensionDanmarks byggepladser. Idet byggeriet i Køge endnu ikke er igangsat, er det vanskeligt at fastlægge hvor mange praktikpladser, der bliver skabt. Dog estimeres det, at arbejdskraften på en byggeplads normalt består af 3 % lærlinge. Grundet det nye samarbejde, forventes dette tal at stige til ca. 7-10 %.

Struktøruddannelserne

Er du interesseret i struktøruddannelserne? Der er i øjeblikket mangel på anlægs- og bygningsstruktørelever, og de danske byggebrancher har brug for mere faglært arbejdskraft.

  • Anlægsstruktøren gør klar til byggeri. Arbejdet består blandt andet af at lægge dræn, støbe betonfundament og etablere kloakringsanlæg.
  • Bygningsstruktøren arbejder mest med byggeri over jorden, og beskæftiger sig med forskellige bygninger, såsom skoler, fabrikker og boliger.

Der kan læses mere om uddannelsernes opbygning og optagelse her: /eud/byggeri-og-teknologi/struktoer-og-brolaegger.aspx

 

Læs pressemeddelelsens fulde omfang her: https://www.regionh.dk/presse-og-nyt/pressemeddelelser-og-nyheder/Sider/Nyt-samarbejde-skal-skaffe-flere-praktikpladser-til-unge-p%C3%A5-hele-Sj%C3%A6lland-.aspx

Her mangler der ikke praktikpladser »

09.01.2017
 

Vil du have en god fremtid som struktør eller murer?
Virksomhederne står i kø for at få lærlinge ...

Bygge- og anlægsbranchen efterlyser elever til ledige praktikpladser på murer- og struktøruddannelsen …Er det mon dig?!

Der er fuld damp på i bygge- og anlægsbranchen i øjeblikket – og meget tyder på, at det fortsætter. En udvikling, som vender de flestes forestilling om manglende praktikpladser på hovedet. 16 sjællandske virksomheder står nemlig klar til at underskrive praktikpladsaftaler med nye lærlinge fra sommeren 2017! Så er du parat til at starte din erhvervsuddannelse som murer- eller struktørelev den 16. januar 2017 – kan det blive dig, som bliver matchet med en virksomhed.

"Hvor det før i tiden plejede at være mange elever på EUC Sjællands praktikcenter, fordi de ikke kunne finde en praktikplads, sker det nu jævnligt indenfor flere fag, at vi må skuffe en mester, som ringer for at få en ny elev. Der er simpelthen 'tomt på hylderne' ", siger Karin Parbst, afdelingsleder for virksomheds- og praktikcentret på EUC Sjælland.

Kontakt os! - LINK

Mangel på faglærte bliver en udfordring

Den faldende tilgang af elever til erhvervsuddannelserne er en kedelig tendens. Hvor der ifølge Undervisningsministeriets hjemmeside i 2001 var ca. 32% af en ungdomsårgang, som valgte en erhvervsfaglig uddannelse (EUD), er tallet i 2012 faldet til kun ca. 20%. Samtidig viser en analyse udarbejdet af Dansk Byggeri, at mange faglærte er på vej på pension i de kommende år og at vi i 2025 vil mangle godt 14.000 faglærte, hvis kurven ikke snart knækkes.

Fordelene som håndværker er mange

Med mulighed for at tjene penge med det samme, praktikpladsgaranti, få rørt kroppen såvel som hjernen, arbejde i et team eller blive selvstændig, jobsikkerhed og med rig mulighed for at videreuddanne sig på lige fod med dem, der har valgt den gymnasiale vej, så skulle man tro, at mange flere ville vælge, at uddanne sig som håndværker - men sådan er virkeligheden desværre ikke …

Så hvorfor mangler erhvervsskolerne elever?

Karin Parbst fortsætter: "Der har udviklet sig en tendens i samfundet hvor håndens arbejde ikke agtes lige så højt som åndens arbejde. Det er en ærgerlig udvikling da vi har brug for mange flere dygtige håndværker og da det at være håndværker er meget tilfredsstillende og udviklende for mennesker. " smiler Karin Parbst. "Og de unge mennesker, som vælger en erhvervsuddannelse, går en lovende fremtid i møde i bygge- og anlægsfagene, der er i rivende udvikling og med gode jobmuligheder".​

Struktoer lærlinge søges (2).jpg Struktoer lærlinge søges (3).jpg
​​Struktoer lærlinge søges (1).jpg Struktoer lærlinge søges (5).jpg

 ​

Faktaboks:

Elever skaber kunst »

14.12.2015
 

Tømrerelever og kunstner bygger med fantasien til Copenhagen Christmas Festival

Alt ud af ingenting!

... var ordene fra tømrerelev på EUC Sjælland Casper Mortensen, da han blev bedt om at sætte ord på hans oplevelse i forbindelse med projektet ”Remake Christmas” med designer og kunstner Thomas Dambo i spidsen. Genbrugsposen er blevet rystet og et eventyrhus er opstået - tro mod den bæredygtige tanke og tro mod materialerne, men med alle regler om rette linjer sat over styr. Den helt rette juleagtige atmosfære er hermed skabt på Nikolaj Plads i København.

”At bygge noget der er helt skævt og ende med at skabe kunst - det må være sundt for de unge tømrerelever. Med vaterpas som obligatorisk hjælpemiddel - er de vant til at skulle holde sig minutiøst til fastlagte tegninger og præstere ud fra disse, så bliver det på én gang udfordrende at sætte de gængse regler over styr. Det er jo nogle helt andre præmisser,” fortæller han.

Lige rundt om hjørnet ved Storkespringvandet vader man lige ind i et lille stykke eventyr. Den brostensbelagte plads foran kirken der danner rammen omkring det skæve eventyrhus, emmer på én gang af kreativitet og kaos. Men man er ikke i tvivl om, at der er styr på arbejdsgangen. Blandt værktøj, træpaller, kasserede valgplakater og mennesker der stopper op udelukkende fordi de ikke kan lade være med at kigge, arbejder tømrerelever side om side med kunstneren Thomas og hans assistent Hector … og det er ren win win for både kunstner, ansatte og tømrerelever.

Grundtanken bag projektet handler om at vise, at vi med lidt god fantasi sagtens kan holde en god og smuk jul, hvor vi selv skaber værdien i stedet for at købe den. Netop den tanke hænger fint sammen med inddragelsen af tømrereleverne fra EUC Sjælland. For nok er de god og uundværlig arbejdskraft for et projekt som dette, men de får noget helt unikt med sig - både i deres udvikling som enkelte individer og naturligvis i deres uddannelsesforløb som tømrere. ”Jeg har lært at slippe tøjlerne lidt ... det har været udfordrende at sætte min perfektionisme over styr, fordi huset netop ikke skulle bygges ud fra de gængse regler - med dét her projekt, har det været helt modsat og samtidig kunst - det har været vildt inspirerende og jeg er stolt over at have været med,” fortæller Casper.

”Det passer så fint i projektets ånd, at det har været unge studerende, der har været med til at skabe rammen omkring det,” supplerer kunstneren ... ”og de er stolte, det er jeg glad for. Det er rart at give dem sådan en oplevelse med på vejen.”

 

Eventyrhuset eller værkstedet - om man vil, kan besøges hver dag fra klokken 11-19 frem til den 20. december. Sammen med enten Thomas Dambo eller hans team, kan man slå sig ned en stund i husets genbrugsværksted og forvandle affald til personlige gaver.

 

 

FAKTA

De fire elever fra EUC Sjælland er:

Casper Mortensen er tømrerelev og skal til svendeprøve i efteråret 2016. Han er 22 år og bor i Næstved.
Ditte Lund Jørgensen er EUX-tømrerelev og skal til svendeprøve til sommer. Hun er 20 år og bor i Næstved
Mikas Hemmje Frederiksen er tømrerelev og skal til svendeprøve til foråret. Han er 21 år og bor i Tureby.
Yadu Prasat Adhikari er relativt ny tømrerelev. Han er 22 år og bor i Haslev.

 

  • Remake Christmas er en del af Copenhagen Christmas Festival.
  • Remake er et koncept, som tidligere har fundet sted på Images Festival, Skanderborg Festival og Roskilde Festival.
  • For yderligere information om Thomas Dambo: www.thomasdambo.dk

 

Intra

Overblikket på tværs »

27.03.2015
 

Særligt samarbejde giver store resultater

På kanten af kridtbruddet på Stevns står nu et særligt bygningsværk. ”Overblikket” hedder det, og sætter man sig på den fine bænk der står der, så er man ikke i tvivl om, hvor navnet kommer fra. Her har man det fulde overblik over den hvide kridtudgravning med det turkise vand i bunden, og kig helt ned til Østersøen og op til den åbne himmel.

Pejlemærket ligger på cykelruten mellem Berlin og København og er ment som et sted, hvor man stopper op og nyder den særlige natur og måske spiser sin madpakke. Det er Østdansk Turisme, EUC Sjælland og Stevns Kommune, som er gået sammen om at etablere det nye pejlemærke for cykelturister, som er tegnet af NORRØN Arkitekter.
Men selve opførelsen har også krævet et særligt overblik.

Lige siden starten har det været planen at elever fra EUC Sjælland som er i skolepraktik, har skulle opføre den bygningsværket. Men, heldigvis for eleverne, har mange af dem været i praktik hos forskellige mestre. Det har dog givet udfordringer i forhold til byggeriet, som skulle være færdig til forårets cykelsæson.

Derfor har et helt særligt samarbejde på tværs af EUC Sjælland fundet vej. Det er et samarbejde mellem instruktør i Praktikcentret, Ole Sørensen og John Larsen, der er faglærer på hovedforløb3 murer, hvor eleverne får direkte undervisning i teori og praktik – og helst på en byggeplads. Ikke det typiske samarbejde. Og det har også krævet en stor vilje og overblik at få det på plads.

Da fundamentet blev støbt var blandt andre Ronni Petersen, struktørelev med på holdet. ”Jeg er ny i faget, men man lærer det jo på en helt anden måde herude end inde på skolen – og så er udsigten jo meget bedre,” smilede han og kiggede på den udsigt, som turisterne også kommer til at nyde.
Murereleven, Chris, fra Det Lille Murerfirma i Haslev, var ihærdig med mørtel og murerske, da de sidste sten skulle ligges. ”Det har været meget fedt at være med her og arbejde mange sammen. I mit firma arbejder vi ikke så tit i store sjak, så det har været udfordrende – og sjovt,” siger han i en lille pause.

De to underviseres vedholdenhed og dygtige elevers håndelag sikrede dog færdiggørelsen, og de kunne derfor være stolte, da Overblikket blev indviet torsdag før påske. Der var officielle taler og klipning af rødt bånd – og så selvfølgeligt grillede pølser til at få varmen på.

Pejlemærke indvielse

Uddannelse i palmernes skygge »

16.12.2014
 

Solskin og 25 grader er ikke ferievejr

Uddannelse i palmernes skygge

Selvom det er mere end 25 grader i skyggen under palmerne, så ligger Annika Halling ikke ved poolen. Sammen med to andre tømrerelever fra EUC Sjælland er hun nemlig i praktik på den græske ø, Chios. Det er der kommet meget mere end håndværksviden ud af.
”Jeg var virkelig nervøs inden vi skulle af sted, for jeg er ordblind og meget dårlig til engelsk,” siger Annika Halling, der er i lære som tømrer. Men hun går ikke og gemmer sig og er flov. Hun står med rank ryg og stort smil. Hun er stolt. Og det har hun også al mulig grund til at være, for selvom det ikke var en let beslutning, så greb hun chancen for at komme ud og stå på egne ben.
”Det er jo ikke bare ting om tømrer jeg har lært,” stråler Annika, ”jeg har lært rigtig meget om mig selv, og at jeg sagtens kan det jeg vil."

En ny forståelseWww Håndlavede Døre Og Vinduer

I tre uger var Annika af sted i Grækenland sammen med Alexander Kristoffersen og Jesper Kargo Johansen, alle fra EUC Sjælland.

De arbejdede i et lille tømrerfirma med to svende, en kontordame og chefen Niklos Kladias. Ikke så anderledes end en mester i Danmark. Men en helt anden måde at være tømrer på. Grænserne for tømrerhåndværket er mere flydende. ”Jeg lavede blandt andet også en del snedkerarbejde og skulle også male,” fortæller Annika, der også var den første kvindelige håndværker, som grækerne nogensinde havde set. ”De kiggede godt nok meget, da jeg dukkede op i arbejdstøj. Men jeg fik lov at prøve alle tingene, ligesom drengene.”
Svendende i det lille firma kunne ikke tale engelsk, så der blev lavet mange fagter. Men de unge fik også brugt hænderne på håndværksarbejde. ”Der er ikke så mange færdiglavede materialer dernede, så alt skulle laves fra bunden. De døre og vinduer vi var med til at lave, dem var jeg også med ude at montere i et sommerhus,” fortæller Alexander og viser billeder af den fantastiske udsigt over havet, som han nød, mens han arbejdede i palmernes skygge.

Det var ikke kun opgaverne, som var anderledes end hjemme. Arbejdstempoet var noget langsommere, og det undrede de unge. I hvert fald ind til det blev rigtigt varmt. ”Så kan man jo ikke knokle en hel, lang dag,” siger Alexander. ”Nej, og så var det jo blækspruttesæson,” føjer Jesper til. Det betød, at den ene svend bare tog fri, da blæksprutterne kom ind i bugten ved den lille havneby. Sådan gør man jo ikke lige i Danmark. Til gengæld arbejder svendende jo også i weekenderne, hvis mester beder dem om det.

Udover et stærkt venskab og sjove oplevelser, så er de tre unge enige om, at praktikken i udlandet har givet dem en større faglighed og mere hår på brystet ”-altså i overført betydning,” griner Alexander.

 

Www Mester Sammen Med Jesper Og Annika

Nyt vartegn bygges af elever »

28.11.2014
 

På kanten af Stevns Kridtbrud bygges et særligt pejlemærke

Ved Stevns Kridtbrud er man netop gået i gang med at bygge et særligt pejlemærke. Formanden for Natur-, Fritids- og Kulturudvalget Bjarne Østergård Rasmussen glæder sig til det står færdigt: ”Med det nye pejlemærke får Stevns Kommune et nyt vartegn, som vores mange cykelturister kan nyde godt af på vejen gennem det smukke stevnske landskab”

”Jeg er særligt glad for, at så mange gode kræfter har kunnet finde sammen om et godt, fælles projekt,” siger Bjarne Østergård Rasmussen om det nye pejlemærke ved Stevns Kridtbrud.

Østdansk Turisme, EUC Sjælland og Stevns Kommune er gået sammen om at etablere et nyt pejlemærke for cykelturister. Pejlemærket ligger på cykelruten mellem Berlin og København, og er en del af Danmarks største cykelturismeprojekt: Powered by Cycling: Panorama.

Læring i virkeligheden

Stevns Kridtbrud (Omya A/S) lægger jord til pejlemærket, som bygges af elever fra EUC Sjælland og kommunens Stjernehold. Byggeriet af det nye pejlemærke foregår i løbet af efteråret og så længe vejret tillader det, og står klar til foråret, hvor cyklerne bliver taget frem fra vinterhiet igen.

”For vores elever er det meget motiverende at få lov til at være med i hele samarbejdet med arkitekten og at bygge noget særligt,” fortæller virksomhedscenterchef Ole Nørvang-Holm fra EUC Sjælland. Ronni Petersen, som er en af eleverne, der er med til at bygge pejlemærket nikker. ”Jeg er ny i faget, men man lærer det jo på en helt anden måde herude end inde på skolen – og så er udsigten jo meget bedre,” smiler Ronni Petersen og kigger på den udsigt, som turisterne også kommer til at nyde.

Naturlig turisme

Netop naturen og udsigten er helt særlig, når man bliver løftet endnu højere op og kan nyde både Østersøen i baggrunden og kigget de 60 meter ned i kridtgraven.
”Med pejlemærkerne får cykelturisterne en spektakulær visuel oplevelse og derudover et oplagt sted at holde en pause på turen. Der er cykelparkering, siddepladser til frokosten og informationstavler der beskriver området,” forklarer Karen Lilleør, projektkonsulent hos Østdansk Turisme og fortsætter, ”Vi arbejder på at fastholde den positive udvikling ved at etablere tre pejlemærker mere efter årsskiftet, så rækken af arkitektoniske vartegn skaber en sammenhæng i den danske del af ruten mellem København og Berlin og giver den identitet.”

Du kan se en lille film fra byggeriet her
Pejlemærke Www

Fakta

Powered by Cycling: Panorama er et projekt til 25. mio. kr., der primært er finansieret af midler fra Den europæiske fond for regional udvikling og Erhvervsministeriet. Projektet skal bl.a. opgradere den danske del af cykelruten Berlin-København, herunder etablere arkitekttegnede pejlemærker langs ruten. Det første findes allerede på Hesnæs Havn på Falster, det næste er altså netop nu under opførelse ved Stevns Kridtbrud på Stevns.

Det stevnske pejlemærke iscenesætter den storslåede udsigt over Stevns Kridtbrud og fortæller historien om kalken og kridtet.

Der bliver etableret udsigtsplatform, bænk, læ og cykelparkering. Pejlemærket ligger desuden, som et punkt på trampestien langs Stevns Klint og bringer nye oplevelser og perspektiver til de vandrende turister på Stevns.

NORRØN Arkitekter har tegnet begge pejlemærker.

Pejlemærket opføres af elever på EUC Sjælland, i samarbejde med Stjerneholdet i Stevns Kommune.

Stevns Kridtbrud, OMYA A/S har stillet arealet til rådighed og pejlemærket overdrages efterfølgende til Stevns Kommune, der står for vedligehold af pejlemærket fremadrettet.

 

Et lille kig ind i hverdagen »

06.10.2014
 

Pernille Rosenkrantz-Theil (S), frisk, glad og smilende politiker med et intelligent glimt i øjet og hænderne skruet rigtigt på, har i tre dage været i skolepraktik som tømrerlærling på EUC Sjælland.

Pernille har henover året været på besøg hos en række erhvervsskoler, men tog skridtet videre da hun, af skolepraktik-instruktør Frank Nielsen, blev inviteret til at prøve praktikken på egen krop. Det har resulteret i tre dages regulært tømrerarbejde, en masse faglige finurligheder i værkstedet, skæg og ballade, snak over kaffen om løst og fast ... og ikke mindst en indsigt i og en fornemmelse for det flow, der er i de unges hverdag i skolepraktikcenteret på EUC Sjælland.

Om motivationen bag besøget i skolepraktikken fortæller hun: ”Jeg ville gerne møde de unge og faglærerne ude på skolerne for at høre fra dem selv, hvilke udfordringer de stilles overfor i en tid, hvor der er rift om praktikpladserne ... og så ville jeg gerne selv spørge de unge, hvad de synes om at være i skolepraktik og hvordan de tackler hverdagen? Derfor takkede jeg ja til Franks udfordring”.

Pernille CSom hun står i arbejdstøj, sikkerhedssko og høreværn ved saven, falder hun fint ind blandt gutterne på værkstedet. Og hun smiler et stort smil, da Frank langer hende en sandwich og spørger, om hun vil med til frokost. ”Det er rart at være ude i virkeligheden på en rigtig arbejdsplads. Jeg savner det faktisk”. Til den kommentar smiler Frank og tilføjer: ”Jeg håber bare, at du har følt dig som en af gutterne!?”

Og adspurgt - om det er svært at blive kastet ud i arbejdet - ”fransk lås*”, svarer hun: ”Nej, ikke savedelen men det er alle de der små tricks der er svære, når man er sådan en byggemarkeds-type som jeg”.

Praktikcenterchef på EUC Sjælland kiggede også forbi tømrerværkstedet for at møde Pernille og snakke med hende om nogle af de udfordringer, der kan være i forbindelse med de regelsæt, der er defineret fra regeringens hånd. ”Det er rigtigt fint at få mulighed for at snakke med en politiker som Pernille, der kan være med til at løfte problematikker ind i en politisk verden”. Karin ønskede sig mere fokus på skolepraktik-elevers orlovsmuligheder. Men også debatten omkring voksenlærlinge-lønnen optog dem begge ”SKP-lønnen for voksen-lærlinge som forsørgere er for stram - der er simpelthen en forkert struktur på området”, kommenterede Pernille.

”Gutterne har fortalt mig, at de allerhelst så sig selv i en virksomhed i den virkelige verden hvor man har rigtig kundekontakt. Men det er stadig vigtigt, at skabe fokus omkring hvor meget SKP rent faktisk kan”. Der er naturligvis forskel på, hvad der tilbydes eleverne i virksomhederne - her tænker jeg især på kundekontakten, men skolepraktikken kan noget meget fint omkring selve håndværket, fordi der er tid til at nørde. Det er godt at have fokus på håndværket ... vi har jo alle sammen set, hvor skandaløst ringe ting kan laves, hvis det ikke kommer fra en uddannet håndværker”.

Pernille BHelt grøn er hun nu ikke. Pernille har altid haft en stor interesse i at konstruere ting ... og særligt i træ. ”Det passer godt til mit temperament, at man kan komme relativt langt på kort tid”. Derfor er tømrer-afdelingen et godt sted for mig at starte”, fortæller hun. ”Hvis ikke jeg skulle være politiker, ville jeg have valgt en levevej, hvor man kan kombinere det boglige med det praktiske - som en ingeniør for eksempel”.

Men ud over interessen for tømrerfaget er der naturligvis også en mere dybdegående interesse i- og grund til, at hun synes, det er vigtigt at komme ordentligt på besøg. ”Man bliver nødt til at snakke med folk, for at kunne lave de regler der er nødvendige”, fortæller hun. ”Og jeg kommer ikke hjem uden at have noget politisk med til lovgivningsprocessen”.  Adspurgt om hun havde været glad for at være på besøg, svarede hun prompte og med et lille finurligt smil: ”Jeg har fået et fint lille kig ind i hverdagen og jeg ville så absolut gøre det igen”!

 

*”Fransk lås” Er en kompliceret samling af to stykker til at øge tømmerets længde med. 

Mød EUC Sjælland på Almene Boligdage i Bella Center »

03.09.2014
 

EUC Sjælland har sammen med Dansk Byggeri og BL en fælles stand på Almene Boligdage i Bellacentret 5.-6. september 2014.

Standen har finder du på D8 og hedder ’Få mere ud af din byggesag’.

Den er placeret under temaet ’Velfærd til alle’.

Det er muligt at møde en murerfaglærer og -elever, samt repræsentanter fra Praktikcentret

BL = Danmarks Almene Boliger er en interesse- og brancheorganisation for ca. 550 almene boligorganisationer med tilsammen 560.000 boliger - eller hver 5. danske bolig.

Praktikcentrets chef udtaler »

15.04.2014
 

Hvorfor har vi overhovedet fået praktikcentre i Danmark?

Jamen det er bredt politisk besluttet, at man gerne vil sikre, at unge, som starter på en erhvervsuddannelse, også kan gøre den færdig.

Så det er en uddannelsesgaranti. Og garantien består i, at elever, som har gennemført et grundforløb og ikke har fundet en praktikplads, kan komme i et praktikcenter. I 2013 har vi optaget 400 elever i praktikcentret, og hvis ikke vi havde haft praktikcentret, havde eleverne ikke kunnet gennemføre uddannelsen.

Er man så stavnsbundet dér – i praktikcentret?

Nej, tværtimod. Det er ikke meningen, at man skal være i praktikcentret resten af sin læretid; det er en meget udbredt misforståelse. Meningen er, at praktikcentret, som en del af den uddannelsesgaranti, skal hjælpe den enkelte elev med at finde en praktikplads ude i en virksomhed - og så lange perioders praktik som muligt. Der er jo forskellige muligheder; lange aftaler, korte aftaler, delaftaler og restaftaler.

Hvad er forskellen på praktikplads & læreplads?

Praktikplads og læreplads er faktisk det samme.

Kvoter ødelæggende for sikkerhedsnettet under elever uden praktikplads

I 2014 har vi allerede afvist en del elektrikere og en del struktører. For 2014 (også 2013) og forventeligt også 2015 har folketinget fastholdt kvoteordningen (adgangsbegrænsning) indenfor tømrer, automekaniker, elektrikere og struktører. Kvoteordningen/adgangsbegrænsningen betyder, at vi ikke kan optage alle de elever, vi gerne vil. Det er rigtig ærgerligt, at man ikke vil give dispensation i disse år, indtil man kommer med erhvervsskolereformen. Vi er naturligvis oprigtigt frustrerede over situationen, da flere dygtige, motiverede og engagerede elever uden praktikplads pga. kvoteordningen ikke kan færdiggøre deres uddannelse.

Vekseluddannelsessystemet har aldrig været bedre end en virksomhed man kommer ud i. Hvis man er uheldig, kommer man i end dårlig virksomhed

Dét vekseluddannelsessystem, vi har i Danmark, betyder, at når man er færdig med sit grundforløb, skal man ud i en praktik – altså ud til et lærested og være – indtil man kommer til sit næste hovedforløb (skoleforløb). Hvis man er heldig, kommer man ud i en rigtig god virksomhed, hvor man lærer en masse, som ved, hvordan man skal uddanne mennesker, hvad et uddannelsesforløb er, og hvordan man skal få kvalificeret arbejdskraft.

Når man nu ikke kan finde en læreplads, er det op til os i praktikcentret at skabe ordentlig kvalitet, som hvis man var i en god virksomhed; helst ligeså god som den bedste virksomhed Praktikcentereleverne skal have relevante opgaver, opnå deres uddannelsesmål og lære at forstå generelle arbejdsmarkedskompetencer (arbejdsmoral, mødestabilitet samt krav til kvalitet i opgaverne og tempo). Vi kan ikke altid tilbyde de samme læringsmuligheder; bl.a. er der stor forskel på de tilgængelige ressourcer. Hos os er der mange unge samlet og ikke én medarbejder til hver. Ligesom de fysiske rammer i virksomheden ofte er anderledes større end mulighederne i praktikcentret. Men vi har den mulighed at vi kan få dem udi praktik så meget som muligt. Samtidig skal vi blive bedre til dialog med de enkelte virksomheder om, hvad god kvalitet i oplæringen er.

Tidligere hed det skolepraktik, nu hedder det praktikcentre

Noget af det nye er, at praktikcentrets opgave er, at skabe god kvalitet. Bl.a. sikrer vi gennem evalueringer, at virksomhederne såvel som egne rammer er et godt sted at være og et godt sted at lære. Når elever kommer tilbage til os efter at have været i praktik, evaluerer vi ligeledes på, hvad de har lært. I den ny lovgivning stilles krav om højnet kvalitet og krav om evaluering af kvaliteten i praktikcentrene. Vi evaluerer nu på flere niveauer (elev, virksomhed og internt). Det er nyt at evaluere, og jeg tror på, det kommer til at betyde noget for kvaliteten.  

Hvad er et praktikcenter? »

30.01.2014
 

50 praktikcentre i hele landet skal forbedre skolepraktikken og bane vejen for praktik hos en arbejdsgiver