Sommerens første EUX student »

22.06.2020
 

Sune er sommerens første EUX student fra EUC Sjælland.

Sommerens første EUX student i Køge ved EUC Sjælland har netop overstået sin sidste eksamen. Det er Sune Bjergsted Hansen på 22 år fra Sandved, der kunne fejre en fantastisk dag, hvor livet på ungdomsuddannelsen afløses af drømmen om en karriere som maskinmester.

En tilfreds og glad Sune Bjergsted Hansen på 22 år er sommerens første EUX student fra EUC Sjælland i Køge. Forældrene er begge meget stolte af deres søn, der har arbejdet stålfast på at fuldende sin uddannelse.

 

EUX åbner døre til et utal af muligheder

Sune Bjergsted Hansen har de seneste tre år og 8 måneder taget kombinationsuddannelsen EUX, der forener almene gymnasiale fag med en håndværksmæssig grunduddannelse som smed i Køge på EUC Sjælland.

"Der åbner sig mange døre nu, der er ikke det, jeg ikke kan nu. Som udgangspunkt er alt en mulighed. Det er derfor, jeg valgte en EUX uddannelse. Jeg kan klart anbefale det til andre. Man skal være klar på knokle og tilegne sig meget viden på kort tid, så hvis man kan det, er der rigtig mange gode muligheder bagefter," fortæller Sune. 

 

Maskinmesterdrømme og endelig ferie

Fremtidsplanerne er allerede lagt. Sune har indtil videre været lærling ved Kongskilde Maskinfabrik i Sorø og har nu søgt ind på maskinmesteruddannelsen, som han skal starte på efter sommerferien. 

"En maskinmester er lidt en avanceret altmuligmand. Der er rigtig gode muligheder inden for industrien, da næsten alle har en maskinmester ansat. Jeg var til et spændende arrangement på Maskinmesterskolen i København, hvor man også mødte forskellige virksomheder for at se, hvordan erhverslivet samarbejder med skolen," fortæller Sune. 

Lige nu har Sune veloverstået et omfattende eksamesprojekt om svejsning.

"Jeg har undersøgt svejsninger, og hvad der sker på det molekylære niveau, når man svejser. Man kan sige en svejsning er en svejsning, men det er det i realiteten ikke, det er et meget bredt term. Det var mig selv, der valgte emnet, da det er min store interesse," fortæller Sune.

Lige nu fejrer Sune dagen med sin nærmeste familie og så står den på sommerhusferie i Jylland. 

 

FØRSTE EUX STUDENT

Sune Bjergsted Hansen, 22 år, bosat i Sandved. EUX-smed, læreplads ved Kongskilde Maskinfabrik i Sorø.

 

FAKTA OM EUX

EUX er den erhvervsfaglige studentereksamen - og hermed en erhvervsuddannelse kombineret med gymnasiale fag.

Uddannelsen er adgangsgivende på samme niveau som andre gymnasiale uddannelser - og herved er det muligt at tage videregående uddannelser og suppleringskurser

Eleverne får både svendebrev og studenterhue

Et EUX-forløb varer 4-5 år afhængigt af, hvilken uddannelse der vælges

EUC Sjælland udbyder syv uddannelser som EUX: tømrer, struktør, murer, elektriker, smed, personvognsmekaniker og vvs-specialist.

Læs mere om EUX her.

Sommerens første EUX student »

25.06.2019
 

Allan Borch Olsen er sommerens første EUX student fra EUC Sjælland.

Den første EUX student fra EUC Sjælland er netop sprunget ud i verden. Det er Allan Borch Olsen på 21 år fra Greve, der kunne fejre en dejlig dag, hvor livet på ungdomsuddannelsen afløses af nye spændende fremtidsdrømme.

 

Det er en lettet og glad Allan Olsen Borch på 21 år, der krammer sin mor og far. Han er årets første EUX student fra EUC Sjælland i Køge. Forældrene har ventet i spænding på Allan, der har arbejdet gævt på at fuldende sin eksamen.

 

EUX er det nye sort

Allan Olsen Borch har de seneste tre år og 8 måneder taget kombinationsuddannelsen EUX, der forener almene gymnasiale fag med en håndværksmæssig grunduddannelse i Køge hos EUC Sjælland.

 

"Der åbner sig mega mange muligheder med en EUX uddannelse. Jeg synes, man skal se uddannelsen som det nye sort. Folk skal få øjnene op for, at man kan både kan bruge denne uddannelse på samme vilkår som en STX - en studentereksamen fra et alment gymnasium. Men også hvis man vil gå videre inden for håndværksfagene," siger en glad Allan Olsen Borch.

 

Ungdomsuddannelse der åbner døre til mange drømme

Planerne er mange og rige for Allan, der indtil videre har flere ting, han gerne vil have fokus på i den nærmeste fremtid. Først og fremmest skal han arbejde som tømrer i Store Hedebyg Enterprise A/S, hvor han har været i lære.

 

"Det er lidt ligesom at have fået et kørekort, nu skal jeg ud og bevise, at jeg kan køre. Jeg er blevet behandlet rigtigt godt på min læreplads, og skal arbejde der. Vi kommer ud på spændende, store industrielle opgaver, så det glæder jeg mig til," siger Allan.

 

I og med at han nu også har et studentereksamensbevis i hånden, har det åbnet døre til endnu flere muligheder end håndværkerfaget for fremtiden.

 

"Jeg har tænkt på at læse videre på DTU på en uddannelse, der hedder bygningsingeniør med fokus på infrastruktur og byggeri, " siger Allan og understreger at kommende elever på EUX skal tænke over, hvor mange muligheder der er bagefter uddannelsen.


Så skal der festes

Nu er rejsen på EUX slut, og det er tid til farvel med de mange venner, Allan har fået i både Køge og Næstved.

 

"Det er lidt ligesom at kigge tilbage på en lang vej, hvor jeg nu er ved enden af ruten. Det er vemodigt at sige farvel til de venner, jeg har gået op og ned ad i flere år. Men nu skal der festes igennem, vi skal ud og køre i vogn og have det sjovt," siger Allan.

 

FAKTA OM EUX

EUX er den erhvervsfaglige studentereksamen - og hermed en erhvervsuddannelse kombineret med gymnasiale fag.

 

Uddannelsen er adgangsgivende på samme niveau som andre gymnasiale uddannelser - og herved er det muligt at tage videregående uddannelser og suppleringskurser

 

Eleverne får både svendebrev og studenterhue

 

Et EUX-forløb varer 4-5 år afhængigt af, hvilken uddannelse der vælges

 

EUC Sjælland udbyder syv uddannelser som EUX: tømrer, struktør, murer, elektriker, smed, personvognsmekaniker og vvs-specialist.

Læs mere om EUX her.

Sommerens første EUX-student »

25.06.2018
 

- Godt klædt på til fremtiden

Sommerens første EUX-student er godt klædt på til fremtiden

Grå skyer havde bredt sig på himlen over EUC Sjællands campus i Køge. Men det satte ikke en dæmper på Anders Garbacz Hansens humør. Han er nemlig sommerens første EUX-student. Når studenterhuen først er i hus, betyder det ofte et punktum for ungdomsuddannelsen. Men Anders er stadig under uddannelse lidt endnu, inden han både kan kalde sig for student og færdigudlært tømrer.

Det var en lettet ung mand, der trådte ud af lokalet efter en veloverstået sidste eksamen.

- Det er rigtig rart, at være færdig med gymnasiefagene. Nu har jeg kun svendeprøven tilbage til september, fortæller den 20-årige nybagte student med et stort smil på læben.

Som Anders selv beskriver, er han først helt færdig med sin EUX-tømreruddannelse til efteråret. Sidste trin er hans svendeprøve, der afslutter fire års hårdt arbejde.

Kombinationen af en interesse for håndværkerfaget og udvidede fremtidsmuligheder kendetegner netop EUX-uddannelsen. For Anders var det også et specifikt håndværk, der var vejede tungt i hans uddannelsesvalg. Han ville gerne være tømrer, men fik af vide, at hans høje karaktergennemsnit fra folkeskolen, ikke pegede ham i håndværkerretningen.

- Så jeg valgte, at starte på EUX for at se hvad det kunne blive til. Senere hen kom jeg på, at jeg rigtig gerne ville være bygningskonstruktør, fordi jeg godt kunne lide at tegne. Jeg har dog i den senere tid fået øjnene op for programmering, da det er noget jeg er god til.

Med hans færdiggjorte EUX har han rig mulighed for at læse videre – hvad enten det er til bygningskonstruktør, programmør eller noget helt tredje. Samtidig kan han også blive ved håndværket, og arbejde som tømrer. Det er i hvert fald planen for nu.

- Når jeg er færdig med EUX, vil jeg arbejde som tømrer i et stykke tid. Jeg synes man får et bedre billede af virkeligheden, når man går ude på arbejdspladsen. Det vil jeg bruge senere hen, når jeg skal i gang med noget andet, som eksempelvis at læse videre.

 

Højt ambitionsniveau og mange bolde i luften

På EUX er der meget, der skal læres og erfares i løbet af en kort tidsperiode. Men det har Anders ikke set som en ulempe.

- Det har ikke været noget problem for mig, og jeg har faktisk godt kunne lide det. Man har omkring et halvt år hvert sted (red. henholdsvis skole- og praktikforløb), og det giver én tid til at omstille hjernen fra at være hos mester og så tilbage til gymnasiefagene.

Jens Sønderholm Skovmøller, underviser på EUC Sjælland og Anders’ lærer i det afsluttende eksamensprojekt, mener også at EUX-uddannelsen er særligt attraktiv.

- På papiret er uddannelsen fuldstændig rigtig til den håndværker, der vil lidt mere. Han får et indsigt i planlægningsprocesser, den bagom liggende lovgivning, og generelt mange områder, som håndværkerfaget ikke kan give ham alene. Samtidig får han også en større forståelse for andre fagområder.

De fleste studenter kan se frem til en velfortjent sommerferie efter deres sidste eksamen, men det er ikke tilfældet hos Anders.

- Jeg er tilbage hos mester fra på mandag af, slutter han af, inden han tilslutter sig familie og venner, der er kommet for at fejre hans milepæl.

 

FØRSTE EUX-STUDENT

 • Anders Garbacz Hansen, 20 år, bosat i Køge, EUX-tømrer, læreplads hos Albertslund Tømrer & Snedker A/S.

FAKTA

EUX er den erhvervsfaglige studentereksamen, og hermed en erhvervsuddannelse kombineret med gymnasiale fag.

Uddannelsen er adgangsgivende på samme niveau som andre gymnasiale uddannelser, og herved er det muligt, at tage videregående uddannelser og suppleringskurser.

Eleverne får både svendebrev og studenterhue.

Et EUX-forløb varer 4-5 år, afhængigt af hvilken uddannelsesretning der vælges.

EUC Sjælland udbyder syv uddannelser som EUX: tømrer, struktør, murer, elektriker, smed, personvognsmekaniker og vvs-energispecialist.

Der er nok at være stolt af »

01.09.2016
 

Medaljer, huer og svendebreve til EUX

Omgivet af flag, gaver og glade familier, modtog 17 EUX-elever onsdag, deres svendebreve i Køge.

For anden gang nogensinde sendte EUC Sjælland et kuld færdiguddannede EUX-elever ud i verden, da de ved en lille ceremoni fik overleveret deres svendebreve. Tommy Eriksen fra 3F uddelte svendebreve til tømrereleverne, og gav alle en lille tale med på vejen – ”Der er nok at være stolt af! I har knoklet for det og fået hele to uddannelser med jer på bare fire år. Det kræver at man maser på, og det har I gjort.”

Blandt de nyuddannede var to som fik medaljer ved deres svendeprøver i foråret. Ditte Lund Jørgensen fra Næstved har læst EUX Tømrer og fik en sølvmedalje for sin svendeprøve, mens Jonas Meldal fra Lyngby modtog bronze i sin prøve til murerfaget.

I juni fik de alle 17 den flotte EUX-studenterhue på samtidig med HTX-eleverne på EUC Sjælland, men nu er de helt færdige med deres EUX-uddannelser. Foran dem står alle døre åbne, for med både et svendebrev og en studenterhue er der mange muligheder for at videreuddanne sig.

   

FAKTA

EUX er en erhvervsuddannelse kombineret med gymnasiale fag

Uddannelsen er adgangsgivende på samme niveau som andre gymnasiale uddannelser, det vil sige til videregående uddannelser og suppleringskurser

Eleverne får både svendebrev og studenterhue – sidstnævnte med gråt og rødt bånd

Et EUX-forløb varer 4-5 år, afhængigt af hvilken uddannelsesretning man vælger

EUC Sjælland udbyder syv uddannelser som EUX: tømrer, struktør, murer, elektriker, smed, personvognsmekaniker og vvs-energispecialist

 

Helt og aldeles færdige »

04.09.2015
 

... på den gode måde - og fyldt med drømme om fremtiden, er nu de første EUX-studenter på EUC Sjælland. For første gang overrækkes både svendebrev og studenterhue på én gang - et samlet bevis på, at de nu er EUX’ere. 

Det var formand for fagkomiteen og næstformand i bestyrelsen på EUC Sjælland Peter Jakobsen, der i går mandag overrakte beviserne til de seks glade ny-udlærte. De har nu udstået deres læretid og selvom de fik huen på allerede i juni, var det stort at være helt færdige.

”Man skal være både flittig og dygtig, for at være blevet helt og aldeles færdig med sin EUX,” sagde Peter Jakobsen i sin tale til de seks ... ”Et svendebrev forpligter - vores arbejde skal være i orden, så vi kan leve op til den faglige stolthed der præger tømrerfaget.” Og stolte er de! ”Jeg har udviklet mig meget de sidste fire år og det var det helt rette valg ... byggebranchen er det rigtige sted for mig” fortæller Sandra, der nu er ansat hos tømrerfirmaet Jakobsen og søn i Næstved. ”Jeg vil gerne have et par års erfaring inden jeg skal læse videre til enten bygningskonstruktør eller byggekoordinator” smiler hun og skåler med resten af flokken.

Kristian Scholkman derimod, har som den første EUX’er kastet sig over videreuddannelse. ”Man skal se fremad og overveje sin fremtid,” siger han og blinker glad ... ”men man skal lade være med at forelske sig under eksamen! Det kan godt have en vis indvirkning på karaktererne.” Heldigvis gjorde EUX-beviset sit og førte til optagelse på Erhvervsakademi Sjælland hvor han er startet som studerende på første semester af bygningskonstruktør-uddannelsen og han er altså dermed den første EUX’er der tager den direkte vej til videreuddannelse.

Flere og flere vælger kombinationsuddannelsen. ”Det er vi naturligvis glade for”, fortæller EUX-koordinator på EUC Sjælland Ivan Hansen. ”Men det er samtidig vigtigt, at skolerne gør eleverne klart, hvad det er de går ind til! Det er vigtigt, at de har potentiale for både den praktiske del og den gymnasielle”, siger han. ”Måske har de allerede en ide om hvilken stolt håndværksmæssig tradition de vil følge – måske har de ikke!? Det er derfor vores fornemmeste opgave på EUC Sjælland, at vise dem hvad det vil sige, at tage en ungdomsuddannelse her hos os, og vi gør meget ud af, at forventningsafstemme med Ungdomsvejledningen om eleverne. Det er nemlig ikke kun et spørgsmål om, at give de unge en uddannelse, men i høj grad et spørgsmål om, at skabe det rette engagement. På den måde får vi også vist mestrene rundt omkring i landet, at det kan betale sig at ansætte en EUX-lærling.”

Og trods de begyndervanskeligheder der følger med at være ”prøveklude” på en helt ny uddannelse vidner Sandras, Kristians og resten af holdets tilgang til uddannelsen, som om engagementet har givet pote!

Det er da også en stolt EUX-koordinator, der sender sine ”børn” afsted ud i den store verden. For godt fire år siden, var Ivan med til at starte EUX-uddannelsen og han er ikke i tvivl. ”Det har været en hyggelig rejse - fyldt med mangeartede kampe, men med en lykkelig afslutning – og jeg er stolt af dem!”

Tillykke fra EUC Sjælland!

De 6 elever er:

 • Sandra Jørgensen
 • Christoffer Søndergård Hansen
 • Kristian Scholkman
 • Lasse Rerrup
 • Liiam Michkey Just Petersen (havde ikke mulighed for at deltage i receptionen)
 • Magnus Dam Jacobsen (havde ikke mulighed for at deltage i receptionen)

Endvidere forventes Emil Lau Rasmussen og Mikkel Ørgaard Andersen at bestå svendeprøven i september og modtager den dag både EUX-bevis og svendebrev.

 

 

 

De allerførste EUX-studenter »

23.06.2015
 

Så skete det - champagnen blev poppet for de tre allerførste af slagsen - studenter og håndværkere på én gang.  ”Jeg er stolt over, at have været med til noget, som er epokegørende,” fortæller Ole Binderup som førte dem til den afsluttende eksamen.

Christoffer Søndergård Hansen fra Hårlev, Mathias Schamaitat - fra Tureby og Mikkel Ørgaard Andersen - ligeledes fra Tureby er netop trådt ud af eksamenslokalet og har som de allerførste fået den nye hue, med det grå og mørkerøde bund, sat på deres hoveder.

Det store tømrerværksted, de træder ud i, emmer af aktivitet ... der er spændte elever overalt og gang i en masse forberedelser på værkstedet. De tre kammerater med vidt forskellige drømme for fremtiden, udviser en fin samhørighed alt mens de venter på, at få deres afsluttende karakter ... og det er nervepirrende minutter at være vidne til.

De har netop afsluttet en gruppeeksamen i faget Teknikfag - Byggeri og energi. ”På 18 dage har vi været oppe i 7 mundtlige eksaminer - det har været lidt hektisk og det er lækkert, at det er overstået nu,” smiler en lettet Christoffer på 22 år. Han er til godt håndværk, fortæller han og har da også fået noget af det fineste af slagsen mellem hænderne. Gaven fra hans kæreste Josefine er nemlig Y-stolen fra Wegner.

Samme lettede udtryk er at finde på Mathias` glade ansigt. ”Endelig! Hvor er det dejligt at være nået her til ... nu glæder jeg mig til at komme på ferie.! Adspurgt hvad han drømmer om at bruge sin EUX-uddannelse til, kommer svaret promte. ”Efter sommerferien vil jeg læse videre til bygningsingeniør eller konduktør.”

Helt anderledes ser Mikkel på den nærmeste fremtid. Han har, siden studiestart i sommeren 2011, sparet sammen til en jordomrejse ”som skal starte i Afrika,” fortæller han med et genert smil på læberne. Da jeg startede på EUC SJælland, var min drøm, at blive politibetjent, men jeg er nysgerrig på verden og vil se, hvad tiden bringer ...”

Og det er en fin indstilling at have, fortæller Ivan Hansen, der er EUX-koordinator på EUC Sjælland. ”Måske har de unge allerede en ide om, hvilken stolt håndværksmæssig tradition de vil følge – måske har de ikke!? Det er derfor vores fornemmeste opgave på EUC Sjælland, at vise dem hvad det vil sige, at tage en ungdomsuddannelse her hos os, og vi gør meget ud af, at forventningsafstemme med UUV om eleverne. Det er nemlig ikke kun et spørgsmål om, at give de unge en uddannelse, men i høj grad et spørgsmål om at skabe det rette engagement. På den måde får vi også vist mestrene rundt omkring i landet, at det kan betale sig at ansætte en EUX-lærling.”

Ole Binderup der har undervist dem i teknikfaget – byggeri og energi beretter om en ambitiøs gruppe ”nysgerrige unge mennesker, der rigtigt gerne vil og som spørger en hel masse.”

Christoffer er da også helt klar i spyttet ”Jeg har valgt EUX, fordi jeg vil højt op på rangstien, så  jeg ikke skal slide og slæbe ...” griner han. ”Skål i champagne!”

9 elever fik studenterhue på i dag:

 • Rune Christian Jørgensen Burkø
 • Liiam Michkey Just Petersen
 • Mikkel Ørgaard Andersen
 • Emil Lau Rasmussen
 • Sandra Jørgensen
 • Christoffer Søndergård Hansen
 • Lasse Rerup
 • Mathias Schamaitat
 • Kristian Scholkman

To fluer med ét smæk »

29.03.2015
 

De første EUX’ere på EUC Sjælland er lige ved at være i hus! De har bevist, at de har både vilje og lyst til student og håndværker på samme tid!

Eleverne har netop afsluttet deres svendeprøve og fik i dag fredag 27. marts overrakt et bevis herfor. Men inden de kan kalde sig helt færdiguddannede EUX’ere, skal de tilbage på skolebænken og til de afsluttende eksaminer i de gymnasielle fag, der ligger i juni. Den 26. juni kan de så med rette sætte den helt nye grå hue med det smalle røde bånd på hovedet.

”Det er en engageret gruppe af unge mennesker vi har med at gøre,” fortæller en af faglærerne Kaj Johansen ... ”Nogle er meget målrettede og overvejer at læse videre, andre har fået tilbudt plads hos deres mester og andre igen er bare glade for, snart at være i hus med en erhvervsuddannelse med et ekstra kort på hånden”, siger han.

Men EUX kræver da også en indsats. Bag betegnelsen EUX gemmer sig en 4-årig kombinationsuddannelse, hvor eleverne veksler mellem skole og praktik. På den måde opnår de både fagspecifikke og gymnasielle egenskaber.

Klasselokalet emmer af lige dele stolthed og lettelse over at have afsluttet svendeprøven. De unge tømrer-lærlinge ved, at de er noget særligt - ikke mindst fordi, alle er interesserede i at høre netop deres erfaringer med snart at være i mål som de første.

”Jeg ville gerne slå to fluer med et smæk”, er Christoffer Hansens første kommentar, da han adspurgt hvorfor han valgte at starte på EUX for snart 4 år siden fortæller: ”Ideen bag uddannelsen er genial - kombinationen er perfekt”. For Christoffer stod valget efter 10. klasse mellem politimand og tømrer. Og han så fordelen i at tage en uddannelse, hvor han kunne prøve tømrerfaget af og samtidig kvalificere sig til at søge ind ved politiet. Han er imidlertid blevet så glad for tømrerfaget og hans mester, og overvejer at gøre endnu mere ud af tømrer-delen således en videreuddannelse inden for energioptimering er med i hans overvejelser.

Lige ved siden af Christoffer sidder hans diamentrale modsætning ... skulle man tro. Sandra Jørgensen, en køn og ydmyg pige, der ved første øjekast virker helt forkert i gruppen af tømrer-drengene, men helt rigtigt placeret i det øjeblik hun begynder at beskrive sit fag og uddannelsen hun meget snart afslutter. ”Jeg kan godt lide de fine finesser men har overhovedet ikke noget imod at blive beskidt og få jord under neglene.” Sandra valgte EUX frem for HTX, fordi hun øjnede en mulighed for, at opnå en dybere forståelse af tømrerfaget ”jeg ville gerne have et rigtigt stykke tømmer i hånden og ikke bare kunne forstå de overordnede principper”, fortæller hun. Sandras drøm var at blive en dygtig arkitekt og EUX var derfor et oplagt alternativ til HTX ”fordi jeg kunne få det hele på én gang”! Her ved afslutningen af uddannelsen har hun imidlertid fået lyst til at læse videre til bygningskonstruktør ”men nu må vi se”, siger hun og smiler.

Fra meget få skoler i 2010 til over 50 skoler her i 2015 der udbyder EUX-uddannelsen, er tendensen da også klar! Flere og flere vælger kombinationsuddannelsen. ”Det er vi naturligvis glade for”, fortæller EUX-koordinator på EUC Sjælland Ivan Hansen. ”Men det er samtidig vigtigt, at skolerne gør eleverne klart, hvad det er de går ind til! Det er vigtigt, at de har potentiale for både den praktiske del og det gymnasielle”, siger han. ”Måske har de allerede en ide om hvilken stolt håndværksmæssig tradition de vil følge – måske har de ikke!? Det er derfor vores fornemmeste opgave på EUC Sjælland, at vise dem hvad det vil sige, at tage en ungdomsuddannelse her hos os, og vi gør meget ud af, at forventningsafstemme med UUV om eleverne. Det er nemlig ikke kun et spørgsmål om, at give de unge en uddannelse, men i høj grad et spørgsmål om at skabe det rette engagement. På den måde får vi også vist mestrene rundt omkring i landet, at det kan betale sig at ansætte en EUX-lærling.”

Og trods de begyndervanskeligheder der følger med at være ”prøveklude” på en helt ny uddannelse vidner Christoffers, Sandras og resten af holdets tilgang til uddannelsen, som om engagementet har givet pote!

EUC Sjælland glæder sig til at poppe champagnen sammen med dem den 26. juni!

Fakta

 • EUC Sjælland uddelte foreløbige svendebreve til 6 EUX-elever fredag 27. marts.
 • Der afholdes dimission 26. juni klokken i kantinen på EUC Sjælland, Jagtvej 2 i Næstved.

De 6 elever er:

 • Sandra Jørgensen
 • Christoffer Søndergård Hansen
 • Kristian Scholkman
 • Lasse Rerup
 • Liiam Michkey Just Petersen
 • Magnus Dam Jacobsen

EUX-uddannelserne har fået en hue »

16.03.2015
 

De første EUX-studenter fra EUC Sjælland er ved at være i mål. 

Det sker samtidig med at en række erhvervsskoler i fællesskab er blevet enige om, hvordan huen skal se ud. Vi glæder os til at se den i brug!

Landsholdsliga inden for tømrerfaget »

23.09.2014
 

Bag værkstedet hvor tømrerlærlinge saver, høvler og filer findes et computerrum. Her sidder Simon Slot Vang og Mathias Rasmussen, begge 19 år og tømrerlærlinge hos Madsen A/S og Per Rasmussens Eftf. De løfter kun kort blikket fra skærmen, hvor de arbejder koncentreret med komplekse tegninger af en kvist, som de skal bygge ved regionsmesterskabet i Skills for tømrerlærlinge i Nykøbing Falster 22-26. september. 

Simon Slot Vang og Mathias Rasmussen, tømrerelever på EUC Sjælland, skal til regionsmesterskabet i Skills.

   Peter Holkjær, drengenes faglærer, tager venligt imod og forklarer, at det er det ypperste indenfor tømrerfaget, de unge konkurrencedeltagere sættes til at lave. Han peger på en række hjørnekonstruktioner på en hylde bagerst i lokalet.
   ”Det der, er noget almindelige tømrerlærlinge laver. Det her er nørder. Man skal kunne tænke tredimensionelt og omsætte tegninger til håndværk. Det er kunst”, siger han og fortsætter, ”det er som at spille fodbold på landsholdet”.
   Peter Holkjær går hen til den model i træ, drengene har bygget i deres fritid. De er i praktik hos deres mestre og har kun denne dag på skolen til at forberede sig. Modellen er en lille udgave af den kvist, konkurrencedeltagerne skal bygge. Peter Holkjær bruger igen ordet kunst og giver sig til at forklare detaljerne i modellen. 
   Simon og Mathias arbejder videre ved hver deres PC, upåvirket af Peter Holkjærs ros, indtil døren pludselig går op. En ældre mand i grå arbejdsbukser og nystrøget skjorte fylder rummet med sine energiske fagter og livlige øjne. Drengene forlader omgående tegningerne ved PC en for at diskutere deres model med forhenværende faglærer på EUC Sjælland Preben Lûpnau, der hjælper dem med opgaven.
   ”Det er jo sjovt nok, Peter. Det er den her teknik, jeg har gået rundt i verden og kigget på”, siger Preben Lûpnau, mens han adræt bevæger sig rundt om modellen og kommenterer drengenes værk. Fagord som grat, plankel og kvistveksel flyver gennem luften. Simon og Mathias lytter opmærksomt til Preben Lûpnaus erfaring, samt tips og trick indenfor tømrerfaget.
”Mit hjerte banker for de her drenge”, siger Preben Lûpnau, hans øjne lyser, og man er ikke i tvivl et øjeblik om, at den nuværende pensionist stadig brænder for sit fag.
   ”Kvistvekslet bliver det sværeste”, siger Simon. Preben Lûpnau griber modellens kvistveksel, hvorefter endnu en ordstrøm flyder af sted, mens de kigger på trækonstruktionen og tegningen på Simons computer.
   Selvom Simon og Mathias føler sig udfordret af opgaven er selvtilliden i top. På spørgsmålet om, hvad de glæder sig mest til ved konkurrencen svarer de begge: ”At vinde på fredag”. Vinder en af drengene venter DM i Skills 8-10 januar i Bellacentret. Danmarksmestrene går videre til WM i Brasilien, så der er noget at kæmpe for.

 

 

Antorini begejstret for arbejdet med talentspor »

15.05.2014
 

”Jeg synes det er fantastisk, at besøge EUC Sjælland" udtalte en smilende Antorini

”Jeg synes det er fantastisk, at besøge EUC Sjælland og se alle de ting der allerede er i gang med især talentarbejdet.” Således udtalte en meget smilende undervisningsminister Christine Antorini, da hun mandag besøgte EUC Sjælland. Hun havde følgeskab af faglig sekretær Ejner Holst fra LO, og sammen fik de lov til at se, hvordan eleverne på EUC Sjælland griber dagligdagen an. Og det var da også en tydeligt begejstret minister, der sammen med direktør for EUC Sjælland Astrid Dahl, mødte eleverne i deres værksteder.

Når den nye erhvervsuddannelsesreform træder i kraft august 2015, skal alle skoler tilbyde deres elever EUX-uddannelser eller Talentspor - Målet med talentsporet er, at spotte talenter på erhvervsskolerne, uddanne lærerne til at udfordre talenterne fagligt, og på sigt styrke søgningen af stærke elever til erhvervsuddannelserne. Både ministeren og den faglige sekretær var tydeligt interesserede i at drøfte EUC Sjællands erfaringer med begge dele.

Erfaring med undervisning på et højt fagligt niveau - ”det har vi,” fortalte Ivan Hansen, vejleder og koordinator på EUX. I 2011 havde vi 26 elever tilmeldt EUX – i 2014 er der 86 tilmeldt. Det er der ifølge eleverne flere grunde til, og det gælder både EUX-eleverne og de elever der via projektet omkring talentsporet får mulighed for at bygge videre på deres særlige talent inden for et givent fag.

Stemningen i de værksteder Antorini og Ejner Holst besøgte, var spækket med nysgerrige og spændte elever, der gerne ville fortælle om lige netop deres fag og baggrund.

Anders Munkholm, EUX-tømrerelev fortalte med slet skjult begejstring ministeren, at han havde valgt netop EUX, fordi han gerne ”vil have det hele … den vekselvirkning mellem skole og værksted og det indblik jeg får i faget, må være en kæmpe fordel uanset om jeg skal ud at arbejde med det samme eller læse videre.”

Antorini viste også tydelig begejstring, da faglærer Andreas Knudsen fortalte hende om, hvor fantastisk det er, at kunne gøre en forskel for de elever der er umættelige i deres søgen efter at dygtiggøre sig via Talentsporet. ”Det er en fornøjelse at undervise elever der bare vil have mere viden,” fortalte han og det var da også en tydeligt engageret EUD-elev – udvalgt til Talensporet, der fortalte at hans motivation bestod i at udvikle et håndværk og være stolt af det.

Rundvisningen på EUC Sjælland fortsatte således rundt hos både tømrere, malere, i autoværkstedet og sluttede omkring direktør Astrid Dahls mødebord. Hun havde sat sin uddannelsesdirektør, økonomidirektør og erhvervsuddannelsescheferne stævne, så de sammen med ministeren og den faglige sekretær kunne drøfte de tiltag og udfordringer, der følger med nye reformer … Det var en glad undervisningsminister der synes det er positivt med dialog, og ved mødets afslutning helt tydeligt sad med en følelse af, ”…at dem der arbejder med de forskellige reformer, kan se den røde tråd gennem dem og synes det giver mening at arbejde med!”

 

FAKTA
Hvad udmærker sig ved en ung der er Talentspors-egnet?
Herunder seks af de gældende karakteristika, et talent skal være i besiddelse af!

-          Overblik (kreativ, kan se nye sammenhænge, reflekterende, kritisk stillingtagen)

-          Vilje (gå på mod, overskud til faget, søger udfordringer)

-          Engagement (disciplin, vedholdenhed, flittighed, ønsker at gøre en forskel, selvstændighed)

-          Nysgerrig (opsøgende i forhold til ny viden, brænder for faget)

-          Sociale kompetencer (kunne omgås/indgå sammenhæng, tage ejerskab)

-          Innovation (tværfaglighed, innovere med fokus på afsæt på markedet)

Det handler om at skabe engagement … »

08.04.2014
 

Hvad kan du blive – og hvad skal du vælge? Store spørgsmål for de unge der står for at skulle vælge en ungdomsuddannelse. Men noget tyder på, at mange allerede er afklarede …”På EUC Sjælland oplever vi en øget interesse for EUX” fortæller uddannelsesdirektør Vibeke Pakkenberg. ”Optagelsestallene taler deres eget tydelige sprog, og vi er meget glade for, at de unge udviser både vilje og lyst til at ville både svendebrevet og studenterhuen på én gang.” 

Hvad kan du blive – og hvad skal du vælge? Store spørgsmål for de unge der står for at skulle vælge en ungdomsuddannelse. Men noget tyder på, at mange allerede er afklarede …”På EUC Sjælland oplever vi en øget interesse for EUX” fortæller uddannelsesdirektør Vibeke Pakkenberg. ”Optagelsestallene taler deres eget tydelige sprog, og vi er meget glade for, at de unge udviser både vilje og lyst til at ville både svendebrevet og studenterhuen på én gang.”

Af Helene Slot Herlev Bratved

Blå himmel og flot rødt nybyggeri skaber en fin kontrast og man er ikke i tvivl om, at man er på vej ind et sted der gerne vil noget. De flotte bygninger huser EUC Sjællands afdeling i Køge og danner blandt andre rammen, om nogle af skolens syv EUX-uddannelser.

EUC Sjælland oprettede de første EUX-klasser i 2012 for fagene: tømrer, murer, struktør og smed. I alt 31 elever på EUX. Og der er kommet flere til siden. I 2013 supplerede man på EUC Sjælland således med elektriker-uddannelsen og antallet talte således i alt 55 elever.  Her i 2014 er mekaniker og VVS kommet med på banen. Optagelsestallene melder om i alt 82 elever, heraf 30 på elektriker.

Men hvorfor vælger flere og flere unge EUX frem for den mere traditionelle erhvervsuddannelse - EUD!? Det kan der ikke svares entydigt på, men ifølge uddannelsesdirektøren er det fordi, EUX-uddannelsen åbner dørene til erhvervslivet og samtidig giver den enkelte mulighed for at læse videre … og så er det fordi erhvervslivet signalerer at de unge efterfølgende står stærkere, hvis de kender den håndværksmæssige side af et fag, inden de læser videre på for eksempel en teoretisk universitetsuddannelse.

Og det er netop i denne tid at mange af de kommende elever lægger deres vej forbi EUC Sjælland. I skrivende stund tripper og trasker folkeskoleelever rundt på skolens mange værksteder og i klasselokaler for at mærke stemningen og opleve den helt særlige og unikke atmosfære, der er omkring hvert enkelt håndværk. ”Måske har de allerede en ide om hvilken stolt håndværksmæssig tradition de vil følge – måske har de ikke. Det er derfor vores fornemmeste opgave på EUC Sjælland, at vise dem hvad det vil sige, at tage en ungdomsuddannelse her hos os,” fortæller Vibeke Pakkenberg og fortsætter, ”det er nemlig ikke kun et spørgsmål om at give de unge en uddannelse, men i høj grad også om at skabe et engagement for håndværksfaget. Det handler om at videreføre viden og håndværk til næste generationer af unge. På den måde kan Danmark fortsætte som et produktions- og videnland for dermed at bevare sin konkurrenceevne.”

Noget tyder på, at det virker, for alene på indgangen ”Strøm, styring og IT” har de på EUC Sjælland oplevet en fremgang fra 9 tilmeldte i 2013 til 21 tilmeldte i 2014 – mere end en fordobling! Det er da til at tage og føle på.

 

FAKTA
EUX er en forkortelse for studiekompetancegivende xsamen i forbindelse med en erhvervsuddannelse. Det betyder at EUX er en gymnasial eksamen på linje med for eksempel studentereksamen og HTX.

 

Glad for EUX lærling ... »

13.12.2013
 

"som virksomhed har vi ansvar for at uddanne til faget, og derfor valgte jeg også at forsøge med en EUX-lærling. Det er nok ikke alle, der egner sig til at være EUX-lærling"

Det er ikke altid let at skulle vælge uddannelse. Der er så mange valgmuligheder. Hvad nu hvis man vælger et, men gerne vil noget andet senere. Heldigvis behøver man ikke at begrænse sig. Som EUX-elev kan man både få en gymnasial uddannelse og blive håndværker på én gang.

Kristian Keis tager sikkerhedshjelmen på og træder ud af den lune skurvogn. Det er tidligt. Det er mørkt. Det er koldt og det er vådt. Alligevel smiler både Kristian og hans kolleger. Han træder ind i det gule lys som indhyller byggepladsen ved Susålandets Skole i Glumsø.

Han sætter spanden med værktøj fra sig og går i gang med at fjerne plastik fra et par store vinduespartier. Vinduerne skal monteres som en del af dagens opgaver … En af mange for den 20-årige EUX-tømrerlærling.

Byggepladsen Ved Susålandets Skole En Tidlig Decembermorgen

Hvad skal man vælge

Selvom Kristian aldrig har været i tvivl om, at han gerne vil være tømrer, så valgte han alligevel at prøve kræfter med HTX. Men tømreren blev ved med at dukke op. ”Jeg er fra en familie af gør-det-selv-folk, og har altid været med. Jeg vil også gerne mere end kun tømrer, derfor var EUX rigtig for mig.”

Når man vælger en EUX-uddannelse, så kombinerer man en traditionel håndværksuddannelse med en gymnasial uddannelse.

Euxtømrerlærling Kristian Keis Gør Klar Til Dagens ArbejdeNy type uddannelse

Kombinationen er ny, og for håndværksmestrene kan det være en udfordring at undvære en lærling i så lange perioder. Derfor var det heller ikke let for Kristian at få en læreplads. Han skrev flere ansøgninger rundt til lokale tømrervirksomheder. Og med lidt hjælp fra en studievejleder på EUC Sjælland, lykkedes det ham at få en læreplads hos H. Nielsen og Søn.

Og direktør Bent Hartmann er meget tilfreds ”som virksomhed har vi ansvar for at uddanne til faget, og derfor valgte jeg også at forsøge med en EUX-lærling. Men det skal være den rette kombination. Det er nok ikke alle, der egner sig til at være EUX-lærling. Kristian virker målrettet. Han signalerer, at han vil noget mere, men ligger også hjerte og energi i at være tømrer,” fortæller direktøren for det 70 mand store Næstvedfirma.

MesterEndnu flere muligheder

Der er heller ingen tvivl om, at Kristian gerne vil noget mere. Engang vil han gerne læse til ingeniør, og så synes han det er optimalt med en EUX. ”Men nu vil jeg altså gerne være tømrer først. Både fordi jeg rigtig godt kan lide det, og for at få en bedre baggrundsviden inden jeg læser til ingeniør,” smiler den unge mand.

”Jeg er nok blevet mere ambitiøs, men man skal også være vaks, især i skoleperioderne. For det er meget viden presset sammen på kort tid,” fortæller han videre. Og som tømrer, synes Kristian, at man får lov til mere end i nogle af de andre håndværksfag. ”Tømrer er bredere og der er mange muligheder for job, når man er udlært. Og så laver man ikke hele tiden det samme.”

Euxtømrerlærling Kristian Keis Gør Klar Til Isætning Af VinduespartierEn del af teamet

Kristian er rigtig glad for sin læreplads, som han startede på for et halvt år siden. Han er en blandt seks lærlinge og de får lov at prøve en masse forskellige ting. Han skifter sjak, lige som svendene, afhængigt af opgavernes typer og omfang. ”Det er fedt at komme forskelligt rundt, fordi firmaet er så stort. Svendene er gode og behandler mig ligeværdigt,” fortæller Kristian, som først skal tilbage i skole til sommer. ”Jeg tror det bliver hårdt at komme tilbage i skole, fordi man nu er vant til at være ude og arbejde fysisk,” siger Kristian i morgenkulden. Alligevel glæder han sig også til at komme tilbage til EUC Sjælland og kammeraterne, for der er gode lærere og et godt sammenhold i klassen.

Kollegaen Anders kommer hen og kigger på tegningerne af den nye indskoling på Susålandets Skole. De får styr på, hvor de forskellige vinduer skal monteres. Kristian begynder at montere rammen, mens byggepladsen nu summer af liv, og det langsomt bliver lysere.

En EUX Nyhed »

02.04.2013