Årets første studenter er sprunget ud »

24.06.2024
 

Stort tillykke til alle vores nye HTX-studenter!

Vi var på pletten i både Næstved og Køge mandag d. 24. juni 2024 for at fange de første studenter, der endelig kunne få den marineblå hue på hovedet og nyde følelsen og lettelsen efter de mange eksamener.
I Næstved var Alexander Ellebjerg Søgaard og Jan Mustafa Omar de første to studenter.

HTX Næstved Studenter 2024
Alexanders plan efter sommerferien er, at han skal ind på Roskilde Universitet og læse datalogi. Han valgte i sin tid HTX, fordi han i løbet af 10. klasse indså, at programmering er sjovt, og at hans interesse for programmering kunne blive dyrket på netop HTX.
Jans plan efter en velfortjent sommerferie er at læse til diplomingeniør inden for maskinteknik. Om 10 år forestiller han sig, at han sidder ved en computer i en virksomhed og designer maskiner.
I Køge kunne hele fire elever, Lucas Bacher-Nielsen, Anna Buhl Bechmann, Mikkel Vendelboe Follmann og Andreas Lintrup Larsen, få huen på som de allerførste.
HTX Køge Studenter 2024
Alle fire elever tager et velfortjent sabbatår. Derefter har de drømme om vidt forskellige veje. Mikkel har medicinstudiet i tankerne, mens Anna har et godt øje til DTU og geofysik og rumteknologi. Andreas drømmer om at ende i bilindustrien som en form for ingeniør og Lucas vil bruge sit sabbatår på at finde ud af, hvilken vej, han vil fortsætte.
Tillykke til alle elever. Nyd denne skønne tid!

Matematikcenter åbner på EUC Sjælland »

07.09.2023
 

I september åbner en ny lektiecafé på EUC Sjælland i Næstved, hvor unge kan få hjælp til matematikken.

Det har længe været EUC Sjællands rektor på HTX Næstved, Per Munkholms drøm at styrke matematikken for skolens unge. Selvom der også er dansk, engelsk og de forskellige studieretninger på skemaet, så er det matematikken, de unge efterspørger hjælp til.

Og den drøm går nu i opfyldelse. Den 12. september 2023 åbner Matematikcenter nemlig en lektiecafé for hele byens unge, hvor de kan komme og få hjælp til matematikken i et rum fri for lærere. Og dét, tror Per, er vigtigt:

- De frivillige vi får i caféen, er der ikke for at bedømme eleverne, ligesom lærerne måske er det. Så det er et frirum for eleverne, hvor der er tid til at hjælpe eleverne med de matematiske udfordringer, som de sidder med.

 

Matematikmakkere søges

I forbindelse med åbningen er der brug for frivillige - eller matematikmakkere, som de kaldes af Matematikcenter. Har du styr på matematikken, og er du god til at lære fra dig? Vil du hjælpe unge med at blive bedre til matematik? Kan du forklare matematik på en virkelighedsnær måde? Og kan du sætte 1-2 timer af om ugen? Så kan du blive en af de nye frivillige i lektiecaféen i Næstved.

- Det er jo ikke alle, der synes, at matematik er lige spændende. Så det, at jeg kan forklare dem ved hjælp af eksempelvis mit studie, hvordan matematik anvendes i virkeligheden og dermed gøre dem mere interesserede i matematik, det er virkelig fedt, siger Morten, der er frivillig i lektiecaféen i Odense.

Per Munkholm opfordrer unge, pensionerede skolelærere og andre, der er gode til matematik, og til at lære fra sig, til at blive frivillig i lektiecaféen, for:

- Man får lov at være sammen med en masse unge mennesker og gøre en vigtig indsats for at lære dem noget.

Med Matematikcenters lektiecafé håber Per, at flere unge lærer EUC Sjælland og HTX Næstved at kende og måske en dag får lyst til at gå på skolen.

 

Hvem er Matematikcenters frivillige?

I Matematikcenters lektiecaféer står lokale ildsjæle klar til at hjælpe enhver der dukker op, og har brug for hjælp til matematik. De frivillige i lektiecaféen er eksempelvis studerende, i arbejde eller pensionerede undervisere. Udover deres evner i matematik, deler de frivillige en stor begejstring for faget.

Hvis du er interesseret i at blive frivillig lektiehjælper, kan du sende en ansøgning til karin@matematikcenter.dk, hvor du kort fortæller om dig selv og din motivation for at blive en del af Matematikcenter.

Lektiecaféen har åbent tirsdag 15:30-17:30 på EUC Sjælland fra uge 37.

 

Om Matematikcenter

Matematikcenter er en nonprofitorganisation, der tilbyder gratis lektiehjælp til alle børn og unge, der har matematik fra 7. klasse til A-niveau. Målet er at skabe lige muligheder for læring og at gøre matematikken forståelig for alle. Matematikcenter har lokale lektiecaféer i flere byer landet over, driver online lektiecaféen Webmatlive.dk og den online læringsportal Webmatematik.dk.

 

Læs mere om Matematikcenters arbejde på www.matematikcenter.dk 

Skal du starte på HTX Næstved efter sommerferien? »

24.05.2022
 

Vi glæder os til at byde dig velkommen på HTX Næstved. Skoleåret starter mandag d. 8. august kl. 08.15.
Her møder du på trappen til fælles velkomst i aulaen i HTX-bygningen på Jagtvej 2G, 4700 Næstved.

Når du i slutningen af juni modtager din endelig bekræftelse på optagelse, får du også få et link til vores onboarding-platform, hvor du kan møde dine tutorer, få en virtuel rundvisning på skolen og andre praktiske informationer om din første tid på HTX.

Allerede nu må du godt sætte følgende krydser i kalenderen:

  • Fredag d. 12. august, hvor vi holder fredagscafé, og siger velkommen til et nyt skoleår.

  • Tirsdag d. 16. august, hvor der er introdag i Næsbycenteret

  • Tirsdag d. 23. august kl. 19.00, hvor vi holder vi forældremøde/informationsaften. Her du og dine forældre møde jeres underviserne på HTX Næstved og høre om skoleårets gang,                          

Første HTX studenter er sprunget ud »

22.06.2021
 

Anders og Malte, samt Alexander er årets første HTX-studenter i 2021.

De første studenter fra HTX Køge blev kåret d. 21. juni 2021. Det er duoen Anders Møller Wulff, 19 år og Malte Blach Myhlendorph, 20 år, der har været til gruppeeksamen i teknologi. Efter en lang sommerferie kan livet med spændende studier begynde.

Første Student HTX Køge 2021

Anders Møller Wulff, 19 år og Malte Blach Myhlendorph, 20 år er HTX Køges allerførste studenter fra EUC Sjælland. Familie og venner krammede de nybagte studenter, da duoen kom ud af eksamenslokalet. Nu kan de lyse sommernætter med fester endelig begynde.

HTX som rugekasse for unikke idéer og iværksætteri
De var sammen oppe i deres sidste fag der hedder Teknologi. Faget handler om at udvikle og fremstille et produkt og lære samspillet mellem konstruktion, produktion og markedsføring.

“Vi har udviklet et stort digitalt banner, der kan bruges interaktivt af publikum til f.eks. festivaller eller sportsevent. Det er derfor lavet som en app, hvor publikum selv kan skrive kommentarer, der vises på det store banner. På den måde forbinder man festivaldeltagere til det event, de er med til, og det skaber større engagement,” forklarer de to første studenter, der selv har designet og kodet hele konceptet.

Fremtiden er flyvende
Både Anders og Malte havde bioteknolog som studieretning, og de skal nu videre ud i livet med hver deres spændende uddannelser. 

"Jeg vil gerne ind og læse en elektroingeniør uddannelse på Aalborg Universitet og min masteruddannelse i Australien som aerospace ingeniør. Jeg er ikke et storbymenneske, så jeg synes det var rigtigt fedt i Aalborg og der var en god stemning på universitetet der,” fortæller Malte.

Anders har også allerede en plan for sit videre studie, som han allerede har bestået de indledende prøver på:

“Jeg skal ind og læse til flymekaniker i Karup, det er under Flyvevåbnet i Forsvaret. Mit bedste fag på HTX var teknologi, der kunne man nemlig bygge ting med hænderne, man kan se, hvad man har lavet. Det er ikke det samme som en 100 siders teoretisk rapport,” fortæller Anders.

Sommerfester og familiehygge
Inden de nye studier påbegyndes er det tid for begge studenter til at feste og nyde de lyse sommernætter sammen med deres venner fra skolen. Men først skal de ud og spise med deres familie for at fejre dagen.

“Nu skal jeg til studenterfester og bare spise og hygge med familie og venner,” siger Anders.

“Jeg er på samme stil som Anders, jeg skal bare hygge og nyde og fejre at vi har klaret tre år før vi skal starte igen efter sommerferien,” siger Malte og slutter:

“Det bedste ved at gå på HTX er at vi kender alle her; både elever og lærere - vi har haft meget tid til tingene, for det er en lille skole. Og fagligt er det et fantastisk sted. Min opfordring er klart tag din uddannelse på HTX Køge."

 

Dagen efter var det blevet HTX Næstveds tur til at kåre årets første student. Her er der tale om 18-årige Alexander Kongstad. Nu er huen sat og efter sommerferien begynder et eventyr i Asien.

Første Student HTX Næstved 2021

Den første HTX-student Alexander Kongstad kort efter sidste eksamen, der afsluttede med skolens højeste snit.

Det har været et langt år med covid-19 restriktioner, som fortsat gælder, men heldigvis er lempet i sådan et omfang at familie og venner kunne tage imod den første glade student på HTX Næstved på EUC Sjælland, der er Alexander Kongstad, 18 år.

Nu er den marineblå hue i hus, og traditionen tro, hejste de i fællesskab Dannebrog, der symboliserer, at den første HTX-student er sprunget ud.

Eventyr i livets skole
Ud over at blive årets første student er Alexander Kongstad også netop hædret for hans målrettethed og flid med et legat af Industri- og Håndværkerforeningen for Næstved og omegn. Som indstillingen fra skolens rektor Per Munkholm: "Han er altid opmærksom i undervisningen og et fantastisk medlem at have med i sin gruppe, hvor han organiserer og formidler."  Evner og egenskaber der har været gældende for Alexander helt til denne sidste eksamensdag, hvor han afsluttede skolens højeste gennemsnit.

Men nu skal bøgerne lægges på hylden for en tid for opleve livets skole og det helt store eventyr.

"Jeg tager et sabbatår til det sydlige Thailand, Laos, Vietnam og muligvis også Maldiverne og Sri Lanka. Jeg har rejst der med mine forældre, men nu er tiden inde til at jeg gør det på egen hånd. Jeg elsker de asiatiske kulturer, maden og religionerne," fortæller Alexander. Inden eventyret begynder skal han arbejde som tjener på Restaurant Villa Gallina, der hører under Gisselfedt Kloster for at sparre op til eventyret.

Brænder for innovation og iværksætteri 
Efter sit eventyr ser Alexander frem til at påbegynde studier inden for innovation, som han vil læse enten på DTU eller Syddansk Universitet. Det var netop de fag, han brændte mest for på sin HTX i Næstved.

"Jeg elsker fag som teknik og teknologifag. De handler om at udvikle og fremstille et produkt, være innovativ og en iværksætter. Et af vores projekter i 2.g handlede om en system, jeg udviklede i samarbejde med min gruppe, der skulle skabe gode rammer for hjemmearbejde," fortæller han og uddyber:

"Jeg synes, man kan bruge den viden fra teknologifagene mange steder, og det er spændende at arbejde sammen med folk, tænke innovativt og have en bæredygtigt tilgang til udvikling. Det sociale her på HTX har også været rigtigt fedt. Det er en rigtig fed skole og nogle gode lærere."

Tid til at fest og fejre
Men nu gælder det om at feste, fejre og nyde de lyse sommernætter. Alexanders bedsteforældre, forældre og bror sørger for at fejre den første student på allerbedste vis og spise lækker mad denne dag, og den 25. juni går det løs først med translokation og tur i studentervognen.

"I dag bliver jeg her lidt for at lykønske mine venner, så skal jeg ud og spise med min familie. Jeg glæder mig rigtigt meget til festerne, det bliver sjovt. Vi kører kun ni i vores vogn, så vi har rigtig god tid hos hinanden, det er dejligt," slutter Alexander.

HTX Næstved-elever er regionsmestre i Entreprenørskab 2021 »

23.03.2021
 

Foto: Jacob Spodsberg

Fire unge iværksættere og opfindere, der har skabt en drone og deres eget firma AirBorne er netop kåret som vindere i Regionsmesterskaberne i Entreprenørskab 2021. Nu er de klar til Danmarksmesterskabet i april.

Vinderne af Regionsmesterskaberne i Entreprenørskab 2021 i hele Region Sjælland er netop fundet. Det er fire unge superdygtige elever på HTX i Næstved: Sebastian Bach Nielsen, Jakob Skøt Nielsen, Nicklas Friis Sørensen og Rasmus Foldberg. De har sammen skabt et innovativt produkt; en drone og deres eget firma AirBorne.

De vandt først i deres felt, som er Science & Technology i konkurrencen. Herefter blev de kåret som vindere af hele Region Sjælland. De er dermed videre til Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab, som bliver afholdt torsdag d. 22. april 2021.

"De har skilt sig markant ud fra alle de øvrige deltagere, de har været velforberedte på alle punkter, og de har skabt et helt unikt produkt. Så har de har scoret højt på deres forretningsplan, været super skarpe til deres pitch og på alle øvrige parametre. Deres produkt har en reel innovationsværdi, det er nemligt et unikt produkt, der rent faktisk kan nå ud over Danmarks grænser,"  sådan lyder dommernes begrundelse for at kåre de fire elever fra HTX Næstved som vindere af Regionsmesterskaberne i Entreprenørskab 2021.

Drømmen er flyvende

De fire iværksættere har arbejdet med at udvikle en drone i teknikfaget på HTX Næstved. Idéen blev taget videre til Remisen i Næstved, der er en rugekasse for unge iværksættere skabt af unge iværksættere. Remisen gav de unge vindere værktøjerne til at skabe og udvikle deres virksomhed på et helt nyt niveau.

"Vi har kaldt vores firma AirBorne, vi synes det er en rigtig spændende udfordring at starte vores eget - så er det fascinerende med droner, det åbner en helt ny verden, og det er vildt at få noget til at flyve," fortæller de fire unge glade vindere.

 

FAKTA

Kort fortalt - hvad er Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab?

Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab er kulminationen på undervisningsforløbet Company Programme, hvor elevteams fra hele landet lærer at omsætte ideer i praksis. Til DM bliver elevernes idéer bedømt af erhvervs- og organisationsfolk, og vi kårer en Danmarksmester, en anden- og tredjeplads samt en kategori-vinder i hver af de fire Company Programme-kategorier: Science & Technology, Society & Globalization, Business & Service og Trade & Skills.

Læs mere om Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab her

 

Læs mere om Remisen her: www.remisen.net

Første HTX studenter er sprunget ud »

22.06.2020
 

Johnas fra HTX Næstved, samt Casper og Janus fra HTX Køge blev årets første studenter i 2020.

Den første HTX student er netop sprunget ud hos EUC Sjælland i Næstved. Det er Johnas Lassen på 20 år, der kunne fejre en dejlig dag, hvor livet som gymnasieelev afløses af en spændende karrieredrøm.

Johnas Lassen på 20 år har netop afsluttet den allersidste eksamen på HTX uddannelsen i Næstved. Efter en intens periode i corona-tiden med eksamensprojekter kunne han endelig fejre den store dag.

Johnas Første Student HTX Næstved 2020 02

Raketvidenskab og biler

Sidste fag var et projekt i idéhistorie, hvor Johnas, der læser retningen computer science, selv havde valgt at skrive om kunstig intelligens i sundhedssektoren. 

"Grundidéen omhandler, hvordan computere kan automatisere ting mennesker ikke kan, og lave beregninger hurtigere end mennesket kan - og det blev sat ind i en historisk sammenhæng," forklarer han.

Efter en veloverstået opgave skal Johnas Lassen nu direkte videre til Odense og læse til maskiningeniør på SDU. På uddannelsen skal han blandt andet lære om produktudvikling, konstruktion, automatisering og projektledelse. Og at konstruere og styre maskiner på en kreativ og systematisk måde.

"Drømmen er at arbejde med raketter og biler i fremtiden. Jeg er vokset op med en far, der arbejder med biler og har altid spillet meget computer, så elektronik ligger lige til højrebenet," siger Johnas. 

Gode fester og dygtige lærere

De allerbedste oplevelser for Johnas Lassen på HTX Næstved var det berigende sociale og faglige miljø, han mener, der er på stedet.

"HTX i Næstved er et lille sted, det er super trygt - alle kender alle. Lærerne på HTX Næstved er super dygtige, det er det bedste ved det hele. Det er hands-on learning, det er fedt. Så har vi også haft nogle gode fester og LAN-parties," siger han.

Nye horisonter

Nu er Johnas klar til at vinke farvel til de gode oplevelser på HTX Næstved for at begynde et nyt kapitel i sit liv. Pr. 1. august skal han videre til Odense på SDU.

"Det bliver rigtigt spændende. Jeg glæder mig til det hele. Og jeg glæder mig RIGTIGT meget til at komme på universitetet, møde nye mennesker og studere mine yndlingsfag. Så det bliver ikke bedre!"

 

 

På næsten samme tid blev de første studenter fra HTX Køge også færdige. Det er hele to studenter: Casper Helvig Larsen 18 år og Janus Mejer 18 år, hvis virkelighed nu skal byde på nye drømme.

Casper Helvig Larsen, 18 år og Janus Meier, 18 år er HTX Køges allerførste studenter ved EUC Sjælland. De spændte familiemedlemmer stod klar til at modtage de to studenter, da de kom ud af eksamenslokalet. 

Casper, der har læst på linien Mat/Fys og Janus, der har læst på linien Mat/Pro (programmering) lavede deres afsluttende eksamensprojekt sammen i faget Udvikling og Produktion.

"Vi har sammen udviklet et solcellepanel, der følger solens gang på himlen automatisk. Projektet involverer en lang rapport og en modelform over solcellepanelet. Det har været super spændende. Faget følger mine interesser, og det er fedt at gå så meget i dybden med det faglige og bruge en masse tid på det," siger Casper.

Casper Og Janus Første Student HTX Køge 2020

Ud og mærke verden

Nu skal både Casper og Janus videre ud i livet hver deres vej og opleve nye sider af tilværelsen. Fælles for dem begge er at de tager et sabbatår inden de påbegynder et studie.

"Jeg skal i Livgarden. Det gør jeg for at lære mig selv at kende, få nye venner og det er godt for mit CV. Jeg tror virkelig, man kan lære meget omkring samarbejde med andre mennesker i Livgarden, og det kan jeg bruge videre i mit studie," siger Casper.

Janus glæder sig også til de nye veje, der åbner sig:

"Jeg tager et break fra skolen, tjener nogle penge, og bliver lidt mere afklaret med det fag jeg vil læse. Det bliver dog en ingeniøruddannelse."

Faglig og social genvist at gå på HTX

"Jeg synes, jeg er blevet forberedt rigtigt godt til at læse en videregående uddannelse. Mange af de fag, der matcher mine interesser har været en del af mit studie her - de meget matematiske og naturvidenskabelige orienterede fag," siger Casper. 

Netop den overbevisning deler han med Janus:

"Det faglige har været rigtigt fint, og jeg føler, jeg er blevet udfordret på den helt rigtige måde. Jeg kan helt sikkert anbefale det, hvis man er til naturvidenskab." 

En anden vigtig og dejlig oplevelse som gymnasieelev ved HTX Køge, er ifølge Casper og Janus det sociale liv og det åbne miljø

"Skolen er lille, så det et stærkt fællesskab på tværs af årgange, hvor man snakker med alle. Det har været det allerbedste," siger Janus.

 

Innovationsdage og bæredygtighed »

06.12.2019
 

Der var geniale idéer hos Campus Køge til årets MEDICI CAMP.

81 andenårsstuderende fra Køge Handelsskole, HTX Køge på EUC Sjælland og Køge Gymnasium var samlet for at dyste om de mest innovative og geniale opfindelser, der handler om bæredygtighed og varighed.

 

2.g'ere fra Køge Gymnasium (STX), Køge Handelsskole (HHX) og Køge Tekniske Gymnasium (HTX) har været samlet til to intensive innovationsdage, hvor de i år har arbejdet med FN's Verdensmål med særligt fokus på bæredygtighed, der er et projekt i samarbejde mellem Campus Køge og Køge Kommune.

 

Eleverne har på første dagen idéudvilket og brainstormet, mens anden dagen gik med at finpudse og fremlægge deres projekter. Hvert hold skulle finde frem til deres bedste idéer, skabe et visulet produkt, som blev præsenteret for et eksternt dommerpanel. Dommerpanelet bestod i år af Niels Rolskov, Formand for Klima- og Planudvalget i Køge Kommune, Jacob Skjødt Nielsen fra Grøn Omstilling i Køge Kommune, rektor ved HTX Køge på EUC Sjælland Line Høyer og campus-koordinator ved Campus Køge Fie Illum Jessen.

 

Fra verdensmål til hverdagsmål

De 81 elever har i år arbejdet med et projekt under titlen "Herfra til Varigheden", der handler om vores liv i sameksistens og respekt for naturen, og hvordan man i sit nærmiljø kan implementere løsninger og teknologier, der skåner miljøet. Årets vinder var gruppe 13, der bestod af elever fra samtlige uddannelsesinsitutioner under Campus Køge. Projektet illustrerede, hvordan man kan isolere rør på en innovativ måde.

 

"Vi arbejdede med, hvordan man kan isolere rør med tang istedet for plast. Der bliver brugt rigtigt meget plastic, det er absolut unødvendigt. Vi benyttede tang som isolering og bioplast - naturprodukter som er genanvendelige, brandhæmmende og er produceret ved 100% vedvarende energi," siger Julie Nedergaard Hansen, 18 år, Køge Gymnasium, og fortsætter:

"Det var virkeligt sjovt at skulle tænke nyt, og hvordan man kunne skabe en positiv forandring for miljøet. Vores gruppe var sammensat af elever fra de forskellige uddannelser, så vi havde mange forskellige kompetencer og livssyn. Vi havde slet ikke regnet med at vinde, vi var meget overrasket, da vores projekt faktisk var en meget enkelt," slutter en glad Julie Nedergaard Hansen.

 

Idérigdom og nytænkning

Dommerpanelet bedømte elevernes indsats på kreativitet og innovation men også på budgetering og mulighed for implementering. Alle grupperne fremlagde deres løsninger for dommerpanelet, hvoraf tre grupper blev udtaget til finalen. Udtagelsen byggede på fire kriterier for gruppernes løsning - den skulle være konkret, realistisk, nyskabende og slutteligt præsenteret på en inspirerende og overbevisende måde. En af årets dommere var Niels Rolskov, Formand for Klima- og Planudvalget i Køge Kommune:

 

"Jeg var glad for at se den store idérigdom, og de mange nytænkende forslag eleverne kom med. Vinderprojektet havde den unikke kvalitet, at det var baseret på lokalt tilgængelige råvarer. Vi har både tang og bioplast i nærområdet, så på den måde understøtter projektet det lokale erhvervsliv.

Det var altså både bæredygtigt, benyttede lokale råvarer og umiddelbart gennemførligt i praksis," siger han.  

 

FAKTA 

MEDICI CAMP er en årlig begivenhed, der blev skabt med det faglige og det sociale i højsædet. Eventen er inspireret af renæssancens tilgang til opfindelser og ideudvikling som fx fyrstefamilien Medici i Firenze var det. I et arbejdskrydsfelt mellem filosoffer, videnskabsmænd og kunstnere, så nye banebrydende opfindelser dagens lys. MEDICI CAMP tager dermed fortidens innovationsskabelse med ind i fremtiden, og overfører idégenerering til de tre ungdomsuddannelsers forskellige tilgange til teori og praksis, hvor MEDICI CAMP lader de studerende opdage de gode samspil, der opstår i tværfaglige møder.

HTX Næstved-elever vinder stor konkurrence »

25.11.2019
 

Elever fra EUC Sjælland stillede op med idéer, der var så innovative og gennemførte, at de torsdag vandt anden og tredjepladsen i Da Vinci-konkurrencen ved Danish Entrepreneurship Award 2019.

Entusiasmen, engagementet og de innovative boblede om kap, da 7000 innovative unge torsdag den 21. november var samlet til Danish Entrepreneurship Award i Fredericia. De mange unge skulle overbevise de knivskarpe dommere fra erhvervslivet om, at deres idé var den bedste. 13 priser fordelt på fem konkurrencer blev uddelt til de bedste idéer, projekter og produkter, og vinderne blev honoreret med både penge, trofæ og klapsalver.

Eleverne fra EUC Sjælland - HTX Næstved var taget til Fredericia for at deltage i Da Vinci-konkurrencen, og det endte med to flotte podiepladser, da deres idéer trak sig sejrrigt ud af den store finale.

App til hjemløse klæder dem på til at bo i en bolig

Glæden strålede da også ud af MO-FE, da teamet efter en lang dags intensiv konkurrence blev udråbt som vindere af andenpladsen i konkurrencen. Camilla Lindberg Osterkryger repræsenterede MO-FE fra HTX Næstved.

”Det er megafedt at vinde. Jeg har virkelig også arbejdet for det, så det betyder meget at nå så langt. Nu skal jeg have udviklet app’en, der skal klæde hjemløse på til at komme ud at bo i en bolig, så jeg kan få den rundt i kommunerne. Det har været meget anderledes undervisning og forløb, men rigtig fedt at være med til,” sagde Camilla Lindberg Osterkryger fra gruppen MO-FE, som vandt 6000 kr. sponsoreret af Dansk Industri.

Da Vinci 2 MO FE

Modulopbyggede biler gør hverdagen lettere for mekanikere og forbrugere 

Det var også EUC Sjælland - HTX Næstved, der tegnede sig for tredjepladsen i konkurrencen, hvor tre drenge med passion for biler var kommet med en særdeles innovativ idé.

Næstved-drengene præsenterede APM – Acceleration Performance Modules - modulopbyggede biler, der skaber et overblik og en lethed for både mekanikeren og forbrugeren.

”Det er en drøm, som vi har arbejdet på i et års tid nu. De seneste to måneder har vi arbejdet dag og nat på det. Vi vil bygge videre på vores moduler og ser frem til, at vi kan komme til at producere dem, ” lød det fra APM, da gruppen kom ned fra scenen med en check på 4000 kr. sponsoreret af Dansk Industri.

Da Vinci 3 APM 

”Vi har i dag set en masse engagerede elever og studerende, som har præsenteret nogle rigtig innovative idéer. Mange af ideerne har i år haft fokus på bæredygtighed, grøn omstilling eller verdensmålene, og det viser, at de unge har nogle nytænkende ideer til vores fælles globale udfordringer, og det er virkelig skønt at opleve” siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab, der står bag Danish Entrepreneurship Award.

Alle Vindere

Meget mere end bare en konkurrence
Selv om de fleste unge deltager i en konkurrence, så handler Danish Entrepreneurship Award om meget mere end det. På dagen kan de unge også suge til sig af viden fra inspirerende foredrag, spændende workshops og rådgivning fra etablerede virksomheder, hvor de unge kan få hjælp til at komme videre med deres idé. Alle deltagerne har også inden Danish Entrepreneurship Award arbejdet med innovation og entreprenørskab i undervisningen.

Danish Entrepreneurship Award er arrangeret af Fonden for Entreprenørskab i samarbejde med Fredericia Kommune.

Verdens bedste kollega »

13.09.2019
 

Der var hujen og klapsalver, da HTX Køges egen Jesper Skovlund blev kåret som verdens bedste kollega.

“Jeg er helt overvældet og ved næsten ikke, hvad jeg skal sige.”

Det var reaktionen fra Jesper, da Gymnasieskolen og HTX-kollegerne overraskede ham midt i frokostpausen og kårede ham til verdens bedste kollega.

Jesper er ansat på det tekniske gymnasium hos EUC Sjælland i Køge. Her underviser han i dansk, kommunikation/it samt mediefag. Derudover er han studievejleder, og det er især hans store faglige viden, fokus på elevtrivsel og hjælpesomhed, der fremhæves af hans kollegaer.

 

Læs den fulde historie på gymnasieskolen.dk HER​.

Første student fra HTX Næstved er sprunget ud »

25.06.2019
 

Marie Terndrup Larsen er årets første student fra HTX Næstved.

Marie Terndrup Larsen på 18 år har netop afsluttet den allersidste eksamen på HTX uddannelsen i Næstved. Allerede kl. 09.24 om morgenen blev hun mødt af lykønskninger og kram fra familien, da hun kom ud af eksamenslokalet.

 

Sidste fag var programmering. Marie ser nu frem til at udleve sin barndomsdrøm, HTX uddannelsen gør det muligt at realisere.

 

"Jeg har altid elsket arkitektur, det skabende felt, matematik og fysik. Jeg har derfor villet være bygningsingeniør i lang tid, for det er en kombination af det hele."

 

Marie skal begynde på DTU efter et sabbatår, hvor hun vil rejse til Japan og undersøge landets unikke arkitektur og natur.

 

Du kan være præcis, den du er

De allerbedste oplevelser for Marie Terndrup Larsen på HTX Næstved var det berigende sociale og faglige miljø, hun mener, der er på stedet.

 

"HTX i Næstved er et lille sted med 200 elever, og det er en rigtig god skole, hvor der overhovedet ikke er det mindste pres på, hvordan man skal være eller se ud. Alle lærer hinanden at kende, for den du er - og man føler sig tryg i sine omgivelser," siger Marie.

 

Den anden positive erfaring Marie har med sig i rygsækken er et stærkt fagligt miljø.

 

"Lærerne er fuldkommen fantastiske. Du kan mærke, at de ikke kun er interesserede i, at vi skal klare os godt, men at vi rent faktisk kender stoffet indgående," siger Marie og fortsætter, "på HTX er der et højt fagligt niveau, hvor du kan fordybe dig, undersøge og eksperimentere på en masse særlige områder. Og bliver klædt rigtigt godt på til videregående uddannelser," siger hun.

 

Spring ud i det

Det er begyndt at summe af liv på skolens gange. Marie ser glad ud, og nu er hun klar til at vinke farvel til de gode oplevelser på HTX Næstved for at begynde et nyt kapitel i sit liv og siger slutteligt:

 

"Man skal bare springe ud i at gå på HTX. Det er et rigtigt godt miljø, der er store muligheder for at indgå i et fællesskab, præcis som den man er. Og der er et optimalt støttesystem, hvor lærerne gør alt for at studierne skal passe sammen med ens liv."

Årets første student fra HTX Køge jubler »

25.06.2019
 

Nina Pritzl Christensen er årets første student fra HTX Køge.

Den første student fra HTX Køge er netop sprunget ud i verden. Det er Nina Pritzl Christensen på 20 år, der kunne fejre en dejlig dag, hvor livet som gymnasieelev afløses af et spændende studie på Nanoteknologi.

 

Nina Pritzl Christensen er HTX Køges allerførste student hos EUC Sjælland. Familie og venner krammede den nybagte student, da hun kom ud af eksamenslokalet.

 

Sidste fag var SO - der står for studieområde, som nu er veloverstået med en fin karakter. Nina skal nu tage hul på en helt ny drøm, som HTX uddannelsen med de påkrævede karakterer er adgangsgivende til. Hun skal begynde på Nanoteknologi på Københavns Universitet.

 

"Jeg var i studiepraktik på KU i Nanoteknologi, og synes det var et fantastisk spændende at se, hvad de studerende arbejdede med. Det er et helt nyt studie, jeg forelskede mig i det, og fremtidens muligheder i faget er store," fortæller Nina Pritzl Christensen.

 

Faglig og social positiv oplevelse

Nina Priztl Christensen har mange positive oplevelser med sig i rygsækken fra sin studietid på HTX Køge, både fagligt og socialt.

 

"Den vigtigste læring på HTX, er at jeg nu kan planlægge, organisere og strukturere viden og projekter. Det faglige niveau er præcis, som jeg ønskede det," siger Nina og fortsætter: "Vi har arbejdet meget i grupper, og det elsker jeg. Man lærer at sparre med hinanden og arbejde sammen med nye mennesker."

 

En anden vigtig og dejlig oplevelse som gymnasieelev ved HTX Køge, er ifølge Nina det sociale liv og det åbne miljø.

 

"Jeg har fået meget tætte venner på HTX, og i det hele taget mødt en masse gennem gruppearbejdet. Vi er taget i byen, på udflugter og museer sammen. Det er en lille skole, og der er mere tid til hinanden, smiler Nina og siger:

 

"Stemningen på skolen er god, jeg har ikke oplevet nogen er blevet mobbet, man kan altid finde venner her, og der er meget åbenhed."

 

Kast dig ud i det

For Nina er det en lidt vemodig dag, selvom der er nye spændende projekter i sigte. Ikke desto mindre er hendes råd til nye elever:

 

"Vær klar til at hoppe ud i noget, som du ikke helt ved, hvad er. Jeg var selv lidt bange i starten, men du lærer at svømme - og får alle redskaberne til at klare dig. Vær klar på noget nyt!"

Talent skal dyrkes »

01.02.2019
 

”ATU har lært mig, at det er okay at hungre efter viden og har givet mig mod på at drømme større – samt redskaberne til at nå mine mål”

Dimittendende talenter – tillykke!

Hurra og stort tillykke til Mathilde, Loui, Hjalte og Nina – som i denne uge dimitterede fra Akademiet for Talentfulde (ATU).

Tidligere elever siger

”ATU har lært mig, at det er okay at hungre efter viden og har givet mig mod på at drømme større – samt redskaberne til at nå mine mål”

”ATU fungerede som et godt supplement til min daglige skolegang, fordi ATU gav mig mulighed for at udvide min horisont og få adgang til viden, som lå udenfor gymnasiets normale pensum”

 

Om Akademiet for talentfulde unge

ATU er talentprogrammet til unge som er fagligt stærke, og har overskud til udfordringer. Det er et diplomprogram, som foregår efter skole og i weekender sammen med hundredvis af andre videbegærlige og skarpe unge hjerner og hjerter.

I programmet kom de fire unge til forelæsninger, deltog i workshops og fik mulighed for at arbejde projektbaseret med nogle af landets førende professorer, forskere og virksomheder.

Programmet består af faglige oplæg, workshops og projektarbejde i samfundsvidenskabelige, naturvidenskabelige og humanistiske fag, samtidig med at der er fokus på personlig udvikling. Her læres der, hvordan man søger feedback, ser sig selv med kritiske øjne og oplever modgang som en mulighed for udvikling.

Hvert semester består af ét modul, hvor der fokuseres på talentudvikling, mål og ønsker, ét fagligt modul samt ét modul med redskaber til at få mest muligt ud af studierne.

Læs mere på: https://talentfuldeunge.dk/atuprogrammet

Savner du udfordringer

Talent skal dyrkes

 

 

 

 

HTX Næstved første studenter »

26.06.2018
 

Maiken Ravn Rasmussen, Nanna Cecilie Bertelsen og Nicole Popino Mandas årets første studenter fra HTX Næstved

Der Var Hjt Humr Da De Nybagte Studenter Hejste Flaget Sammen

Mandag blev Maiken Ravn Rasmussen, Nanna Cecilie Bertelsen og Nicole Popino Mandas årets første studenter fra HTX Næstved på EUC Sjælland, da de afsluttede den sidste eksamen med bravur. Nu er huen sat, og efter sommerferien går de en ny virkelighed i møde.

Gangen foran eksamenslokalet summede af begejstring, hvor familie og venner var samlet. De stod klar til at tage imod Maiken, Nanna og Nicole med bobler og blomster. Da øjeblikket endelig oprandt, blev der draget et fælles lettelsens suk fra de tre piger. Efter tre års hårdt arbejde på Næstveds tekniske gymnasium, kan de nu fejre, at den marineblå studenterhue er i hus.

Traditionen tro, hejste de i fællesskab det danske flag, der symboliserer, at de første HTX-studenter er sprunget ud.

Egne interesser og HTX går hånd i hånd

Maiken, Nanna og Nicole går alle i 3.B under studieretningen BioTech, og de har været glade for hvad HTX har tilbudt dem - både på det faglige og sociale plan.

- Det er egentlig et lille miljø herude, og det er rigtig dejligt. Jeg har ikke skullet forholde mig til flere tusind elever eller flere hundrede lærere. HTX har været mit lille sted, hvor jeg kan være mig selv, fortæller 19-årige Nicole, mens 20-årige Nanna fortsætter.

- Samtidig har vi meget gruppearbejde, og man lærer alle at kende og får et rigtig godt forhold til hinanden. Jeg er blevet en mere åben person af den grund.

19-årige Maiken nikker genkendende og afslutter:

- Det er meget nede på jorden at gå i skole på HTX. 

På HTX arbejdes der ofte projektbaseret, og det betyder, at eleverne kan fordybe sig i selvvalgte emner:

- Generelt har vi indflydelse på undervisningen, men der er jo et tilhørende pensum og faste rammer. I løbet af alle tre år har vi altid haft mindst et fag, hvor man i højere grad bestemmer selv. Her er der en større kreativ frihed til, at undersøge netop de ting man finder spændende. Det er en rigtig god måde, at få indsigt i hvad man gerne vil arbejde med i fremtiden, beskriver Nicole.

Muligheden for at beskæftige sig med egne interesser, har også været tilfældet ved eksamensprojektet i teknikfag, som de tre piger afsluttede ved den sidste eksamen. Her har de arbejdet med fremstillingen af bioethanol ud fra landbrugets spildprodukter, og eksperimenteret med forskellige materialer, såsom halm og kartoffelskræller.

Fremtidig forsker, kemi på DTU og sabbatår

Når emnet falder på fremtiden, er Nanna den første til at fortælle om sine planer. Efter tre års studietid skal hun have en pause fra bøgerne.

- Jeg skal have et sabbatår. Jeg ved ikke rigtig hvad, der skal ske. Men jeg vil gerne beskæftige mig med naturen. Jeg ved bare ikke helt hvad retningen skal være endnu.

Herimod er hendes klassekammerater en smule mere afklarede.

- Jeg vil rigtig gerne gå på DTU, og læse noget, der har med kemi at gøre, fortæller Maiken.

Nicole har planer om at læse til farmaceut i Odense, og efterfølgende forske i lægemidler.

- Det er i hvert fald mit mål, at blive i den akademiske verden, beskriver hun.

Udstyret med tre styks 12-taller og spændende fremtidsplaner, skal de nybagte studenter have en lille pause, inden der tages hul på livets næste eventyr.

- Jeg skal i hvert fald hjem og sove, siger Nicole med et glimt i øjet, mens Maiken og Nanna anerkender hendes svar med et stort grin.

De Frste HTX Studenter Kort Efter Den Sidste Eksamen Der Resulterede I Tre 12 Taller Fra Venstre Nicole Nanna Og Maiken

ÅRETS FØRSTE HTX-STUDENTER I NÆSTVED

  • Maiken Ravn Rasmussen, 19 år, kommer fra Præstø.
  • Nanna Cecilie Bertelsen, 20 år, kommer fra Glumsø.
  • Nicole Popino Mandas, 19 år, kommer fra Haslev.

HTX Køge første studenter »

26.06.2018
 

Maiken Broed og Vivian Winther Jacobsen årets første studenter fra HTX Køge

DSC09061

Mandag blev Maiken Broed og Vivian Winther Jacobsen årets første studenter fra HTX Køge. Med studenterhuen i hus, er skoletiden hos EUC Sjælland slut. Når sommerferien er overstået, skal der udleves nye drømme.

Efter Maiken og Vivian forlod eksamenslokalet med to flotte 7-taller, blev de taget imod af familie og venner med åbne arme og lykønskninger. Vivian havde hvervet sin søster til at give hende hue på, mens det var Maikens far, der fik æren af at udføre traditionen. Inden de tager hul på et nyt kapitel, var der også en anden tradition, der skulle fuldføres. Sammen med HTX Køges rektor, Carsten Lindbo, blev Dannebrog hejst. Han nåede samtidig, at ønske pigerne tillykke med den flotte milepæl.

I deres sidste eksamen var de oppe i et projekt, udarbejdet under teknikfaget Proces, levnedsmiddel og sundhed. Her havde de valgt, at beskæftige sig med kødfrie fødevarer, hvor de har udviklet en kødfri tærte.

- Vi har først lavet en teoretisk næringsdeklaration, og så har vi udført en masse kemisk analyse. Hertil har vi lavet bestemmelser af blandt andet fedt, protein og vand, fortæller 20-årige Vivian om projektet.

Tre år fyldt med udvikling

Gennem de sidste tre år har HTX dannet en tryg base, hvor Maiken og Vivian føler, at de er blevet klædt på til at træffe vigtige beslutninger om deres fremtid.

- Gennem HTX er vi virkelig blevet hjulpet til at se, hvad man er blevet bedre til. Og det hjælper i høj grad én fremover, når man skal finde ud af hvilken vej, der skal vælges, forklarer 19-årige Maiken, mens Vivian uddyber:

- Man bliver klogere på hvad man er god til, og hvad man ikke er ligeså god til. Det er helt okay, at man ikke er fantastisk til det hele, fordi man får øjnene op for alle de ting, man er i stand til at klare rigtig godt. Hertil har jeg fået afklaret forskellen på, når noget "kun" er en interesse, og når noget er et område, jeg rent faktisk vil arbejde seriøst med i fremtiden.

Forskellige fremtidsplaner med hver sin passion

Mens Vivian går i 3.C under studieretningen Kommunikation og Design, går Maiken går i 3.B under studieretningen Kemi og Biologi. Begge nybagte studenter har en klar idé om hvad, der skal ske efter sommerferien. Men her stopper lighederne dog, som deres forskellige studieretninger måske også antyder.

Maikens planer er særlig målrettede, og tager udgangspunkt i en barndomsdrøm.

- Lige siden jeg gik i 5.-6. klasse har jeg villet være fysioterapeut. Jeg kan godt lide at hjælpe mennesker. Det er stadig den vej jeg ønsker at gå, fordi jeg brænder for det. Jeg vil gerne læse idræt, fordi jeg går op i motion og sund kost, samt kroppens anatomi og fysiologi - det interesserer mig helt vildt. Drømmen er at gå på Københavns Universitet, men jeg har også søgt ind andre steder, fortæller hun begejstret.

Vivians planer er i en helt anden boldgade, men ligesom Maiken, vil hun også i gang med sine uddannelsesplaner lige efter sommerferien.

- Jeg er meget interesseret i programmering, så jeg vil gerne læse softwareteknologi på DTU. Det er meget teknisk, men virkelig spændende. Her på HTX fulgte jeg et programmeringshold lidt uofficielt, og opdagede, at det er et emne, jeg virkelig brænder for. Når jeg først er færdiguddannet, vil jeg rigtig gerne arbejde med udviklingen af apps, afslutter hun.

DSC09054

ÅRETS FØRSTE HTX-STUDENTER I KØGE

  • Maiken Broed, 19 år, kommer fra Solrød Strand.
  • Vivian Winther Jacobsen, 20 år, kommer fra Lille Skensved uden for Køge.

En minister kom forbi »

03.10.2017
 

Erhvervsminister Brian Mikkelsen gav peptalk til HTX-elever på EUC Sjælland i Næstved og demonstrerede, at han kan tage en udfordring i stiv arm.

Den konservative erhvervsminister Brian Mikkelsen overvejede det ikke to øjeblikke, da et par HTX-elever tog ham på ordet og udfordrede ham i armbøjninger, og således sluttede et lynvisit for ministeren på HTX i Næstved på en noget mere utraditionel vis end programsat.

En halv time forinden havde ministeren trådt ind på skolen, lidt forsinket, og kækt bebudet, at så måtte han jo udfordre nogle i armbøjninger bagefter.

Den slags skal man være varsom med, når man har med opmærksomme HTX-elever at gøre. Og selvom han i de efterfølgende minutter fik talt sig varm på teknologi og de muligheder, som det giver Danmark og unge mennesker, samt beredvilligt svarede på spørgsmål om både arbejdsliv, pensionsalder, topskat og bilafgifter, så måtte han ned på alle fire.

Til det sidste med et smil på læben og masser af optimisme.

- Fremtiden venter på os, på jer, og verden ligger åben, lød det fra ministeren, der flere gang slog fast, at de unge tilhørere havde valgt den helt rette kurs ved at vælge en teknologistærk uddannelse på HTX.

- Jeg ved, at I er helt klar til alt det der venter forude. I har valgt rigtigt, lød det fra Brian Mikkelsen.

I første omgang var de mere end klar til at tage en minister på ordet.

Ministerbesøg Armbøjninger

Det vidner om masser af selvtillid og engagement hos HTX-elever, der er i gang med de første skridt mod karrierer, hvor teknologi kommer til at spille en voksende rolle.

I det daglige arbejdes med 3d-printere og robotteknologi med fokus på projektarbejde, ideudvikling og problemløsning.

- Brian Mikkelsen slog hovedet på sømmet, da han sagde, at det er sindssygt vigtigt. Det er fremtiden, og den er i fuld gang, forklarer uddannelsesleder på HTX i Næstved, Per Munkholm.

- De unge ved det godt, men det betyder noget, når en erhvervsminister kommer og siger det højt. For dem er det en blåstempling af et karrierevalg, og for os er det naturligvis en anerkendelse af, hvad vi fokuserer på i det daglige, forklarer uddannelseslederen.

Ministerbesøg Www

Stærk 2. plads til teknologitalenter »

07.09.2017
 

Tre elever fra HTX i Næstved brillerede ved Sjællandsmesterskabet i Teknologi på ZBC i Vordingborg

Det regnede med lovord til Thomas Jensen, Karl Emil Bronée og Frederik Tørnstrøm, da de onsdag deltog ved regionsmesterskaberne frem mod DM i Teknologi og Erhvervscase hos ZBC i Vordingborg.

Trioen hjemtog en 2. plads under temaet ”Teknologi og fremtiden”, hvor de havde konstrueret en alternativ armprotese, som er lettere og billigere end de eksisterende.

- Eleverne fik stor ros for deres idé, arbejdsproces, fremlæggelse og prototype, som er produceret på skolens 3D-printer i PLA-plast, forklarer uddannelsesleder på HTX Næstved, Per Munkholm.

DM i Teknologi og Erhvervscase er en konkurrence for elever fra det tekniske gymnasium (HTX) og handelsgymnasiet (HHX). HTX-elever konkurrerer i kreative opfindelser, mens HHX-elever dyster i forretningsideer. DM-finalen løber af stablen i København 27. september.

DM Teknologi 2 Web

 

EUC Sjælland klar til Campus+ »

31.08.2017
 

EUC Sjælland er stærkt repræsenteret ved Campus+ under Køge Festuge.

Når næsten 2500 unge mennesker fra 9. og 10. klasser, gymnasier, erhvervsuddannelser og praktikpladscentre 1. september indtager Køge midtby, kommer de til at møde EUC Sjælland på 16 af de i alt 125 aktivitetsstande.

Foruden EUC Sjælland er en lang stribe uddannelsesinstitutioner, organisationer, foreninger og erhvervsliv repræsenteret.

Dagen er døbt Campus+ og bag arrangementet står Campus Køge.

- Gennem aktiviteter, der involverer de unge, kan vi alle komme i dialog om uddannelse og karriereveje. Det skal være en sjov og skæv dag med fokus på det sociale og det faglige, som kan give refleksion i forhold til de unges valg af uddannelse, forklarer Campus-koordinator Fie Illum Jensen. 

Arrangementet løber fra kl. 10 til kl. 13.30, hvor der er afslutningsarrangement på Tapperiet med Lakserytteren.

Lidt mere nørd end de fleste - og stolte af det »

19.07.2017
 

Amalie, Bjarke og Søren fra HTX Køge bliver til efteråret udfordret i selskab med nogle af landets største forskertalenter.

Amalie, Bjarke og Søren fra HTX Køge bliver til efteråret udfordret i selskab med nogle af landets største forskertalenter.

De ligner tre helt almindelige HTX-studerende, men Amalie, Bjarke og Søren er noget særligt, og de kan meget vel ende med at sætte ganske markante aftryk på den verden, som vi færdes i.

Efter sommerferien er trioen blandt de få udvalgte på et særligt forsker-forløb under Science Talent, der har til huse i Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter ved Sorø Akademi. Forløbet har blandt andet til formål stimulere og udfordre Danmarks naturvidenskabelige talenter med forskerpotentiale.

Og det potentiale har 18-årige Amalie Semlov fra Haslev, 18-årige Bjarke Frederiksen fra Ringsted og 20-årige Søren Nemo Thorsen fra Bjæverskov i rigt mål.

- Vi er nørder, men det ser jeg absolut som noget positivt. Jeg synes faktisk det er ret fedt og en anerkendelse, forklarer Amalie med et bredt smil.

 

"Det er en mulighed for at få nogle ekstra udfordringer, der bygger oven på det, som vi får med fra skolen, så vi ikke falder af på den og så er det samtidig en god mulighed for at opbygge et netværk"

Søren Nemo Thorsen

 

Deltagelsen i Science Talent Forsker løber sideløbende med undervisningen, og de bliver sendt afsted med fuld opbakning fra deres fysiklærer på HTX Køge, Magnus Bugge.

- Et er at have en generel god forståelse af det naturvidenskabelige og interesse i faget, noget andet også at kunne sætte sig ind i komplekst stof og diskutere emner på et niveau, hvor flere andre elever står af. Det kan de, lyder det anerkendende fra Magnus Bugge.

Komplekse udfordringer venter nu forude på Science Talent Forsker, hvor der blandt andet skal arbejdes med statistisk forsøgsplanlægning, videnskabsetik og laboratorieøvelser.

Forventningens glæde er mærkbar hos de tre elever, der efter sommerferien også tager hul på 3.g.

- Det er en mulighed for at få nogle ekstra udfordringer, der bygger oven på det, som vi får med fra skolen, så vi ikke falder af på den og så er det samtidig en god mulighed for at opbygge et netværk, forklarer Søren med et smil.

- Og så giver det en indsigt i forskning og miljøet omkring det, supplerer Bjarke, der ligesom sine to skolekammerater håber på, at blive kastet ud i nogle udfordringer, som han ikke er vant til.

- Meget gerne masser af fysik, lyder det fra Søren.

Science Talent Forsker løber fra august til udgangen af januar 2018 i Sorø med tre samlinger undervejs.

Hue, humør og hurra for årets HTX- og EUX-studenter »

27.06.2017
 

Traditionerne blev holdt flot i hævd ved dimission for årets HTX- og EUX-studenter i Køge og Næstved.

De nye studenter fra både HTX og EUX i Køge og Næstved er ikke alene sprunget ud med hvide huer - de er også blevet fejret og gratuleret efter alle kunstens regler ved dimissioner i på Lyngvej i Køge og Jagtvej i Næstved.

I Køge nød 50 HTX-studenter, 14 EUX-studenter og en hel masse stolte forældre en blandet buket af taler og underholdning. Et veloplagt tremandsorkester underholdt med både stemningsskabende jazz-musik og akkompagnement til sangene. Undervejs blandede kraftig blæst og en smule regn sig i lydbilledet i teltet, men solen skinnede, da der blev serveret kransekage og jordbær.

Undervejs blev de nyudklækkede studenter hyldet af blandt andre rektor Thomas Ter-Borch, der lovede, at de bagefter ikke ville kunne huske, hvad han havde sagt. Underviser Christina Reeder Ryborg Jørgensen delte nogle af sine oplevelser fra undervisningen af de ikke-fuldstændig-strømlinede EUX-elever med alle tilhørerne og afsluttede med et citat fra Peter Plys:

- Det er sjovere at tale med nogen, som ikke bruger lange, indviklede ord men i stedet korte og lette ord som ‘Hvad med frokost?’

Underviser og studievejleder Jesper Skovlund opfordrede eleverne til at stoppe op og SE på verden. Se det, vi ikke tror, vi kan måle og veje – for vi kan godt stadig SE det, hvis vi kigger efter.

Om Lidt Bli R Her Stille Næstved

I Næstved blev 43 studenter sendt afsted med kærlige og velmenende ord fra blandt andet uddannelsesleder Per Munkholm, der ikke lagde skjul på, at han kommer til at savne eleverne og håber, at det ikke er et farvel.

- Ja, vi vil savne jer. Men når det nu ikke kan være anderledes – så husk at holde kontakten til den gamle skole og de gamle - og til hinanden, brug den moderne kommunikation, som jeg ved I er flittige brugere af, lød det fra uddannelseslederen inden han sluttede af med Benny Andersens digt ”Afsked og ny aftale”.

Både i Køge og Næstved var også eleverne med til at runde studietiden af med taler, der både talte til hjerte og hoved, og sendte tak til alle skolekammeraterne, der nu bliver spredt.

- Jeg er glad for at have fået lov til at lære jer at kende, jeg har fået lov til at lære Danmarks lyseste fremtid at kende. For uanset hvad, så er JEG overbevist om, at det nok skal gå jer godt, lød det fra Sofie Kathinka Christensen ved dimissionen i Næstved.

Robotter forbereder unge til en fremtid med teknologi »

24.02.2017
 

Hos EUC Sjælland i Næstved uddannes HTX eleverne til at omsætte al den boglige viden til konkrete problemløsninger, produkter og innovative projekter. Skolen er blandt landets første til at arbejde med robotteknologi.

Næstveds tekniske gymnasium (HTX), er et af de første gymnasier i Danmark, der har investeret i en vaskeægte industrirobot. Det er ikke uden årsag: Man ønsker at forberede eleverne bedst muligt til uddannelse og job inden for det tekniske område. ”Og uddannelsesinstitutionerne evaluerer vores elever højt og fremhæver blandt andet deres evne til at arbejde selvstændigt og innovativt. Det er blandt andet grundet vores forskellige robotprojekter!”, forklarer Mikkel Nørgaard Hansen, der er underviser i informationsteknologi. Mange virksomheder efterspørger medarbejdere med en teknisk profil kombineret med stor evne til at omsætte viden til tekniske løsninger, og det kendetegner eleverne på HTX. De lærer at omsætte den teoretiske viden til praktiske opgaver. ”Når eleverne arbejder med industrirobotten lærer de en helt masse konkret om, hvordan computere og omverdenen skal spille sammen. Det er ikke nok at kunne teori og programmering, hvis ikke robotten fungerer rigtigt i virkeligheden. Der er altid mange faktorer at tage hensyn til ud over selve programmeringen. Det lærer vores elever, samtidigt med at de bliver gode til at problemløse!”

 

Eleverne er vilde med det tekniske             

Eleverne er vilde med at omsætte ”tavleundervisningen” til projekter, hvor teorien anvendes i praksis til virkelige problemer. Kathinka Christensen har lige afsluttet et projekt med en selvkørende bil: ”Vi lærte at programmering ikke er nok, og det er heller ikke nok med et godt design. Man skal have fokus på begge ting på én gang for at få det til at fungere sammen! Det er virkelig spændende!” Hun suppleres af Mark Kragerup, der ligesom Kathinka er 3.g'er. ”Ja, vi finder et problem, vi vil løse, opsøger viden og teori og så arbejder vi på en rigtig løsning. Vores lærere bliver til vejledere, frem for bare at stå dér ved tavlen og tale derudaf. Vi har meget dialog og det lærer man rigtigt godt af!”

Mark og Kathinka var begge med til at løse en opgave fra ”den virkelige verden”. Sundhedsplejen i Næstved Kommune henvendte sig til HTX for at få input til, hvordan en database kunne konstrueres. ”Eleverne viste forskellige muligheder og perspektiver i løsningsforslag, så Sundhedsplejen let kunne tage de rigtige valg for deres nye database. Så de var meget tilfredse med elevernes arbejde,” fortæller deres stolte underviser. Og Mark pointerer: ”Sådan en opgave lærer vi rigtigt meget af - at arbejde selvstændigt og håndtere hele opgaveprocessen fra idé til færdigt produkt. På den måde er vi både kreative og innovative! Og for hvert projekt bliver vores værktøjskasse større…”, siger han med et stort tilfred smil, der afslører, at han er glad for at være HTX'er. Når han har fået studenterhuen, håber han at starte på IT Universitet i København og læse Advanced Computing.

 

Styr på fremtiden

På HTX ved de fleste elever generelt, hvad de gode til og hvad de drømmer om for fremtiden. De har fået prøvet deres færdigheder af og er blevet dygtigere og i 3.g ved omkring 90% af eleverne, hvad de skal efter gymnasiet. Ud over automation og robotteknologi er skolen også stærk inden for bioteknologi og IT. Elevgruppen er derfor godt blandet og skolen har et godt studiemiljø, hvor der er fællesskab med plads til den enkelte. Om man har hvid kittel på og kigger i mikroskoper, er til robotteknologi eller drømmer om at arbejde med programmering, så er der plads i fællesskabet.

Folkeskolens 9. og 10. klasses elever skal netop nu vælge ungdomsuddannelse inden 1. marts. ”Er man til teknik, naturvidenskab, computere og et rigtigt fedt miljø, hvor der er plads til alle, så er det her hos os, man skal starte”, lyder det med overbevisning fra de kommende HTX studenter, der ligesom studenter fra det almene gymnasium selvfølgelig har studenterhue og kører studenterkørsel.

 

Fakta

  • HTX's robot er produceret af den danske virksomhed Universal Robots, der har til huse ved Odense

  • Det har været en investering på henved 120.000 kroner

  • Robotten UR3 er en industrirobot og altså en maskine, der anvendes til automatiserede arbejdsprocesser, der skal udføres med store præcision mange gange

  • Robotten har ikke et kælenavn, som man ellers nogle gange hører.  Det er en maskine og ikke en såkaldt ”human robot”

  • Der arbejdes også med små robotter – her bruges Lego Mindstorm, som eleverne kan bygge mindre robotter med, som de selv programmere og får til at løse opgaver i virkeligheden

 

Mere information 

For mere info om robotteknologi og HTX – kontakt uddannelsesleder Per Munkholm, tlf.: 2523 5881.

For studievejledning omkring HTX - kontaktt:

HTX i Næstved: Pia Schmidt, studievejleder, tlf.: 4053 8663, pisc@eucsj.dk
HTX i Køge: Jesper Skovlund, studievejleder, tlf.: 2523 5729, jesk@eucsj.dk

Fremtidens voksne bekæmper madspild »

18.11.2016
 

Nye problemer skal håndteres med nye løsninger. Det var den indstilling, som de studerende på HTX i Næstved arbejdede ud fra, da de fik til opgave at komme med innovative løsninger, der bl.a. kan forbedre trafiksikkerheden, sikre fremtidens vandforsyning eller bekæmpe madspild. Projektet, som de studerende arbejdede med, tog udgangspunkt i FN’s verdensmål, som skal være opfyldt i 2030.

Der var fuldt hus på Jagtvej, da 200 forældre, venner og andre interesserede gæstede HTX bygningen. Her havde eleverne gjort sig umage for at fremvise deres projekter ved en række stande, som gæsterne kunne besøge. Og det var netop gæsterne, der var med til at kåre det projekt, som de syntes bedst om.

Ugen op til præsentationen var fyldt med idégenerering, frustrationer og forløsninger – krydret med et fagligt indspark af professor Steen Hildebrandt, omkring bæredygtighed og nødvendigheden i at nå FN’s mål.

Ved præmieoverrækkelsen pointerede uddannelsesleder Per Munkholm, at det undrede ham, hvis ikke kravene fra FN’s 2030 plan er opnået før tid, hvis elevernes løsninger tages i betragtning. Vinderen blev en gruppe, som bl.a. brugte kiwiskrald, tang og rapskager til at lave melerstatning, som kan anvendes til sundt og nærende brød.

FN’s verdensmål 2030 – der bliver beskrevet som den mest ambitiøse plan nogensinde – blev vedtaget tilbage i 2015 under FN’s årlige generalforsamling. Verdensmålene består af i alt 17 mål, der bl.a. skal gøre op med ekstrem fattigdom, sult og klimaforandringer, men som også skal optimere bæredygtige industri, infrastruktur og energi.

HTX'ere på oliejagt »

04.11.2016
 

Hastigheden fra Counter-Strike kombineret med overblikket fra strategispillene gjorde udslaget da 3 HTX-elever fra EUC Sjælland i Næstved vandt 2. Præmien i Oliejagten 2016.

Selvom vedvarende energi er oppe i tiden, og der stadig forsøges at udvikle nye metoder til udvinding af miljørigtig energi, så er Olien højest aktuel.

Mærsk Oil og Center for Olie og Gas på DTU står bag Oliejagten. Oliejagten er et online spil hvor 283 hold, fra 18 HTX-skoler, konkurrerer med deres eget virtuelle olieselskab, som de skal lede fra opstart til succes.

Fra EUC Sjælland deltog 34 hold fra de 4 klasser på 1. Årgang. 4 hold endte i top 10, men holdet ”Hokkaido Olie” fra 1.b endte på en samlet anden plads, og er dermed modtager af 2. præmien på 3000 kr til deling mellem de 3 elever på holdet.
Mikkel Lund Risager og Magnus Christensen (th.) mente at pengene skulle gå til boksehandsker og musikproduktion, men Jesper Volquatz Skovby (tv.) gemmer pengene og ser hvad fremtiden bringer.
Et stort tillykke til alle vinderne fra os på EUC Sjælland.

I denne uge arbejder HTX i Næstved med fokus på bæredygtig udvikling. Der er endnu ikke alternativer inden for vedvarende energi – men hvem ved? Måske er det en Htx’er fra Næstved der står bag det næste nye alternativ?

Er du nysgerrig? Så tag familien under armen og læg vejen forbi HTX i Næstved, fredag d. 11 november mellem kl. 15 og 17 på Jagtvej 2G i Næstved, hvor eleverne viser deres projekter frem.

På billedet: Jesper Volquatz Skovby, Mikkel Lund Risager og Magnus Christensen fra HTX, EUC Sjælland, Næstved. 

Studenterhue trods Lymfeknudekræft »

07.09.2016
 

Eat. Kicking cancers ass. Sleep. Repeat.
Nå, ja, og så lige læse op og kæmpe for at få sin studenterhue 3 måneder efter sidste kemo.

HTX-elever forebygger stress »

06.09.2016
 

på den lækreste måde!

​Ved Regionsmesterskaberne i Teknologicase, afholdt på ZBC tirsdag, præsenterede Nikoline og Marc fra HTX i Næstved et godt bud på, hvordan man kan forebygge stress - på den appetitlige måde!

Overskriften for deres projekt var "On the move i hverdagen" hvor de to unge mennesker arbejdede med tidsmangel i familier - noget de fleste kender til. Og hvor der er tidsmangel er der grobund for stress. Men her kan man slå to fluer med ét smæk. For deres bud på en morgenmad, som kan indtages hurtigt, oven i købet kroppen med at forebygge stress. de har nemlig udviklet en müslibar, hvor indholdet hjælper bakteriediversiteten i tarmen, så hjernen får de rigtige ting at arbejde med og de rigtige signaler at sende rundt.

Lyder det ulækkert? Det er det ikke, müslibaren er ikke bare god og nyttig, den er også vanvittigt lækker!

Opskrift på Nikoline og Marcs müslibar

Bund:
40 gr græskarkerner
185 gr dadler
100 gr mandler
80 gr havregryn

"Karamel":
100 gr dadler
50 gr tørrede figner
30 gr kokosolie
200 gr kogende vand

Top:
25 gr mørk chokolade (smeltet)
15 gr paranødder

Lav bunden - mandler og græskarkerner blendes til en grov masse og stilles til side. Blend så dadler til en ensartet masse.
Bland så begge dele sammen med kokosolien.
Bred det ud i bunden af en lille bradepande og stil på køl.

Nu skal du lave "karamellen" - smelt kokosolien i en gryde. Blend så kokosolie med dadler, figner og kogende vand, så det bliver en ensartet masse. Bred den ud over bunden og stil tilbage på køl.

Hak nu paranødderne groft, drys over "karamel"laget og fordel til sidst smeltet chokolade over det hele. Sæt det på køl.
Når chokoladen er størknet, kan du skære den ud i passende stykker.

2 x 12 og sejrsfrokost med mor »

20.06.2016
 

… de første HTX-studenter er i mål! Højt ambitionsniveau, idéudvikling, hårdt slid og ikke mindst en god portion humor, sikrede mandag morgen EUC Sjællands to første studenter topkarakterer. Og trods meget forskellige ønsker for fremtiden, har de nu et flot projekt og ikke mindst den eftertragtede og længe ventede studenterhue med det mørkeblå bånd til fælles.

Emil Vang Olsen og Jakob Stener Jørgensen smiler om kap, og det er tydeligt for enhver, at de nyder øjeblikket, da huen kommer på. Lokalet emmer af glæde og en kækhed fra de to studenter man kun oplever, blandt de der kan tillade sig det … og det har da også med al tydelighed vist sig i dag. 2 x 12 blev det til og selvom Emil og Jakob hurtigt kan blive enige om, at 3. år har været det nemmeste”, så har det også været hårdt arbejde.

Emil har læst de tre HTX-år på mat - fys-linien og afslutter i teknikfaget ”Byggeri og energi”. Sammen med Jakob, har han valgt at fremlægge et eksempel på et kulturhus til Karrebæksminde. Et projekt der – på den gode måde – har udfordret ham på især idéudvikling. Jakob er enig og fortæller, ”det har været super spændende at få lov til at lave et projekt, hvor både ingeniørudregninger og arkitektdelene indgår … det fede er, at alle aspekter er repræsenteret og at der var tid til fordybelse”, fortæller han.

Fordybelse over skolearbejdet er nok ikke den følelse der kommer til at præge resten af dagen. Men derimod hygge med familien … ”og sejrsfrokost med mor”, smiler Jakob stolt. Det forholder sig ikke meget anderledes for Emil, dog påpeger han, at dagen også kommer til at indeholde pakning af rygsækken til den forestående Roskilde Festival.

2Xstud Naestved2016

Det kommer ikke bag på deres lærer Jesper Morton Andersen. ”De har begge været aktive på den sociale front – gode kammerater, der på hver deres måde, har gjort deres til, at de tre år også har ført sjov og ballade med sig … og en masse indforstået humor”.  ”Men de har også været dygtige og arbejdsomme og ikke mindst præsteret at arbejde godt sammen”, fortæller han.

Både Emil og Jakob er enige om, at det bedste ved at arbejde sammen om et projekt, er styrken i at kunne supplere hinanden – ”det er hyggeligt og rart at kunne se hinandens styrker”, fortæller Emil.

Deres fælles mål er nået, men fremtiden bringer dem i meget forskellige retninger. Jakob vil gå målrettet efter at blive professionel soldat mens Emil starter karrieren med et sabbatår efterfulgt af enten ingeniørstudiet eller noget naturvidenskabeligt.

EUC Sjælland kipper med flaget for de to – stort og velfortjent tillykke!

 

  • Emil Vang Olsen 3.A på HTX, er 20 år og bor i Næstved.
  • Jakob Stener Jørgensen 3.A på HTX, er ligeledes 20 år og fra Næstved.

Første Køge - HTX studenter 2016 »

20.06.2016
 

Årets første HTX Køge studenter - for fuld udblæsning ...

Udviklingen af et apparat til at måle lydkvaliteten i højttalere sikrede de første HTX-studenter i Køge topkarakterer.

Der var store smil og huer med blå bånd mandag morgen, da Jonas Østergaard Klausen fra Køge som den første i år kunne sætte studenterhuen på, sammen med sin eksamensmakker Jeppe Mikkelsen Roulund fra Strøby Egede. Flotte 12-taller til deres gruppeeksamen i Teknikfag blev afslutningen på deres tre år på EUC Sjælland.

Det var ikke hård rock som blev blæst ud gennem højttalerne i eksamenslokalet, men forskellige toner med forskellige lydstyrke for at teste hvor nøjagtigt en højttaler kunne gengive lyden, helt nede fra 50 hertz og op til et par kilohertz. ”En kvalitetshøjttaler skal kunne gengive både høje og dybe toner så de opfattes volumenmæssigt ens,” fortæller Jonas og viser det apparat han og Jeppe havde lavet til eksamensprojektet.
”Vi har jo arbejdet på det et stykke tid og det har været ret udfordrende, for en del af apparatet er et forstærkerkredsløb, som nemt overopheder,” tilføjer Jeppe og peger ned i kassen med printplader, modstandsdele og, for det utrænede øje, et ledningsvivar.

For begge de nyudsprungne studenter har netop Teknikfag været et af deres yndlingsfag. ”Det er fedt at man skal kombinere både det teoretiske med noget praktisk – og at der kommer et fysisk produkt ud af det,” forklarer Jonas, som dog i sidste ende brænder for softwaredelen og programmering. ”Det er nok vores begges styrke,” smiler Jeppe, ”men vi er meget bevidste om vores styrker og svagheder.”

Både Jonas og Jeppe har gået på Science-linjen og arbejdet sammen på forskellige projekter gennem hele studietiden. ”En af de bedste ting ved at arbejde sammen med Jonas er, at det går op i en større enhed,” fortæller Jeppe. Jonas er enig ”- vi supplerer hinanden meget godt. Og er meget ambitiøse begge to, så vi kan godt slå hinanden lidt oven i hovedet, hvis ikke det er godt nok, så det kan blive endnu bedre.” Hvilket dagens eksamen er et levende bevis på.

Men selvom de er ens på mange punkter, så går deres veje hver deres retning efter sommerferien. Jonas har søgt ind på Datalogi på Københavns Universitet for at forfølge sin interesse for kodning, mens Jeppe lige om lidt trykker på knappen til at søge ind på DTU. ”Jeg synes, det er virkelig interessant og spændende at udforske verden i minidele og materialer, så jeg vil gerne læse til ingeniør i nanoteknologi og fysik,” slutter Jeppe inden studenterhuen skal fejres med familien.

EUC Sjælland kipper med flaget for de to – stort og velfortjent tillykke!

 

  • Jeppe Mikkelsen Roulund, 3.B på HTX og bor i Strøby Egede – Køge
  • Jonas Østergaard Klausen, 3,B på HTX og bor i Ølsemagle - Køge

Astrid Dahl direktør
Jesper Clausen uddannelseschef

 

HTX-elev kvalificerer sig til OL - igen »

09.05.2016
 

For anden gang deltager Jonas Østergaard Klausen i Baltic Olympiad in Informatics

Det er sjældent at deltage i et OL to gange. Men for Jonas Østergaard Klausen fra Køge er det nu en realitet. Via Dansk Datalogi Dyst har han kvalificeret sig til Baltic Olympiad in Informatics, BOI, samt International Olympiad in Informatics, IOI.

 

Der er ikke mange unge gymnasieelever der kan prale med at være blandt landets syv dygtigste i datalogi, men det kan Jonas. Den 18-årige HTX-elev fra EUC Sjælland må påtage sig en rolle som den erfarne, når holdet drager mod BOI i Finland, for allerede sidste år, var han også en del af BOI. En dyst der består af matematik, kodninger og programmering. ‘Til konkurrencen sidder vi ved en PC i fem timer, hvor vi får en række problemstillinger. Det kunne være at man har en pose og skal fylde den med varer fra en butik. Hvordan får man de varer af mest værdi i posen når man påregner vægt, størrelse og værdi. Det kan virke lidt abstrakt’.

Efter deltagelse i BOI skal truppen skæres fra syv til fire deltagere, som så skal tage kampen op mod resten af verdens gymnasieelever ved IOI. Og Jonas forventer at gøre en god figur og måske komme videre fra konkurrencen. ‘Jeg håber at klarer mig bedre end sidst, hvor jeg ikke kom videre på det danske hold til IOI. Det vil være fedt at booke en billet til Rusland i august. Men jeg glæder mig også til at komme ud og opleve verdenen og nye mennesker’.

Og Jonas har netop den formel, der skal til for at få succes. ‘Det er en konkurrence der kræver koncentration. Jeg skal kigge på min opgave fra sidst og læse op på de område, hvor jeg ikke var så stærk. Desuden skal der terpes en masse teori’.

Jonas går i 3.G på HTX i Køge. Det betyder, at et nyt kapitel starter efter sommerferien. ‘Jeg vil gerne ind på datalogistudiet som udbydes på Københavns Universitet. Det jeg godt kan lide ved studiet er hvordan man kan få en PC til at lave analyser af det materiale man smider ind i maskinen. Jeg forestiller mig at arbejde med IT og sikkerhed i fremtiden’’.

Dataomlympiaderne startede i 1989, Bulgarien. Danmark kom først med i 1993, da konkurrencen på daværende tidspunkt lå i eksamensperioden. Siden 1993 har Danmark været fast deltager ved IOI.  

Som elev i 1.G vandt Jonas DM i Novelleskrivning, men hovedinteressen er for det tekniske.

FAKTA:

  • Kvalifikationen til BOI foregik på Herlufsholm Skole og de syv deltagere blev efterfølgende meddelt til reception hos Carlsberg i København.
  • BOI afholdes i Helsinki, Finland fra d. 11 til den 15 maj
  • IOI afholdes i Kazan, Rusland fra d. 12 til den 19 august
  • Den mest prestigefyldte konkurrence på gymnasieniveau og med deltagelse af 80 nationer rundt om i verdenen.


Billedtekst: Vinderholdet fra Dansk Datalogi Dyst 16. Nummer to fra venstre er Jonas Østergaard. Fotokreditering: Leif Tuxen

HTXelever dimitterer fra Akademiet for Talentfulde Unge »

01.02.2016
 

3.G'ere får diplomer for deres talenter

Efter to års deltagelse ved talentprogrammet Akademiet for Talentfulde Unge fik otte elever fra HTX i Køge og fem elever på HTX i Næstved endeligt deres ATU-diplom. ”Mit forløb på ATU, har introduceret mig for emner, som jeg ikke engang vidste, jeg interesserede mig for inden,” fortæller Rasmus Aagaard fra 3.g.

Undervisningsministeren, Ellen Trane Nørby, holdt tale for 400 gymnasie- og HF-elever fra Sjælland og deres stolte forældre, da Borupgaard Gymnasium var vært for ceremonien for elever på Akademiet for Talentfulde Unge, ATU.

Diplomet vidner om gennemførsel af to års forelæsninger og workshops inden for naturvidenskabelige, samfundsvidenskabelige og humanistiske fagområder. ”Jeg kan stærkt anbefale andre at søge. Det handler om at skabe netværk med andre ligesindede individer og styrke sin faglige kunnen,” siger Johannes Gade, som ligeledes går i 3.G på HTX på EUC Sjælland.

Rasmus Aagaard er enig -”Man skal have lyst til at lære nye ting og rude gå ud af sin comfort zone. Selvom nogle af de obligatoriske aktiviteter godt kan føles en smule kedelige til tider, så gør de valgfrie aktiviteter det hele værd. Men det kræver at man prioriterer ATU, selv i en travl hverdag.”

Www ATU FV Rasmus Aagaard Og Johannes Gade

Fra venstre: Rasmus Aagaard og Johannes Gade fra HTX i Næstved

HTX'ere vinder DM i Novelleskrivning »

02.11.2015
 

- for fjerde år i træk!

HTX-elever vinder på ord – igen

Måske er noveller og skrivekonkurrencer ikke det første man tænker på, når man siger teknisk gymnasium. Men i Køge har elever fra HTX vundet DM i Novelleskrivning – for fjerde år i træk!

”Bare fordi der er fokus på de naturvidenskabelige fag, så skal man ikke glemme at udfordre de unge på deres øvrige kompetencer,” siger Trine Ravn Brinck, som er dansklærer på HTX - EUC Sjælland i Køge. Og noget tyder på, at hun har fat i den lange ende – for fjerde år i træk har hendes elever været blandt vinderne af DM i Novelleskrivning. I år endda med hele to elever, Line Glavind fra Faxe og Mathias Behrens fra Vemmedrup.

Stof til eftertanke

For Line, der går i 3.C på kemi-biologi-linjen var det en stor overraskelse, at hun vandt. ”Dansk er ikke mit 1. prioritetsfag og bare fem dage før jeg fik mailen om at jeg havde vundet, så var jeg lige ved at give op på en skriftlig opgave,” smiler hun, ”men det giver da et kæmpe selvtillidsboost sådan at vinde. Og stof til eftertanke, at dansk måske ikke er så dumt endda.”

Uden at afsløre plottet, så giver Lines novelle også stof til eftertanke. Den handler om, hvad der gør om man er en del af fællesskabet og ens familie – og den ensomhed der kan være i, at være den man er.

En ung, syrisk dreng der flygter op gennem Europa for at komme til Sverige, er temaet for Mathias’ novelle. Et meget aktuelt emne, som Mathias er blevet inspireret af fra medierne. ”Det fylder jo rigtig meget. Egentlig skrev jeg det mest som en skoleopgave og tænkte ikke, at jeg havde en chance. Så da jeg åbnede min mail og der stod Tillykke, du er en af 14 udvalgte, så blev jeg meget forbavset.” For Mathias gav det også point til selvtilliden. ”Nu ved jeg jo, at jeg er ok til at formulere mig skriftligt,” smiler han ydmygt.

”Det handler om at vise de unge, at selvom de måske opfatter dansk måske er et facitløst fag, så kan de bruge det til noget i hverdagen – og at de er dygtigere til det, end de ofte selv tror,” slutter Trine inden næste dansktime i 1.B tager fart.

 

FAKTA
Mathias Behrens, 16 år, 1.B. Kommer fra Vemmedrup – Køge. Mathias vil læse en form for fysik, når han får studenterhuen på – måske astrofysik, men der er et par år til at vælge endnu.
Line Glavind, 19, 3.C. Kommer fra Faxe. Line vil læse til dyrlæge efter endt HTX – en drøm hun har forfulgt siden hun var 3 år gammel.

Hvert år arrangerer Dansk Forfatterforening DM i novelleskrivning.
Deltagerne er unge i gymnasiealderen.
Der udvælges 14 vindere på landsplan, som bliver tilbudt et skrivekursus med professionelle forfattere og redaktører.
Kurset løber af stablen 14.-15. november 2015.
Vinderne får udgivet deres noveller i en antologi fra Dansk Forfatterforening.
De seneste fire år har der været elever fra HTX i Køge blandt vinderne.

Superstudent sprænger skalaen »

26.06.2015
 

Simon fra HTX i Næstved har et snit på 13,4!

HTX-student sprænger skalaen grundigt – 13,4 i gennemsnit

På et af Danmarks bedste hoveder sidder en mørkeblå studenterhue. Hoved og hue hører til Simon Ingeman Hansen fra Karrebæksminde – som fredag fik sit eksamensbevis fra EUC Sjælland i Næstved.

En rank, ung mand smiler, da han får overrakt sit eksamensbevis. Og det kan han også roligt, for tre år på HTX i Næstved er veloverståede. Huen er på hovedet. Og et af Danmarks højeste gennemsnit for HTX-elever er hus. ’13,4’ vil der stå på ansøgningen til en videregående uddannelse. Et gennemsnit som sprænger 12-skalaen grundigt.

Mere end 12

Som HTX-elev har Simon haft Mat-Biotek som linje. En linje hvor man har Dansk, Matematik og teknologifag Proces på A-niveau. Men Simon er ambitiøs og ville gerne endnu mere. Derfor havde han tilvalgt yderligere to fag på det højeste niveau, nemlig både Kemi og Bioteknologi. Så mange A-fag udløser en bonus og karaktergennemsnittet bliver ganget med 1,06.

”Ja, jeg er ambitiøs,” indrømmer Simon, ”Jeg går op i, at hvis jeg gøre noget, så skal jeg gøre det godt.” Men det handler ikke om kun at få 12-taller, men om at yde sit bedste. ”Mine forældre er da også rigtigt glade, men hvis jeg havde ydet mit bedste og fået et gennemsnit på 7, så havde de været lige så stolte. De støtter mig i det jeg vil – de presser mig ikke!” slår Simon fast.

Verden er åben

Med så højt et gennemsnit kan Simon vælge og vrage. International Business er den uddannelse i Danmark, som kræver det højeste gennemsnit, 12,1 i 2014. Udover bonus for A-fag, så må man gange med yderligere 1,08, hvis man søger ind, via kvote 1, på en videregående uddannelsen inden for to år efter sin studentereksamen, og sådan ender Simon på de 13,4.

Selv en ambitiøs, ung mand skal lige mærke, hvad resten af livet skal bruges på. ”Jeg er lidt i tvivl – jeg vil gerne læse kemi-ingeniør eller forsikringsmatematik næste sommer,” fortæller Simon og ser tænksom ud. Men et smil tager over, for: ”først skal jeg til Canada og arbejde på skicaféer og stå på ski!” Udadtil noget ganske anderledes, men Simon dyrker løb i HG Atletik og har klubrekorden på 400 meter: 51,45 sekunder.
Og når tiden ikke går med lektier og løb, så arbejder han Martens Røgeri. Så både servicefag og fysisk træning er dagligdag for Simon.

Men først skal huen fejres og der skal være tid til vennerne, ”og så skal jeg slappe af og måske se lidt fodbold i fjernsynet,” slutter Simon, inden han forlader EUC Sjælland for sidste gang.

HTX-studenterne får topkarakterer »

23.06.2015
 

Både i Næstved og Køge er huerne sat på

2 x 12 til de første studenter - Næstved

Ikke én men hele to af slagsen - på samme tid. EUC Sjællands første HTX-studenter har fået deres hue på. Og trods meget forskellig tilgang til studiet og forskellige ønsker for fremtiden, har de et meget flot resultat til fælles ...​

"Hvor er det flot", var de første ord fra en tydeligt rørt mor, da Julie gik hende i møde med et tolv-tal på læberne. Og det kan hun med god grund være. Julie Christensen fra Haslev - sød og smuk stod ydmyg med røde kinder og tårer i øjnene, i sin fine cremefarvede sommerkjole og ventede på, at hendes mor og lillebror skulle sætte HTX-huen på hendes lyse hoved.

Og det føltes da næsten som déjà vu, da Lasse Lange Jakobsen fra Tappernøje kom ud af eksamenslokalet med samme ultimativt flotte karakter. "Nu er jeg færdig", sagde han og smilede bredt. Og smile kan han med rette. Lasse kan nemlig prale af, at have opnået 12 i alle fag på nær ét. "Jeg har knoklet og nu kan jeg jo vælge frit på alle hylder med det gennemsnit jeg har opnået", smiler han og tilføjer "men det er ikke kun min fortjeneste alene. Lærerne her på HTX har inspireret mig til at ville viden ... de har været næsten som venner for os fordi man kan komme til dem med alt muligt og snakke med dem - det kommer jeg da til at savne".

EUC Sjællands uddannelsesleder for HTX og EUX Rikke Lücking Larsen var blandt gratulanterne, da de to fik overrakt deres velfortjente studenterhuer. Og traditionen tro, udførte de to det ærefulde hverv sammen – hejsningen af flaget på matriklen.

Lasse afslutter i faget informationsteknologi som, ifølge hans lærer er et af de fag, han er særligt dygtig til. Faktisk så dygtig, at han i foråret modtog Håndværkerforeningens legat der uddeles til engagerede og dygtige erhvervsskoleelever. "Lasse er opfindsom, innovativ og ikke bange for at kaste sig ud i nye eksperimenter ... og så er han en tålmodig og hjælpsom kammerat. " Således lød indstillingen på Lasse og det er samme oplevelse hans lærer har haft af ham. "Lasse er dygtig og behagelig at omgås", fortæller han.

Julie afslutter i faget Bioteknologi og udmærker sig ligeledes ved sine gode karakterer ..."og så er hun altid smilende, glad og venlig når hun kommer på skolen", er beretningen om hende ifølge hendes lærer - Gitte der var med hende ved den afsluttende eksamen. "Det har været udfordrende og sjovt at gå her på HTX", smiler hun forsigtigt ... "og så har jeg lært en masse om samarbejde - det er vigtigt", fortæller hun og fortsætter, "jeg har ligesom Lasse og mine klassekammerater knyttet tætte bånd til lærerne". Adspurgt hvad hun skal efter sommerferien, kommer svaret prompte: "Jeg skal rejse, inden jeg læser videre til ingeniør eller måske farmaceut ... men først er jeg nødt til at spare lidt sammen".

Lasse derimod synes tiden er lang, inden han kan komme i gang med sit studie på It-universitet efter sommerferien. "Hvad skal jeg mon lave i al den tid uden afleveringsopgaver og eksaminer", siger han smilende. Men måske tiden kan blive fyldt ud med sysler som server-management eller web- og spiludvikling!? "De seneste tre år har været meget udviklende for mig og jeg har i min tid på HTX langsomt sporet mig ind på, hvad jeg vil gerne vil i fremtiden ...

10-taller til årets første HTX-studenter i Køge

Opfindelsen af eksamensprojekt ryddede vejen for forhindringer til drømmeuddannelserne.
Med flotte karakterer fejrede de første studenter hinanden på HTX, EUC Sjælland i Køge.

Mandag blev Anders Frederik Jørgensen fra Karlslunde første student i år på HTX i Køge, sammen med sin gode kammerat Victor Ulrich Kromann fra Haslev. De to var nemlig til gruppeeksamen i Teknikfag Elektronik sammen, hvor de havde bygget og kodet en selvkørende robotstøvsuger.

På tværs af studieretninger har de nybagte studenter arbejdet sammen alle tre år på HTX. Victor på Matematik-Fysik-Filosofi-linjen, mens Anders har været på Kommunikation-Design.
"Jeg er mest til software, mens Victor er til hardware," fortæller Anders, som primært har stået for programmeringsdelen af robotten. Victor, som har bygget en stor del af den fysiske robot, tilføjer: "Vi kender hinanden og vores projekt så godt, så vi kan dække hinanden og hinandens viden." Og det gav bonus i dag, da de begge fik 10 til eksamen sammen med deres huer.
Og selvom de to glæder sig over at være færdige og have fået hue på, så er det også lidt vemodigt, for efter sommerferien går deres veje i meget forskellige retninger – Anders vil på KU og læse datalogi, mens Victor vil holde et sabbatår inden han går i gang med at læse til lærer.

"Jeg kan godt lide at tænke og løse problemer," siger Anders og skubber lidt til huen med det mørkeblå bånd, "og så elsker jeg at programmere og skabe nye ting med software." Så er det jo oplagt at læse videre på datalogi, men hvad uddannelsen præcist skal bruges til, ved Anders ikke helt endnu -"Men jeg vil gerne være selvstændig," smiler Anders, hvis far også er selvstændig hjemme i Karlslunde.

Victor er slet ikke i tvivl om, at hans drømme går en anden vej: "Lige siden folkeskolen har jeg tænkt, at jeg gerne vil være lærer. Jeg havde bare nogle dygtige lærere, som også var glade for deres job. Og jeg kan rigtig godt lide at dele min viden." Så nu huen er blevet luftet og Victor har tjent lidt penge, så søger han ind på lærerseminariet, så han kan give sin store viden om naturfag videre.

Med robotten kørende om benene stod familierne til de unge mænd klar med roser, gaver og stolte knus.

1 Stud Køge

HTXelever med i Baltic Olympiad in Informatics »

01.05.2015
 

To elever fra EUC Sjælland er blandt Danmarks seks dygtigste datalogitalenter

Danmarks dygtigste datalogitalenter kæmper for guld i Baltic Olympiad in Informatics

Lige nu dyster seks skarpe, danske hjerner på kodning og matematik i Warszawa i Polen. Det er unge fra danske gymnasiale uddannelser, som har kvalificeret sig til at vise deres værd blandt 60 andre unge fra ni lande. 2 af dem er fra EUC Sjælland.

Der er stille, musestille, når Baltic Olympiad in Informatics, BOI, løber af stablen. Ind i mellem kan man høre et suk eller en stol der rykker sig - og så selvfølgelig fingre der danser henover tastaturet i velovervejet rækkefølge. Man kan se koncentrationen i ansigterne – jublen i øjnene når kodningen sidder lige i skabet – frustrationen i panderynkerne, når udfaldet ikke bliver som planlagt.

Kodenørderi og sammenhold

Jonas Østergaard Klausen går på HTX EUC Sjælland i Køge. Han var ikke engang født, da den første baltiske datalogidyst fandt sted i 1995. Alligevel var han ikke i tvivl da der blev åbnet for tilmelding til Dansk Datalogi Dyst, en slags DM i datalogi eller informatik for unge på danske gymnasiale uddannelser. ”Det var jo tosset ikke at melde sig, når det giver mulighed for at snuse til den verden, som jeg tænker på at skulle arbejde videre i efter HTX,” fortæller Jonas, som er stolt og meget overrasket over, at han var en af de seks, som gik videre blandt de tyve deltagere i den netop afsluttede Dansk Datalogi Dyst. ”Jeg er ikke sikker på, at det er gået helt op for mig, hvad det er jeg har kvalificeret mig til. Men det er jo vildt fedt at få lov til at nørde der ud af med at skrive kode sammen med en masse andre, der har det ligesom mig,” griner han.

Sammen med Sebastian Sørensen Blunt fra søstergymnasiet, HTX EUC Sjælland i Næstved deler Jonas passionen for matematik og kode. Inden konkurrencen kendte de ikke hinanden, men er klar til med støtte mens de er af sted.
Opgaverne til både DDD og BOI løses individuelt, men alligevel er sammenholdet på det danske hold godt. Deltagerne taler sammen efter hver omgang om snakker om måder at løse opgaverne på, så man også lærer noget af hinanden. ”Og så er det også bare virkelig spændende, for det er første gang en konkurrence har bragt mig ud af landet,” fortæller Jonas inden han skal i gang med dagens konkurrenceopgaver.

24 år med datalogidyst

Knud Fjeldsted og Jørgen E. G. Nielsen besluttede i 1990 at afholde Dansk Datalogi Dyst sammen med en arbejdsgruppe i Datalærerforeningen. Og de to herrer har hvert år lige siden arrangeret dysten og lægger mange kræfter i. ”Det er ikke bare leg,” siger Knud Fjeldsted, ”der er reelt tale om uddannelse, for det faglige niveau ved konkurrencerne ligger tættere på universiteternes pensum end på gymnasiernes.”

De elever der har meldt sig til dysten møder op med et bredt spektrum af forskellige kompetencer inden for programmering, men ofte uden stor teoretisk basis. ”Det er de så blevet udstyret med på vores træningslejre med datalogiske forelæsninger med gennemgang af forskellige standardalgoritmer vekslet med programmeringsperioder, hvor teorien blev anvendt i praksis,” fortæller Knud om forløbet.

Og nu kæmper de seks absolut dygtigste unge i Polen – de fire der klarer sig bedst af dem går videre til International Olympiad in Informatics, det internationale OL i datalogi, som finder sted i Kasakhstan til juli.

 

Foto: det udtagne hold til BOI - fotograf Burt Seegert

Info-tek klassen bygger droner »

24.04.2015
 

Torsdag eftermiddag var 2c inviteret til workshop på Erhvervsakademi Sjælland, hvor lærere og studerende bød på spændende undervisning i brugen af droner, samt den en stående mulighedhed for selv at bygge en. Eleverne lærte at arbejde med modeller i et tegneprogram, hvorefter de fik skåret de forskellige dele til deres drone ud med en laserskærer, som det Mobile Fablab stillede til rådighed.

Og det var bestemt en udfordring, der skulle både tænkes måleforhold, balance og hvordan maskinen skulle samles med alle de enkelte dele. 


Undervejs blev de forskellige udkast til en model skåret ud i pap, så eleverne kunne teste og optimere deres arbejde. Dagen endte med, at den model der på bedste vis levede op til en række bestemte krav blev kåret, hvorefter elevens model blev skåret ud i træ. Så overraskende nok fandt vi ud af, at meget kan lade sig gøre på en enkelt eftermiddag. Vi startede alle med en simpel blyantstegning og endte med et produkt, der kunne samles og bruges.


Så alt i alt, var denne workshop, organiseret i forbindelse med Forskningens Døgn, bestemt en oplevelse, der inspirerede både lærere og elever til deres fremtidige projekter i fagene teknologi og innovation.

Medici-camp i Køge »

14.04.2015
 

180 studerende fra Køges gymnasiale uddannelser deltog i 24-timers Medici-camp

Tre af de forbundne partnere i Campus Køge afholdt den 24-timer lange Medicicamp, som er en årlig tilbagevendende konkurrence. 180 studerende fra de tre gymnasiale ungdomsuddannelser i Køge – Htx på EUC Sjælland Køge, Køge Gymnasium og Køge Handelsgymnasium – mødtes på Køge Gymnasium om innovation i et fagligt og socialt krydsfelt på tværs – om hvordan Køges byrum kan gøres mere attraktivt for borgerne.

Torsdag den 9. april til fredag den 10. april blev der arbejdet på højtryk med fysisk udgangspunkt i Køge Gymnasiums multisal. 180 deltagere fra de tre gymnasiale ungdomsuddannelser i Køge havde sat hinanden stævne for at dyrke fagligheder på tværs ved 2015-versionen af Medicicamp.  
Fra Køge Gymnasium deltog 1k og 1f med underviserne Lene Rønsholt og Henriette Anbro. Fra EUC Sjælland kom 1a, 1b og 1c med underviserne Carina Olsen og Kim Jacobsen, mens Køge Handelsgymnasium var repræsenteret med innovationsklasserne 1m og 1l samt underviserne Anders Kaarsholm, Rolf Højmark og Christine Hestbech Lauridsen. Uddannelsernes forskellige tilgange til faglighed kommer i fokus på Medicicampen – for det er i krydsfeltet, det spændende opstår: Htx bibringer projektet teknik, Stx billedkunst og matematik, mens Hhx har fokus på innovation og udvikling.

Forskellighed en dyd
De studerende bliver sat i grupper af seks – på tværs af klasse og uddannelse.
”De studerende bliver blandet, så ingen arbejder sammen med nogen, de kender. Medicicamp er skabt med fokus på det faglige og det sociale på tværs af uddannelserne. Vi er inspireret af renæssancens tilgang til opfindelser og ideudvikling som fx fyrstefamilien Medici i Firenze var det. I et arbejdskrydsfelt mellem filosoffer, videnskabsmænd og kunstnere, så nye banebrydende opfindelser dagens lys. Vi overfører det her til de tre ungdomsuddannelsers forskellige tilgange til teori og praksis – og lader de studerende opdage de gode samspil, der opstår i tværfaglige møder,” fortæller Anders Kaarsholm fra Hhx.   

”Vi ønsker med Medicicamp, at alle studerende tager hjem med en god oplevelse i bagagen fra 24 timer sammen med andre unge, og at de har fået konkrete erfaringer i at være gode samarbejdspartnere og lært at agere med andre i en stor gruppe. Fra torsdag til fredag arbejder de 29 grupper med at frembringe ideer til at gøre Køges byrum attraktivt – og fredag skal de i konkurrence foran et eksternt dommerpanel,” supplerer Kim Jacobsen fra Htx.

Ekstern vurdering ved finalen
Kl. 12 fredag gik konkurrencerne i gang. Et dommerpanel bestående af Stig Sirich Andersen (national projektleder på KOMP-AD, ZBC), Jørgen Steensgaard Madsen (formand, Metal Sydøst), Kim Rozalski (formand 3F Sydsjælland), Palle Birch (Hhx uddannelseschef), Dorthe Pedersen (lektor ved CBS), Sasja Brovall Villumsen (undervisningsansvarlig på KØS) og Anton Svendsen (centerchef i Stevns kommune og formand for Køge Gymnasiums bestyrelse) vurderede holdenes præstationer. De gik i mindre grupper rundt og vurderede de studerendes projekter i form af model og et minuts pitch. Ideerne blev vurderet efter kriterier omkring innovation, æstetik, realiserbart, producerbart, virkningsgradsamt økonomi.

Dommerpanelet udvalgte fire grupper til den store finale. Hold Å præsenterede ideen om en motionsrute med aktiviteter gennem byens døde punkter tilrettelagt den enkeltes behov og tid. Hold W arbejdede med Køge Å for at bringe naturen tættere på bymennesket – en glasfacade med nanoteknik, så man kan se fiskene og mulighed for at trække fiskefoder for aflevering af affald. Hold F introducerede en interaktiv legeplads ved KØS med mulighed for at røre ved kunsten. Hold B fremviste en port til Køge by med platforme med springvand og gangbroer.

Vinderne i årets Medicicamp blev hold Å bestående af Simon Hjarsø (Hhx), Daniel Dennis Borella (Hhx), Maria Skytt Olsen (Htx), Andrea Larnkjær (Htx), Nicoline Borgquist (Stx) og Julie Lykke Adelfalk (Stx). Dommerne valgte motionsruten som vinder, fordi den fik borgerne ud i hele byrummet og ud af fitnesscentre. Gruppen blev præmieret med gavekort fra Køge Handelsstandsforening for deres gode ide.

Medicicamp 15 VindereDet vindende hold Å

Bioteknologi vinder stærkt frem på HTX »

20.02.2015
 

Sif satser på fremtiden med bioteknologi

Opdateret viden på det bioteknologiske område er ikke alene nødvendigt, hvis man ønsker en fremtidig uddannelse og ansættelse inden for industrien. Det er samtidigt med til at løfte hele Danmarks samlede vidensniveau til fordel for konkurrenceevnen.

Siden 2008 blev det på forsøgsbasis gjort muligt at oprette bioteknologiske linjer, og det har især HTX på EUC Sjælland i Næstved taget til sig. Resultaterne er overvældende: pigerne strømmer til uddannelsen, der typisk oplever en kønsfordeling på 50-50. Et positivt særsyn, da der oftest er flest drenge på HTXuddannelserne.

REGERINGEN SATSER PÅ BIOTEKNOLOGI

Man taler nu om at gøre bioteknologi til et fuldt gyldigt og officielt udbudt fag - en ændring fra politisk side siden 2008. – I forbindelse med at vi flyttede til nye lokaler for fem år siden, besluttede vi at oprette en bioteknologisk linje. For vi fik mulighed for at etablere et bioteknologisk laboratorium, som der stilles anderledes og skrappere krav til end til et almindeligt gymnasielaboratorium, forklarer rektor Sigrid Andersen, der med 17 års erfaring fra bioteknologisk forskning og udvikling er særdeles godt klædt på til rollen som rektor for et HTX med bioteknologi på agendaen.

AFKLAREDE ELEVER PÅ HTX

Fælles for eleverne på Kemi Biotek-linjen på HTX er at de fagligt klarer sig særdeles godt, og at langt de fleste har en klar mening med at tage netop denne uddannelse. – Vores elever er meget motiverede og de har ofte en meget konkret idé om, hvad de skal lave bagefter: dyrlæge, kemiingeniør, biokemiker eller bioanalytiker står højt på listen. Disse studerende er meget specielle, for mange andre på deres alderstrin har endnu ingen specifik plan, påpeger Sigrid Andersen og tilføjer at det kan være vanskeligt at afgøre, hvad Danmark skal leve af i fremtiden - men at bioteknologi er et meget stærkt bud.

FOKUSERER PÅ DE TEKNISKE FAG

For Sif Babar Østergaard, der ikke alene som insulinkrævende diabetiker til dagligt har biologien tæt inde på livet, men som tillige interesserer sig meget for fag som biologi og teknologi, var valget af studieretning efter 9. klasse nemt. For med et mål om at blive dyrlæge, var HTX et naturligt valg, og her fandt hun den helt rigtige studieretning på linjen kemi/bioteknologi. – Lige siden 7. – 8. klasse har jeg interesseret mig for fysik og kemi, og jeg glædede mig til timerne. Desuden kan jeg vældig godt lide dyr, så mit ønske om at blive dyrlæge ligger lige for. Fagene på HTX, med kemi/bioteknologi, matematik og engelsk på højt niveau, lægger fint op til dyrlægestudiet uden at skulle opkvalificere fag. Når man samtidig ikke behøver fag som historie, religion og oldtidskundskab som på STX, bliver der mere tid til de tekniske fag på HTX i forhold til det, jeg gerne vil være, fortæller Sif Babar Østergaard, der nu går i 3.g på HTX i EUC Sjælland.

INGENIØRER OG PH.D.-ER GØR UNDERVISNINGEN MERE INTERESSANT

På HTX har man mulighed for at inddrage fagspecialister i form af ingeniører, kemikere og forskere med en ph.d.-grad som undervisere. Det er i høj grad medvirkende til at skabe et særdeles fokuseret undervisningsmiljø, hvor der er mange muligheder for at belyse de enkelte emner fra flere sider. Fagene på HTX har levet fuldstændig op til de forventninger som Sif Babar Østergaard havde på forhånd, og har, om muligt, kun skærpet interessen for at lære endnu mere inden for hendes interesseområder. – Vi har, og har haft undervisere med forskelligartede faglige baggrunde. Dermed kommer vi rundt om forskellige metoder og indgange til det faglige – og det gør den samlede undervisning mere dækkende og interessant, fastslår Sif Babar Østergaard.

HTX KRÆVER FOKUSERING OG PRIORITERING

Generelt skal man som HTX-elev indstille sig på at tilbringe flere timer på skolen, end hvis man fx vælger en studentereksamen på STX. Badminton 3-4 gange om ugen blev derfor skiftet ud med bueskydning. – Jeg synes bueskydning er mindst lige så sjovt som badminton, og det er mere individuelt. For at komme ind på dyrlægestudiet må man prioritere – og jeg prioriterer altså min HTX, slutter Sif Babar Østergaard.

Vindere af DM i novelleskrivning »

16.12.2014
 

HTX: Her er plads til det hele - også til ord

Her er plads til det hele. Også til ord

- sådan siger 17-årige Jonas Klausen. Som HTX studerende beskæftiger han sig mest med ligninger, formler og binære koder og han drømmer om at læse datalogi og programmering. Men nu har han lige vundet DM i novelleskrivning!

Jonas, der nu går i 3.g på EUC Sjællands HTX i Køge kigger på computeren, sammen med forrige års vinder og tidligere medstuderende, Anders Frederik Jørgensen fra Karlslunde. De kigger på en af Jonas’ rapporter, der er fyldt med grafer og fakta-tekster.
Men selvom de to unges spidskompetencer er IT, teknologi og matematik, så kan de også noget med ord. I Forfatterforeningens DM i novelleskrivning for unge i gymnasiealderen - var Anders i 2013 blandt vinderne og senest gjorde Jonas ham kunsten efter. ”Det er jo sjovt at blive valgt ud for noget, som ikke lige er ens primære kompetencer” smiler Jonas, som normalt mest skriver rapporter. Han er stolt, for novellesamlingen er netop udkommet over sommeren 2015. Det er Dansk Forfatterforening der står bag udgivelsen, som ligger tilgængeligt for alle på deres hjemmeside.

Www Vinderne Af DM I Novelleskrivning

Fra venstre: Jonas, hvis novelle netop er udgivet af Dansk Forfatterforening.
Anders sidder til højre.

Når ordene bliver virkemidler

Tekniske studenter ses ofte som unge, der mest har interesse og kunnen inden for naturvidenskab, teknologi eller IT. Det har de to unge også. Men de deler mere end interesser og fornemmelsen for ord - de har også haft samme underviser i dansk, Trine Ravn Brinck.

De to unge som på fineste vis maner de fordomme om HTX-elever til jorden, deler mere end interessen for både tal og ord. De har også haft samme underviser i dansk, Trine Ravn Brinck.

Det er hende, som udfordrer sine elever på ord, og melder klasserne til DM i novelleskrivning. ”Så er det jo virkelig flot, at Anders og Jonas endda vinder,” smiler hun stort og fortsætter: ”I undervisningen siger jeg altid til eleverne, at de skal huske, at der er en modtager i den anden ende. De skal ikke bare tænke på at få de her grafer og kolonner med. De skal bruge ordene. For eksempel til at lave en rød tråd i deres rapporter,” fortæller hun og forklarer videre, at ord kan gøre en tekst overbevisende, uden at gå på kompromis med sagligheden.

Noget Anders især har taget til sig og udviklet efter at have deltaget i det skrivekursus, som var præmien i novellekonkurrencen. ”Jeg tænker mere over måden at skrive på, og ordene som virkemiddel, også når jeg skriver opgaver. Sådan så det ikke bliver tørt og kedeligt, men det skal selvfølgelig være passende,” siger Anders.
Jonas ser eftertænksom ud og nikker så. ”Det er jo rigtigt. Jeg vil også til at tænke mere over ordbrugen, når jeg hygger mig med rapportskrivning,” smiler han, og er stolt over at andre nu også kan se, at HTX-studerende faktisk også kan skrive.

FAKTA

Jonas Klausen, 18 år, 3.G. Kommer fra Køge
Anders Frederik Jørgensen, tidl. HTX-elev. Kommer fra Karlslunde
Hvert år arrangerer Dansk Forfatterforening DM i novelleskrivning
Deltagerne er unge i gymnasiealderen
Der udvælges 20 vindere som bliver tilbudt et skrivekursus med professionelle forfattere og redaktører
Vinderne får udgivet deres noveller i en antologi fra Dansk Forfatterforening
De seneste tre år har der været elever fra HTX i Køge blandt vinderne

Novellesamlingen kan læses online.

Jonas Citat

Åbent Hus for nytænkning »

14.11.2014
 

HTX-elever serverer insekter

Projektuger på HTX i både Køge og Næstved kulminerede med Åbent Hus. Og selvom projektugerne omhandlede meget forskellige emner, så var der ét gennemgående tema: nytænkning.

Uge 45 stod i projektarbejdets tegn på HTX EUC Sjælland. Det var stolte elever fra de to HTX-afdelinger, som viste deres projekter frem for medstuderende, familier og andre interesserede, da der var Åbent Hus henholdsvis fredag og onsdag.

Eftermiddagene var velbesøgte, og de mange gæster, især forældre havde glædet sig til at se, hvad de unge arbejder med i skoletiden. Også EUC Sjællands direktør, Astrid Dahl, var på rundvisning og lyttede til de spændende oplæg fra eleverne i Køge. Her var temaet for 1.g Formidling, mens det var Robotter og Etik for 2.G.
For 3.G’erne var det anderledes, og de skulle ud på de lokale folkeskoler og undervise 9.klasses elever i teknikfagene ”Byggeri & Energi”, ”Design & Produktion” samt ”Proces, Levnedsmiddel og Sundhed”. Seks folkeskoler havde taget i mod tilbuddet om den særlige undervisning fra HTX-eleverne. Og knapt 300 folkeskoleelever lærte en masse. Det samme gjorde de 3.G’ere som var ude og undervise.

Måske lyder det tungt og trist at arbejde med blandt andet klimakrise, finanskrise og fødevarekrise, men ikke desto mindre var temaet for alle tre årgange på HTX i Næstved De 7 Forbundne Megakriser. I grupper skulle eleverne udvælge to kriser, som de skulle arbejde med. Eleverne kortlagde krisernes årsager, konsekvenser og kom med løsningsforslag med udgangspunkt i den linje de læser på.Åbent Hus Smagsprøver Insekter

En gruppe fra 2.b mener at klimakrisen og fødevarekrisen vil resultere i mangel på protein til mennesker. Derfor skal der nytænkning til og de unge foreslog insekter som fødevare – insekter formerer sig hurtigt og kræver færre ressourcer. I en smagsblindtest i projektet scorede smag, duft og konsistens af insekterne forbløffende højt og kun marginalt ringere end en kotelet.
Til arrangementet i Næstved kunne de cirka 200 gæster stemme på bedste projekt og rektor, Sigrid Andersen, uddelte præmier til de tre hold, som havde fået flest stemmer.

Begge steder var det en stor succes – eleverne kunne stolt vise deres projekter frem og familie og andre interesserede kunne få et indblik i de unges hverdag.

Åbent Hus HTX »

06.11.2014
 

Køge 7. november

Næstved 12. november

HTX inviterer til Åbent Hus.

Arrangementet er åbent for alle, som har lyst til at høre mere om, hvad man laver som elev på HTX.
Ligesom det er muligt at hilse på rektor, undervisere og vejleder.

Køge: 7.november 2014 kl.15-17 Lyngvej 25C. Invitation Køge

Næstved: 12. november 2014 kl.14-18 Jagtvej 2G. Invitation Næstved

Jesper Theilgaard - fremtidens klima »

04.11.2014
 

Jesper Theilgaard præsenterede fremtidens klima for HTX-elever

Skybrud, vand i kælderen, det meget milde efterår o.s.v. – vi kan efterhånden alle se de små ændringer i klimaet. Jesper Theilgaard er lige vendt hjem fra FN-møde i New York, hvor budskabet var, at der skal gøres noget nu og her. Drivhuseffekten påvirker vores klima, og det har omfattende konsekvenser. Jesper Theilgaard kom med mange løsninger på, hvordan vi kan tackle de udfordringer, som vi står over, men sagde også, at det kræver mange ressourcer og mange ændringer i vores måde at leve på.

I kraft af hans viden om vind og vejr fokuserede Theilgaard selvfølgelig på klimakrisen.

Men ifølge eksperter står det globale samfund over for syv globale mega-kriser, der gensidigt forstærker hinanden. F.eks. vil udledningen af drivhusgasser føre til tørke i visse egne af verden, som igen vil betyde mangel på afgrøder. Er der mangel på mad vil dette føre til sult og dårlig ernæringstilstand.

Det forventes at verdens befolkning i 2025 er vokset med en milliard mennesker, hvilket også betyder at efterspørgslen på fødevarer, vand og energi stiger, og således er med til at forværre kriserne.

Dette betyder at vi er nødt til at være innovative for at skabe nye teknologiske løsninger, der kan afhjælpe omfanget af kriserne. Jesper Theilgaard understregede for eksempel, at vi mangler en effektiv måde at oplagre energi til senere brug.

Htx eleverne skal i den kommende uge kortlægge en krisernes årsager og mulige konsekvenser samt finde på  innovative løsninger eller produkter.

Elevernes arbejder udstilles til Åbent Hus – onsdag d. 12 november kl. 12-18 i HTX Bygningen, på Jagtvej 2, 4700 Næstved. Alle er velkomne.

Skolestart på HTX Næstved »

12.09.2014
 

Så er 1.års eleverne kommet godt i gang på HTX Næstved

Så er 1.års eleverne kommet godt i gang på HTX Næstved.

I uge 35 afholdt vi to dage med forskellige aktiviteter, hvor det store omdrejningspunkt var motion, hygge, konkurrencer og udfordrende opgaver for at ryste klasserne sammen.

På den første dag blev alle elever sat sammen på kryds og tværs i grupper og sendt ud på små øvelser for at dyrke motion samt at teste kondital. Dagen sluttede af med en rundbold-turnering, hvor det bedste hold var så heldige at vinde fribilletter til årets første HTX-fest.


Om fredagen stod den på udfordrende teambuilding øvelser på Herlufsholm, hvor grupperne konkurrerede mod hinanden. Instruktørerne på de forskellige poster krævede godt samarbejde og kreative løsninger på de forskellige opgaver, hvorefter de gav tips, tricks og gode ideer med på vejen, samt top-point til de elever der var effektive og kreative.

På en af de første poster blev eleverne sendt af sted på stylter med liner og fiskekrog, udfordringen var så at fiske forskellige ting op fra jorden uden at miste balancen. På en anden post skulle en tønde flyttes over et hegn uden at efterlade sig spor. Derefter skulle eleverne kravle igennem edderkoppens net uden at berøre det, det hurtigste og mest effektive hold fik flest point. Remedier såsom GPS og walkie talkies blev også brugt flittigt.

Alle øvelser krævede godt samarbejde, planlægning og kreative ideer, hvilket er egenskaber vi bruger til daglig i HTX-fagene, f.eks. i teknologi, og ikke mindst i vores tværfaglige projekter hvor eleverne ofte får til opgave i grupper at finde på innovative løsninger på de mangler eller problemer vi møder i vores hverdag.

Ny pavillon på Jagtvej »

22.08.2014
 

Ny pavillon ankommer til HTX på Jagtvej! Håndværkere, elektrikere har haft travlt – og nu står den næsten indflytningsklar så eleverne kan rykke ind.

Første HTX studenter ... »

23.06.2014
 

Christian, Andreas og Emil - 2014 første HTX studenter på EUC Sjælland

Nu stråler de første HTX-studenter fra Køge

Mandag morgen kunne HTX Køge fejre årets første studenter med flotte karakterer.

Selvom solen kun spagt skinnede gennem skyerne, så strålede studenterne om kap på EUC Sjælland, hvor Christian Krøjer Thyge fra Køge og Andreas Hansen fra Faxe fik flotte ti-taller med ud fra deres gruppeeksamen. De kunne derfor sammen kalde sig årets første studenter på HTX Køge, og traditionen tro gav de hinanden de hvide huer med de mørkeblå bånd på.

K3

Christian og Andreas var til eksamen i Teknikfag Elektronik på A-niveau, hvor de præsenterede og forklarede om den robotarm de har bygget i Lego. Armen er kodet til at kunne samle objekter op og aflevere dem igen et andet sted.

K1

”Her på skolen har jeg fundet ud af, hvor sjovt det er at bygge forskellige ting selv og få dem til at virke,” siger Andreas, som vil læse Elektro-ingeniør på DTU til februar, når han har set lidt af verden. For Christian er det lige så meget softwaren i elektronikken som er spændende. ”Idéen om a skabe noget, som kan gøre en forskel for mange er interessant,” fortæller Christian, som kan lide at give noget videre, også i det trænerarbejde han laver for børn i Køge Badminton Klub.

Februar bliver også startskuddet for Christian på samme studie på DTU, som for den gode ven Andreas.  Men inden studielivet bliver alvor igen, så arbejder de begge for at spare sammen, så de kan komme ud og se lidt af verden. Andreas håber på en tur til Kina for at besøge familie i Hong Kong og se det spændende og anderledes land.

K2

På HTX i Køge får alle 3.g’erne huer på samme dag og de store smil vidner om de unges tilfredshed med deres gode karakterer.

 

Første student i familien - Emil hejser flag i Næstved

… har allerede besluttet sig for sin vej mod toppen. “Det blev 12” var de første ord på Emils læber, da han mandag klokken 9.24 kom ud af eksamenslokalet, som den første HTX-student fra EUC Sjælland i Næstved ... Og en stolt mor straks udbrød “jeg vidste det”.

Og trods den meget flotte karakter var det en beskeden Emil der, af sin far, fik den fine studenterhue på hovedet. “Han er den første student i familien og hans bror følger lige straks efter”, fortalte de to stolte forældre, der ligesom Emil tog al virakken med ophøjet ro.

N2

EUC Sjællands direktør Astrid Dahl var blandt gratulanterne, da Emil fik overrakt sin studenterhue. Hun stod klar foran eksamenslokalet, og delte spændingen med Emils forældre. “Det er rart at se de unge, glade studenter afslutte med et godt resultat, og jeg glæder mig hver gang”, fortalte hun og trykkede både Emil og de stolte forældres hænder.

Emil har læst tre år på Mat Info-linjen. ”Han er god til faget”, fortæller hans lærer i programmering, Brian Hahn … ”og så er han ambitiøs”. Brian har undervist Emil det seneste år og kender ham ”… han er en af dem der altid smiler i klassen”.

Og Emil vil da også gerne gøre noget ved det! Han drømmer om at blive spil-udvikler, og har allerede besluttet vejen mod sit mål. Han vil gerne læse “Anvendt matematik med speciale i programmering” på Syddansk Universitet. Men vejen går han ikke alene - hans bror bliver også student inden længe og er lige så interesseret i udviklingen af spil. “Mit mål er at komme til at lave noget med min storebror en dag”, siger Emil mens et mere ydmygt ønske for dagen er indkøb af en ny fest-skjorte til de kommende dages festivitas.

N1

Inden han blevsluppet ud i den pulserende verden, måtte han traditionen tro udføre det ærefulde hverv - hejsningen af flaget på matriklen. Og det var med alle kræfter lagt i projektet at flaget blev hejst ... “det var tungt men sjovt at prøve”, udbrød han, da flaget endelig nåede toppen!

Projekt om 3D projekt »

04.06.2014
 

De kravler rundt og måler op på gulvet i aulaen på HTX og sætter tape fast. Svaret er, at de er i gang med et matematikprojekt om 3D-vektorer.

Hvad er det Mads Buch og Daniel Larsen fra 3.c har travlt med?

De skal lave en illusion af 3D, hvor de konstruerer bogstaver i to dimensioner, der skal illudere rumlige figurer. Ideen til opgaven har deres lærer, Jesper Morton Andersen HTX Næstved fået fra de elektroniske bannerreklamer, der kører på displays under sportskampe.

Ved hjælp af et tredimensionalt koordinatsystem designer Mads og Daniel tre bogstaver. Til beregningerne af alle punkterne på bogstaverne bruger de MathCad og Google SketchUp. På billedet har Mads og Daniel fået lavet bogstaverne. Bedøm selv om de har nået målet.

Succes 3D printeren virker »

11.04.2014
 

Tre HTX lærere i Næstved har brugt et par dage på at bygge en 3D printer og at lære at bruge den i praksis på ScienceTalenter i Sorø. 

En del af kurset foregik også på den nyligt afholdte læringsfestival i Bella Centeret hvor publikum kunne betragte kursisterne anstrengelser med at bygge og afprøve printeren midt imellem de andre spændende tilbud og stande som festivalen kunne byde på. Efter to dages asen og masen lykkedes det, og de første 3D modeller så dagens lys (to søde små elefanter).

Nu er både lærere og elever på HTX Næstved spændte på at blive introduceret til 3D modellering af figurer og modeller, og ikke mindst at afprøve printeren og dens muligheder.

HTX Køge videre i Young Enterprise finalen »

06.02.2014
 

HTX Køge har i flere år deltaget i  Young Enterprise konkurrence - emnet Bæredygtig innovation – mad til i morgen. Og denne gang klarede en af grupperne sig hele vejen til finalen.

HTX Køge har i flere år deltaget i fonden Young Enterprise konkurrence for ungdomsuddannelser i Danmark. I efteråret 2013 var emnet: Bæredygtig innovation – mad til i morgen. Og denne gang klarede en af grupperne sig hele vejen til finalen.

Hvert år udfordrer Young Enterprise de danske ungdomsuddannelser i innovation. Det er frivilligt at deltage, men gennem flere år har klasser på 2. års HTX i Køge deltaget. I år var det Kom/Des, som arbejdede med projektet mad til i morgen i fagene Kommunikation, Design og Teknologi. Opgaven lød på at finde løsningsmodeller til at mindske madspild - enten i hjemmet eller i supermarkedet.

Hvad er en god idé?

Det er ikke bare sådan at komme med nye idéer som også er realistiske. Først brainstormede hele klassen sammen og idéerne blev opdelt i kategorier. Derefter delte klassen sig i grupper, som arbejdede med udvalgte idéer. ”I vores gruppe startede vi med at arbejde med to idéer. Nogle gange viser det sig, at det man troede var rigtig godt, ikke virker alligevel. Så er det godt med en backup,” siger Anders Jørgensen, en af de fem studerende fra finalegruppen.

Og det blev backuppen som sendte de unge i finalen. Idéen er, at lave et DM i Madspild for folkeskoleklasser. ”De fleste voksne ved jo godt, hvad der skal til. Så vi vil påvirke børn og unge. Både så de kan påvirke forældrene derhjemme, men også for ikke bare at kurere madspild, men også for at forebygge det,” fortæller gruppemedlem Kasper Meiner.

Opgaver med bund i virkeligheden

Holdets underviser, Janus Tange Wald, fortæller at de unge med opgaven er blevet tvunget til at researche grundigt, så idéen kunne holde i virkeligheden. ”De har skullet afprøve idéerne. Tænkt over, hvad der er nyt. Hvad er den innovative del, og hvordan kommer man så videre,” fortæller Janus, og fortsætter: ”I forbindelse med den første idé har de været i tæt kontakt med Coop. De unge her har opdaget, at hvis man tager kontakt, så vil selv store virksomheder tit gerne hjælpe.” ”Vi lærte også om designprocesser,” tilføjer Anders Andersen fra gruppen.

Ikke bare teori

Uden at de unge vidste det, så har organisationen Stop Spild af Mad netop lanceret en særlig undervisningspakke om at stoppe madspild til folkeskolernes ældste klasser, så der er ingen tvivl om, at de havde fat i noget af det rigtige. Og det var dommerne i Young Enterprise-konkurrencen enige i. Holdet blev udtaget som ét af tre hold på landsplan, til at komme og præsentere deres idé i finalen i Fredericia i november. Desværre blev det ZBC Ringsted som løb med sejren. Men de unge er stolte over at have været med, og hvis der mulighed for at deltage næste år, så er de enige om, at de tager 1. pladsen med hjem til Køge.

HTX Næstved fik 3.plads »

06.02.2014
 

3. plads til HTX i PetroChallenge. Et oliesimuleringsspil, som på meget realistisk vis inddrager eleverne i de udfordringer der eksisterer når jagten på olie går ind.

I de sidste dage af oktober deltog HTX Næstved i den landsdækkende dyst Oliejagten. Det er en konkurrence udstukket af DTU for elever på almene og tekniske gymnasier, hvor de i mindre hold gennemgår et simuleringsspil, som viser de faser som virkelighedens oliejagere går igennem i jagten på fossile brændstoffer. Konkurrencen foregår i den danske version i samarbejde med både DONG og Maersk Oil.

Vinderne af dysten inviteres til at deltage i den internationale del, PetroChallenge som afholdes i London til januar.

Det er andet år i træk at HTX Næstved deltager, og blandt næsten 1500 elever, blev et hold fra 1.c nummer tre på landsplan. Holdet som bestod af Jesper Voldby Hansen, Tobias Winther Kristensen og Mads Lyngsie kunne fejre præmien på 2.000,-

Danmark har deltaget siden 2010, hvor de løb med sejren i den internationale konkurrence. Året efter gentog de succesen. Nu er det spændende, om de danske vindere fra Sankt Annæ Gymnasium kan hente prisen hjem til Danmark igen.